Статті

Ч

Час проходити тестування уповноваженим особам: оприлюднено Перелік тестів

(коментар до наказу Мінекономіки «Про затвердження переліку тестових питань для підтвердження уповноваженою особою рівня володіння необхідними (базовими) знаннями у сфері публічних закупівель з варіантами відповідей» від 01.11.2021 № 873-21)

12 листопада, 2021
Тема:

Статтю взято з газети "Медична бухгалтерiя" № 22/2021

Альона Момот, юристка газети

Коментованим наказом затверджено Перелік № 873-211 на підставі п. 8 Порядку № 376-212З коментарем до самого Порядку № 376-21 можна ознайомитися на с. 10 газети «Медична бухгалтерія», № 21/2021.

Порядок організації тестування уповноважених осіб, затверджений наказом Мінекономіки від 06.08.2021 № 376-21.
Перелік тестових питань для підтвердження уповноваженою особою рівня володіння необхідними (базовими) знаннями у сфері публічних закупівель з варіантами відповідей, затверджений наказом Мінекономіки від 01.11.2021 № 873-21.

Обов’язковість тестування Для того щоб мати доступ з 01.01.2022 організовувати та проводити публічні закупівлі в електронній системі закупівель, уповноваженим особам, які здійснюють закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідно успішно пройти тестування (пп. 3, 18 Порядку № 376-21). Тобто здійснювати свої функції, визначені Законом про публічні закупівлі3, уповноважені особи, які не підтвердили рівня знань у сфері публічних закупівель, можуть лише до кінця цього року. При цьому розпочинати закупівлі для забезпечення невідкладних потреб у товарах, роботах і послугах у 2022 році уповноважені особи, які не пройшли тестування у 2021 році, можуть.

Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII.

НЮАНС. Усі уповноважені особи, визначені відповідальними за організацію та проведення процедур закупівель на підставі розпорядчого рішення замовника або трудового договору (контракту), повинні пройти тестування. Не мають його проходити особи, які здійснюють лише закупівлі товарів, робіт і послуг, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень, без використання електронної системи закупівель, тобто не є уповноваженими особами. Їм доступ в електронній системі закупівель буде надаватися обмежений для оприлюднення в електронній системі закупівель згідно зі ст. 10 Закону про публічні закупівлі звіту про укладений договір.

Тестові питання Переліку № 873-21 Усього в переліку 210 тестів. Кожне тестове питання містить 4 варіанти відповідей.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Правильний варіант відповіді виділений (підкреслений). Мінекономіки все зробило для того, щоб уповноважені особи під час підготовки доклали мінімум інтелектуальних зусиль і згаяли небагато часу. Кількістю питань Перелік № 873-21 також не вражає. Умовно кожне четверте із затверджених питань буде в тесті (система автоматично обирає 50 тестових питань, на які необхідно надати відповіді під час проходження тесту).

Технічне втілення Усе врегульовано: Порядок № 376-21 набув чинності, Перелік № 873-21 оприлюднений на інформаційному ресурсі Мінекономіки. Технічна можливість пройти тестування також з’явилась на вебпорталі Уповноваженого органу з питань закупівель (адреса в мережі «Інтернет»: www.prozorro.gov.ua). Уже є уповноважені особи та особи, які хочуть ними стати, що вдало склали цей тест та отримали сертифікат, що підтверджує їхній рівень володіння необхідними (базовими) знаннями у сфері публічних закупівель.

Актуалізація тестових питань Відповідно до п. 20 Порядку № 376-21 Мінекономіки має повноваження актуалізувати тестові питання та варіанти відповідей на них у разі зміни законодавства у сфері публічних закупівель. Актуалізація тестів, цілком імовірно, може стати підставою для повторного (чергового) підтвердження рівня знань уповноваженими особами у сфері публічних закупівель.

Підкреслимо: строк дії результатів тестування Порядком № 376-21 не визначений.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку