Статті

В

Відомості про кінцевого бенефіціарного власника ОМС та бюджетні установи не подають

29 вересня, 2021

Cтаттю взято з газети  " Місцева рада" №9/2021 

Чи потрібно органам місцевого самоврядування подавати відомості про кінцевого бенефіціарного власника?

Ні, не потрібно. Дійсно, ст. 17 1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV (далі — Закон № 755) передбачає обов’язкове щорічне підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника, починаючи з наступного року з дати державної реєстрації юрособи.

Але стосується ця норма не всіх. Так, звітувати повинні всі юрособи, щодо яких в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (далі — Єдиний державний реєстр) мають міститися відомості про кінцевого бенефіціарного власника. Це підкреслив Мін’юст у листі від 11.06.2021 р. № 5178/8.4.4/32-21.

Своєю чергою, п. 9 ч. 2 ст. 9 Закону № 755 передбачає, що в Єдиному державному реєстрі міститься інформація про кінцевого бенефіціарного власника юрособи, у тому числі кінцевого бенефіціарного власника її засновника, якщо засновник — юрособа.

При цьому норма містить виняток — крім громадських формувань, адвокатських об’єднань, торгово-промислових палат, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, релігійних організацій, державних органів, органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, державних та комунальних підприємств, установ, організацій.

Отже, для органів місцевого самоврядування, інших бюджетних установ дані про кінцевого бенефіціарного власника юрособи не зазначаються, а відповідно, і не підтверджуються.

 

Алла Головко, експерт газети

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку