Статті

Н

Надходження від продажу землі державної власності

17 вересня, 2021

Cтаттю взято з газети  "Місцева рада" №9/2021 

Земельні ділянки, сформовані до розмежування земель, продаються у 2020/2021 роках. Отримані кошти за продаж таких земель мають зараховуватись у пропорції: 10 % — в держбюджет, 90 % — у бюджет ОТГ, на території якої розташована земельна ділянка?

Саме так. Відповідно до п. 56 ч. 2 ст. 55 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) до доходів загального фонду Державного бюджету України (з урахуванням особливостей, визначених п. 1 ч. 2 ст. 67 1 цього Кодексу) належать 10 % коштів від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них, що перебувають у державній власності до розмежування земель державної та комунальної власності; кошти від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них, що перебувають у державній власності після розмежування земель державної та комунальної власності.

Відповідно, за нормами п. 6 ч. 1 ст. 71 БКУ до бюджету розвитку місцевих бюджетів належить 90 % коштів від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них, що перебувають у державній власності до розмежування земель державної і комунальної власності.

Тобто кошти від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення до розмежування земель державної та комунальної власності зараховуються так:

  • 10 % — до загального фонду Державного бюджету України;
  • 90 % — до бюджету розвитку місцевих бюджетів.

А кошти від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на них, що перебувають у державній та комунальній власності після розмежування земель державної та комунальної власності зараховуються так:

  • 100 % — до загального фонду Державного бюджету України;
  • 100 % — до бюджету розвитку місцевих бюджетів відповідно.

Це, зокрема, зазначає МФУ в листі від 27.07.2021 р. № 06030-09-2/23460.

Нагадаємо, що процес розмежування земель державної та комунальної власності було запущено ще з 2004 року на підставі Закону України «Про розмежування земель державної та комунальної власності» від 05.02.2004 р. № 1457-IV. І закінчився він в цьому році з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» від 28.04.2021 р. № 1423-IX.

Тож для кожної земельної ділянки все залежить від того, коли вона сформована та коли за нею зареєстровано право державної чи комунальної власності.

 

Людмила Линник, юрист газети

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку