Статті

Т

Товарний чек ФОП як підтвердний документ

10 вересня, 2021
Тема:

Статтю взято з газети "Бухгалтерiя: бюджет" № 34/2021

 

Працівник придбав ТМЦ, але як підтвердний документ до Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (далі — Звіт) надав товарний чек від продавця-ФОП — платника єдиного податку. Чи має право бухгалтерія прийняти цей документ?

Ви знаєте, що підзвітна особа разом зі Звітом має надати первинні, розрахункові або платіжні документи, що підтверджують суми понесених витрат на придбання ТМЦ.

Суб’єкти, які використовують РРО у фіскальному режимі, при здійсненні розрахункових операцій (оплата готівкою, банківськими картками тощо) зобов’язані видавати розрахунковий документ, який містить реквізити, передбачені Положенням про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженим наказом МФУ від 21.01.2016 р. № 13 (фіскальний чек) (ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР, далі — Закон про РРО).

Водночас ФОП — платники єдиного податку на підставі, зокрема, п. 6 ст. 9 Закону про РРО не зобов’язані використовувати РРО і видавати фіскальні розрахункові документи, сформовані РРО, якщо обсяг їх доходу не перевищив 1 млн 320 тис. грн. А отже, ФОП — платники єдиного податку не видають фіскальні розрахункові документи.

Разом з тим згідно з п. 15 ст. 3 Закону про РРО продавець на вимогу покупця повинен надавати в паперовій та/або електронній формі покупцю товарів (послуг) на його вимогу чек, накладну або інший розрахунковий документ, що засвідчує передачу права власності з метою виконання норм Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 р. № 1023-XII. Таким документом може бути і товарний чек довільної форми (його видача правомірна). Саме він, на думку податківців, може бути використаний як документ, що підтверджує витрати підзвітної особи (див. лист ДПАУ від 27.04.2011 р. № 7966/6/23-7015/515).

При цьому товарний чек повинен містити напис «товарний чек», а його реквізити відповідати вимогам п. 2 розд. II Положення № 13 (для касового чека), за винятком відображення в ньому фіскального номера РРО та напису «Фіскальний чек». Йдеться про такі реквізити:

  • найменування та адреса господарської одиниці, які зазначені в документі на право власності або користування та відповідають інформації, що повідомлена ДПС формою 20-ОПП;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта/номер ID картки (для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта) (ідентифікаційні дані);
  • якщо кількість придбаного товару (обсяг отриманої послуги) не дорівнює одиниці виміру, — кількість, вартість одиниці виміру придбаного товару (отриманої послуги);
  • код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством);
  • назва товару (послуги), вартість;
  • позначення форми оплати (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит, тощо), сума коштів за цією формою оплати та валюта операції;
  • загальна вартість придбаних товарів (отриманих послуг) у межах чека;
  • округлення;
  • до сплати;
  • порядковий номер чека, дата (день, місяць, рік) проведення розрахункової операції.

Відповідно, аби бухгалтерія установи прийняла товарний чек, працівник повинен проконтролювати наявність у ньому зазначених реквізитів, а в разі їх відсутності — попросити ФОП-єдинника (його представника) додати їх до документа. Оскільки товарний чек складається в довільній формі, це не має бути складно для продавця.

Зазначимо, що податківці у своїх роз’ясненнях не вимагають, щоб на товарному чеку був штамп «сплачено», як і печатка ФОП (на розсуд бухгалтерії однією з вимог до товарного чека може бути наявність підпису або інших даних, що дозволяють ідентифікувати продавця).

НЮАНС. Незважаючи на те, що закупівлю товарів здійснює працівник, він діє від імені установи, а ТМЦ придбаваються юридичною особою. Податківці можуть розглядати таку операцію як виплату, здійснену на користь ФОП податковим агентом, яку потрібно показати в додатку 4ДФ до Податкового розрахунку з ознакою доходу «157». Крім того, для уникнення подвійного оподаткування ФОП-єдинник, на думку фіскалів, повинен надати копію витягу з реєстру платників єдиного податку (категорія 107.05 ЗІР).

Ірина Шевчук, експерт газети

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку