Статті

Д

Доопрацювання РРО — і для бюджетників теж!

Державна ветеринарна установа надає платні послуги за державними тарифами. Чи треба вносити зміни до форми фіскального чеку (так зване доопрацювання РРО)?

13 серпня, 2021

Cтаттю взято з газети  "Бухгалтерія: бюджет"№31

Олена Лозова, експерт газети «Бухгалтерія: бюджет»

Взагалі-то Закон про РРО1 і відповідна нормативка, прийнята на його виконання, не роблять спеціальних поблажок навіть у тому випадку, якщо йдеться про платні послуги бюджетних організацій, кошти за надання яких відносяться до їх власних надходжень. Отже при здійсненні готівкових розрахунків2 за послуги бюджетники використовують РРО за тими ж правилами, що і всі інші.

Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР.
Під дію Закону про РРО підпадають також окремі види безготівкових розрахунків, зокрема розрахунки із застосуванням платіжних карток (див. ст. 3 Закону про РРО).

Разом з тим, ст. 10 Закону про РРО дозволяє деяким суб’єктам під час реалізації окремих товарів (робіт, послуг) приймати оплату готівкою без РРО. Але тільки в тих випадках, коли такі товари (роботи, послуги) прямо згадані в спеціальному Переліку № 13363.

Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336.

Так от, надання ветеринарних послуг на території села згадано в п. 7 Переліку № 1336. Це означає, що таку діяльність можна здійснювати без застосування РРО з використанням розрахункових книжок (РК) та книг обліку розрахункових операцій (КОРО) на господарську одиницю, які реєструють у ДПІ за основним місцем обліку.

Якщо ж під цю пільгу ваша установа не потрапляє, то, серед іншого, ви зобов’язані:

  • проводити розрахункові операції на повну суму купівлі (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані в установленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО зі створенням відповідних розрахункових документів (п. 1 ст. 3 Закону про РРО);
  • видавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, при отриманні товарів (послуг) розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції (п. 2 ст. 3 Закону про РРО).

Форма та зміст розрахункових документів установлені Положенням № 134. Найголовніше, на що слід звернути увагу при вивченні цього нормативу, — перелік обов’язкових реквізитів розрахункового документа (див. п. 2 розд. ІІ Положення № 13). Останнім часом до цього переліку двічі вносилися зміни:

Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13.
  • наказом МФУ від 18.06.2020 р. № 306 (набув чинності 01.08.2020 р.), далі — наказ № 306;
  • наказом МФУ від 08.06.2021 р. № 329 (набув чинності 01.07.2021 р.).

Обидва накази виклали в нових редакціях форми фіскальних касових чеків на товари (послуги) і додали нові реквізити до них. Зосередимося на першому наказі, оскільки другий безпосередньо бюджетників не зачіпає.

Так от, наказ № 306 передбачав, що:

1) ті РРО, які перебували на обліку в органах ДПС до набуття чинності цим наказом (тобто до 01.08.2020 р.), жодного доопрацювання не вимагають. Ними можна продовжувати користуватися до закінчення строку їх служби. Разом з тим, якщо виробник (постачальник) РРО має технічну можливість доопрацювати вищезазначені РРО, це можна зробити з урахуванням вимог наказу № 306 (див. лист ДПСУ від 03.08.2021 р. № 2932/ІПК/99-00-07-05-01-06);

2) ті РРО, які НЕ перебували на обліку в органах ДПС до 01.08.2020 р., обов’язково мали бути доопрацьовані їх виробниками (постачальниками) для можливості виконання вимог щодо форми і змісту розрахункових документів, які формують РРО. Що це за вимоги? Ці РРО повинні відображати ще такі обов’язкові реквізити фіскального чека (додатково до тих, що вважалися обов’язковими до 01.08.2020 р. Їх повний перелік див. у консультації з категорії 109.10 ЗІР):

  • найменування суб’єкта господарювання;
  • цифрове значення штрихового коду товару (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством, а в разі непередбачення — за бажанням платника). При цьому штрафів за незазначення цього реквізиту немає (див. лист ДПСУ від 02.07.2021 р. № 2590/ІПК/99-00-07-05-01-06);
  • округлення суми до сплати;
  • зазначення валюти операції;
  • найменування платіжної системи;
  • QR-код.

Щодо останнього реквізиту податківці довгий час коливалися. Спочатку вони заявляли (див. консультацію в категорії 109.10 ЗІР), що QR-код — це не обов’язковий реквізит у чеку, але має містити в собі обов’язкову інформацію за наявності в чеку та покликаний спростити процедуру надсилання на абонентський номер та/або адресу електронної пошти споживача фіскального чеку продавцем.

У разі наявності QR-коду у фіскальному чеку сам QR-код має містити в собі таку обов’язкову інформацію:

  • код автентифікації повідомлення (МАС) цього чеку;
  • дату та час здійснення розрахункових операцій;
  • фіскальний номер касового чека/фіскальний номер електронного касового чека в межах зміни;
  • суму розрахункової операції;
  • фіскальний номер РРО, на якому він сформований.

Невдовзі з’явилася ще одна консультація в тій же категорії 109.10 ЗІР, яка наразі є чинною разом з попередньою. У ній йдеться, що QR-код є обов’язковим для РРО, що внесені до Державного реєстру РРО після 01.08.2020 р., та для РРО, які можуть бути доопрацьовані їх виробниками.

Чи остання це версія головних податківців, сказати важко. Але й чекати, доки ДПСУ визначиться остаточно, вже ніколи, адже на доопрацювання РРО було відведено цілий рік — з 01.08.2020 р. до 01.08.2021 р., і на сьогодні цей строк вже сплив. Які наслідки це матиме?

Ви, певно, знаєте, що в разі відсутності у фіскальному чеку РРО хоча б одного з обов’язкових реквізитів такий документ не прийматиметься як розрахунковий (п. 3 розд. І Положення № 13). А це, у свою чергу, загрожує вам фінансовими санкціями, передбаченими п. 1 ст. 17 Закону про РРО, які тимчасово до 1 січня 2022 року застосовуються в таких розмірах (див. консультацію в категорії 109.18 ЗІР):

  • за порушення, вчинене вперше — 10 % вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг);
  • за кожне наступне вчинене порушення — 50 % вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг).

Також за порушення вимог Закону про РРО посадові особи та працівники, що здійснюють розрахункові операції, притягуються контролюючими органами до адміністративної відповідальності.

Розмір адмінштрафу встановлений ст. 1551 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 р. № 8073-X. Він складає:

  • для осіб, які здійснюють розрахункові операції з порушенням встановленого законом порядку проведення розрахунків, — 34–85 грн (за повторне порушення протягом року — 85–170 грн);
  • для посадових осіб — 85–170 грн (за повторне порушення протягом року — 170–340 грн).

Тож не гайте часу і обов’язково проведіть доопрацювання тих своїх РРО, що ви поставили на облік у ДПІ після 01.08.2020 р., оскільки фінансові санкції скоро виростуть і з 01.01.2022 р. становитимуть:

  • 100 % вартості проданих з порушеннями, встановленими п. 1 ст. 17 Закону про РРО, товарів (робіт, послуг) — за порушення, вчинене вперше;
  • 150 % вартості проданих з порушеннями, встановленими п. 1 ст. 17 Закону про РРО, товарів (робіт, послуг) — за кожне наступне вчинене порушення.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Якщо ж ви використовуєте лише ті РРО, що стояли на обліку в податковій до 01.08.2020 р., то турбуватися немає про що.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку