Статті

С

Створюємо юридичну особу: з чого почати, що підписати, куди подати?

Здавалося б, що може бути простіше, ніж створити юрособу? З одного боку, начебто нічого складного немає, на відміну від ліквідації із купою процедурних нюансів. Але з іншого боку, у такій справі, як створення нового суб’єкта господарювання дрібниць не буває.
Про створення юрособи та нюанси, які слід урахувати майбутнім володарям бізнесу, розповімо у цьому матеріалі.

09 серпня, 2021
Тема:

Для прикладу розглянемо найпопулярнішу організаційно-правову форму юрособи — ТОВ 1, діяльність якої врегульована Законом про ТОВ 2, а процедура створення, зокрема, розділом II зазначеного Закону. Отже, з чого почати? Спочатку слід визначитися із такими моментами.

Товариство з обмеженою відповідальністю.
Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 р. № 2275-VIII.

Засновники (учасники) Ними можуть бути як фізичні, так і юридичні особи (ст. 114 ЦКУ). Саме загальні збори учасників є вищим органом управління та можуть вирішувати будь-які питання діяльності ТОВ (ст. 28–30 Закону про ТОВ).

ДО ВІДОМА. Кількість засновників ТОВ законом не обмежена (ст. 4 Закону про ТОВ). При цьому ТОВ може бути створене однією особою, тобто мати одного учасника (ст. 37 Закону про ТОВ).

Рішення засновників про створення ТОВ оформлюється протоколом чи рішенням (в разі створення ТОВ одним засновником). При цьому рішення засновників про створення ТОВ на модельному статуті підписуються усіма засновниками (ч. 10 ст. 11 Закону про ТОВ). Щодо нотаріального посвідчення підписів на протоколі (рішенні) про створенні юрособи, то законом воно не вимагається, окрім створення юрособи в результаті виділу, злиття, перетворення, поділу (абз. 2 п. 9 ч. 1 ст. 15 Закону про держреєстрацію). Водночас за бажанням підписи можна посвідчити нотаріально.

ДО ВІДОМА. Якщо ТОВ створюється кількома особами, такі особи у разі необхідності визначення взаємовідносин між ними щодо створення ТОВ можуть укласти договір про створення ТОВ в письмовій формі. Договір про створення ТОВ може встановлювати порядок заснування ТОВ, умови здійснення спільної діяльності щодо створення ТОВ, розмір статутного капіталу, частку у статутному капіталі кожного з учасників, строки та порядок внесення вкладів та інші умови. Договір про створення ТОВ діє до дня держреєстрації ТОВ, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов’язання (ч. 2 ст. 10 Закону про ТОВ).

Статутний капітал Зауважимо, що ані максимального, ані мінімального розміру статутного капіталу законом не встановлено, тож хоч би і одну гривню . За загальним правилом (ч. 1 ст. 14 Закону про ТОВ) кожен учасник ТОВ повинен повністю внести свій вклад протягом 6 місяців з дати держреєстрації ТОВ, якщо інше не передбачено статутом (отже, засновники можуть на свій розсуд визначити будь-який строк внесення вкладів, водночас п. 7 Модельного статуту 3ТОВ передбачає максимальний строк — протягом року).

Модельний статут товариства з обмеженою відповідальністю, затверджений постановою КМУ від 27.03.2019 р. № 367.

ДО ВІДОМА. Розмір статутного капіталу ТОВ складається з номінальної вартості часток його учасників, виражених у національній валюті України (ч. 1 ст. 12 Закону про ТОВ). Вкладом учасника можуть бути гроші, цінні папери, інше майно, якщо інше не встановлено законом (ч. 1 ст. 13 Закону про ТОВ).

Назва Як-то кажуть, як ви яхту назвете, так вона і попливе . При визначенні назви юрособи слід зазирнути у Вимоги № 368/5 4та ст. 16 Закону про держреєстрацію 5. Так, зокрема, назва юрособи береться у лапки та зазначається безпосередньо після організаційно-правової форми юрособи (п. 3 Вимог № 368/5), приміром, ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ПЕРСПЕКТИВА» 6. Також ТОВ може мати скорочене найменування українською мовою, повне і скорочене найменування іноземними мовами (ч. 2 ст. 9 Закону про ТОВ).

Вимоги до написання найменування юридичної особи, її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, крім організації профспілки, затверджені наказом Мін’юсту від 05.03.2012 р. № 368/5.
Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.
При цьому великі та малі літери, вважаються тотожними, хоча у установчих документах та реєстраційній заяві здебільшого зазначаються великі літери.

ДО ВІДОМА. Найменування юрособи не може бути тотожним найменуванню іншої юрособи (крім органів місцевого самоврядування) (ч. 4 ст. 16 Закону про держреєстрацію ).

Місцезнаходження Відповідно до ст. 93 ЦКУ місцезнаходженням юрособи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юрособи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління й обліку. Податковою адресою юрособи є місцезнаходження такої юрособи, відомості про що містяться у ЄДР (п. 45.2 ПКУ).

ДО ВІДОМА. Документ на підтвердження права власності чи користування приміщенням для розміщення офісу реєстратору не подається. Водночас навіть при розміщенні офісу у квартирі (будинку) засновника (директора) слід оформити договір (детальніше про це ми писали у матеріалі «Підприємство переїжджає до директора: як оформити та як оподаткувати?» // «ПБ», № 27/2021, с. 4).

Статут Тут засновники можуть обрати між власним статутом, в якому можна передбачити нюанси, не прописані у Законі про ТОВ, та між кількома варіантами Модельного статуту 7.

Модельний статут товариства з обмеженою відповідальністю, затверджений постановою КМУ від 27.03.2019 р. № 367.

ДО ВІДОМА. Перша редакція власного статуту підписується всіма учасниками ТОВ, а справжність підписів засвідчується нотаріально (ч. 2 ст. 11 Закону про ТОВ).

Відповідно до ч. 5, 6 ст. 11 Закону про ТОВ у статуті зазначаються відомості про: повне та скорочене (за наявності) найменування товариства; органи управління товариством, їх компетенцію, порядок прийняття ними рішень; порядок вступу до товариства та виходу з нього. Але, окрім цих обов’язкових відомостей, статут може містити й інші відомості, що не суперечать закону.

Види діяльності Зауважимо, що визначення напрямків економічної діяльності юрособи — це її господарська компетенція, що відповідає принципу свободи підприємницької діяльності (ст. 6 ГКУ). Звісно, є певні обмеження, приміром, види діяльності, що потребують отримання ліцензій (дозволів), заборона платникам ЄП займатися видами діяльності, що не включені до Реєстру платників ЄП, щоб не «злетіти» із спрощеної системи. Для внесення відомостей про обрані види економічної діяльності юрособи до ЄДР слід скористатися КВЕД-2010. При цьому зовсім не обов’язково копіювати до статуту чи вносити до ЄДР увесь класифікатор (детальніше про свободу підприємницької діяльності ми писали у матеріалі «Чи може КВЕД обмежувати свободу підприємницької діяльності?» // «ПБ», № 39/2019, с. 12).

Керівник Це виконавчий орган ТОВ, який здійснює управління поточною діяльністю. За загальним правилом, виконавчий орган товариства є одноосібним і має назву «директор». Водночас статутом може бути встановлено, що виконавчий орган товариства є колегіальним та визначено його кількісний склад (ч. 4, 5 ст. 39 Закону про ТОВ). Зауважимо, що директором ТОВ може бути хтось із співзасновників або стороння особа (найманий керівник).

ДО ВІДОМА. Повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу (тобто керівника/директора) до ДПС України не подається (абз. 1 постановляючої частини постанови № 413 8).

Постанова КМУ «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» від 17.06.2015 р. № 413.

Система оподаткування Із цим питанням також радимо визначитися «на березі», ба більше, що наразі законодавство максимально цьому сприяє. Так, відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону про держреєстрацію у заяві про держреєстрацію юрособи заявник може зазначити прохання про реєстрацію юрособи платником ПДВ та/або обрання спрощеної системи оподаткування, та/або включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій. Для цього у формі 2 заповнюється сторінка 7 (Відомості про обрання системи оподаткування (за бажанням у разі подання заяви для державної реєстрації створення юридичної особи)).

Пакет документів Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону про держреєстрацію ммдля держреєстрації створення юрособи подаються такі документи:

  1. заява про держреєстрацію створення юрособи (форма № 2 9);
  2. примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення засновників;
  3. статут (у разі створення ТОВ на підставі власного, а не Модельного статуту);
  4. у разі створення юридичної особи, засновником (засновниками) якої є іноземна юрособа, — документ, що підтверджує реєстрацію іноземної особи у країні її місцезнаходження (витяг із торговельного, банківського, судового реєстру тощо);
  5. структура власності за формою та змістом, визначеними відповідно до законодавства 10;
  6. у разі, якщо засновником юрособи є юрособа-нерезидент — витяг, виписка чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію такої юрособи в країні її місцезнаходження;
  7. нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є КБВ 11 юрособи, — для фізособи-нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів ЄДДР 12, — для фізичної особи — резидента (тобто, якщо засновником ТОВ є український громадянин, який має паспорт у вигляді книжечки, має подаватися нотаріально засвідчена копія його паспорта);
  8. у разі подання документів представником подається примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа, що засвідчує його повноваження (ч. 2 ст. 14 Закону про держреєстрацію ).
Заява щодо державної реєстрації юридичної особи (крім громадських формувань та органів влади), затверджена наказом Мін’юсту від 18.11.2016 р. № 3268/5 (у редакції наказу Мінюсту від 29.06.2021 р. № 2320/5, що набрав чинності з 11.07.2021 р.).
 
Положення про форму та зміст структури власності, затверджено наказом МФУ  від 19.03.2021 р. № 163.
 
Кінцевий бенефіціарний власник.
Єдиний державний демографічний реєстр.
 

ДО ВІДОМА. За державну реєстрацію ТОВ адміністративний збір не сплачується.

Рис. 1. 	  Реєстрація юрособи: покроковий алгоритм  Крок 1  Крок 2  Крок 3  Крок 4  Крок 5  Крок 6  Крок 7  Крок 8  Крок 9  Прийняття засновниками рішення про створення юрособи та підготовка пакета документів для держреєстратора  Подання документів держреєстратору. Наразі можна обрати з таких варіантів:  1) ЦНАП (постійно діючий робочий орган або структурний підрозділ місцевої держадміністрації або ОМС  13  , в якому надаються адміністративні послуги  14  );  2) держреєтратор, який працює у ОМС;  3) державний або приватний нотаріус;  4) електронні сервіси:      «Он-лайн будинок юстиції» (online.minjust.gov.ua/);     «Дія» (diia.gov.ua/services). Але тут зауважимо, що наразі реєстрація юрособи на порталі «Дія» доступна лише для ТОВ на Модельному статуті  Перевіряємо реєстрацію юрособи на сайті Мін’юсту (usr.minjust.gov.ua/content/free-search). Реєстратор має 24 години (крім вихідних та святкових днів) для проведення реєстраційної дії після отримання від юрособи всіх документів  15  Отримуємо виписку, яка формується автоматично за результатами реєстраційної дії  Отримуємо КЕП  16  для керівника (та головбуха за наявності)  За необхідності отримуємо печатку (наразі законодавство не вимагає наявності печатки (ч. 4 ст. 62 ГКУ))  Відкриваємо банківський рахунок  За необхідності після реєстрації в ЄДР та реєстрації платником ЄП чи ПДВ юрособа може отримати через електронний кабінет витяг із реєстру платників ЄП/реєстру платників ПДВ  За необхідності отримуємо відповідну ліцензію, дозвіл тощо (ліцензовані види господарської діяльності прописані у Законі № 222  17  )
______________________________________________

  • 13. Орган місцевого самоврядування.
  • 14.Частина 1 ст. 12 Закону України «Про адміністративні послуги» від 06.09.2012 р. № 5203-VI.
  • 15. За відсутності підстав для зупинення розгляду документів або відмові у держреєстрації.
  • 16. Кваліфікований електронний підпис.
  • 17. Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 р. № 222-VIII.
  • «Он-лайн будинок юстиції» (online.minjust.gov.ua/);
  • «Дія» (diia.gov.ua/services).
  • Реєстрація юрособи на сайті Мін’юсту (usr.minjust.gov.ua/content/free-search).
  • ГКУ.

Катерина Литвиненко, юристка

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку