Статті

Pr

Prozorro Market в дії: закупівля товарів до і від 50 тис. грн

15.09.2020 р. набрав чинності Порядок № 8221, який з пілотного проекту перевів Prozorro Market у дієвий механізм для здійснення публічних закупівель для найбільш поширених товарів, тим самим спростивши закупівельне життя замовників та скоротивши строки закупівель буквально до кількох днів. Однак вводився в дію він поступово: закуповувати товари до 50 тис. грн можна було одразу, а от можливість закупівель від 50 тис. грн до 200 тис. грн з’явилась тільки в лютому 2021 року. Як функціонує Prozorro Market зараз та як у ньому працювати замовникам, розкажемо далі.

Порядок формування та використання електронного каталогу, затверджений постановою КМУ від 14.09.2020 р. № 822.
06 серпня, 2021
Тема:

Загальні питання

Стаття 3 Закону № 9222 визначає вартісні межі (так звані пороги) для здійснення процедур закупівель, спрощених закупівель та межі для закупівель, на які дія цього Закону не поширюється («допорогові» закупівлі).

Закон України «Про публічні закупівлі» 25.12.2015 р. № 922-VIII.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Разом з тим ч. 3 та ч. 7 ст. 3 Закону № 922 для «допорогів» та для закупівель товарів на суму від 50 до 200 тис. грн (як виняток зі спрощених закупівель) дозволяють використання електронного каталогу (е-каталог). Таким є Prozorro Market.

До речі, нещодавно на підставі Закону № 15303 (детальніше див. у газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 27/2021, с. 4) уточнено поняття електронного каталогу та вже остаточно визначено, що е-каталог використовується замовником з метою відбору постачальника товару (товарів), вартість якого (яких) є меншою за вартість, що встановлена у п.п. 1–3 ч. 1 ст. 3 Закону № 922, тобто для товарів вартістю від 1 коп. до 200 тис. грн.

Закон України «Про внесення змін до Закону України “Про публічні закупівлі” та інших законів України щодо вдосконалення системи функціонування та оскарження публічних закупівель» від 03.06.2021 р. № 1530-IX.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Через електронний каталог можна придбати виключно товари.

Отже, Prozorro Market — це електронний каталог в електронній системі закупівель (далі — ЕСЗ), структуру, механізм формування та використання якого визначає Порядок № 822.

Адміністратором каталогу щодо товарів широкого вжитку є централізована закупівельна організація (ЦЗО) ДУ «Професійні закупівлі», щодо медичних товарів — ДП «Медичні закупівлі». Вони відповідно до п.п. 13–52 Порядку № 822 здійснюють формування та супроводження е-каталогу шляхом створення в ньому:

  • профілів (сукупність характеристик товару) товару;
  • категорій (сукупність профілів товару, що формується за показниками третьої–восьмої цифр у межах одного розділу основного словника Єдиного закупівельного словника4) товару;
  • переліку кваліфікованих постачальників — електронна база постачальників, які пройшли відбір до електронного каталогу.
Національний класифікатор України ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник», затверджений наказом Мінекономрозвитку від 23.12.2015 р. № 1749.

Для замовників користування е-каталогом безоплатне5.

Розмір плати для постачальників визначений у розд. «Загальні питання» Порядку № 822.

Хто проводить? Затвердження окремого положення про здійснення закупівель через е-каталог законодавством від замовника не вимагається. Цей процес повністю автоматизований та урегульований Порядком № 822.

Натомість визначити особу, уповноважену на закупівлі через е-каталог, вважаємо за доцільне. Доручити це уповноваженій особі (УО) замовника, прописавши це в положенні про неї, чи іншій особі, замовник вирішує самостійно.

До речі, вже згаданим вище Законом № 1530 внесено зміни до ст. 11 Закону № 922. Тепер УО:

  • може бути відповідальною за організацію та проведення закупівель, що здійснюються відповідно до ч. 3 ст. 3 цього Закону, тобто проводити закупівлі товарів, робіт та послуг, вартість яких не перевищує 50 тис. грн (новий абз. 2 п. 3 ч. 1 ст. 11);
  • повинна оприлюднювати в ЕСЗ Звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, у разі здійснення закупівель відповідно до ч. 7 ст. 3 Закону № 922, тобто закупівель, що перевищують 50 тис. грн, але є меншими за «пороги» і становлять винятки зі спрощених (новий п. 31 ч. 10 ст. 11 Закону № 922).

Тож, на наш погляд, УО — найприйнятніша кандидатура для здійснення закупівель через е-каталог.

Планування Не слід забувати, що відповідно до ст. 4 Закону № 922 всі закупівлі замовника від 1 коп. підлягають внесенню до річного плану. Тож першим кроком у будь-якому випадку буде створення та публікація плану закупівлі.

Тип процедури при плануванні закупівлі в Prozorro Market у річному плані, на нашу думку, слід зазначати так: «Звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель». Тому що саме таким звітом завершується даний вид закупівель. І в разі закупівель до 50 тис. грн це не викликає жодних ускладнень.

Натомість для закупівель понад 50 тис. грн відповідний функціонал в системі не реалізований. Вона не дає вибрати такий тип процедури у зв’язку з перевищенням суми. Чи будуть якісь зміни в ЕСЗ у зв’язку з повноцінним запуском Prozorro Market, поки невідомо. Тож, скоріш за все, у річному плані в даному випадку доведеться обирати функціонал «Допорогова/спрощена» та звертатись до ДП «Прозорро» і обраних майданчиків для вирішення цієї проблеми.

Закупівлі до 50 тис. грн

Як ми вже зазначили вище, закупівлі товарів до 50 тис. грн замовники могли здійснювати в Prozorro Market і до набуття чинності Порядком № 822. З квітня 2019 року він функціонував у межах пілотного проекту. Але і зараз для таких закупівель загалом нічого не змінилось.

Відповідно до п.п. 53–54 Порядку № 822 у разі здійснення закупівель товарів, вартість яких не перевищує 50 тис. грн, замовник здійснює відбір постачальника шляхом формування замовлення в електронному каталозі. Для цього в Prozorro Market потрібно заповнити електронну форму з окремими полями, де зазначається інформація про найменування товару, його кількість, строк, місце, спосіб поставки та умови оплати товару.

Повідомлення про замовлення товару формується та надсилається постачальнику ЕСЗ. Говорячи простими словами, замовник обирає потрібний товар з каталогу, переходить до кошику, формує замовлення та чекає реакції постачальника. Важливо: обов’язково звертайте увагу на регіон доставки (щоб не було такого, що, знаходячись у Києві, замовляєте товар у постачальника зі Львова) та на мінімальну партію (якщо постачальник зазначив мінімальну партію товару, а ви заказали менше, то, скоріш за все, він відмовиться від такого замовлення або не буде доставляти його безкоштовно).

ДО ВІДОМА. Замовник може відмінити замовлення до укладення договору про закупівлю.

Інформація про відміну оприлюднюється замовником в ЕСЗ протягом одного робочого дня з дня прийняття такого рішення.

Якщо ж замовник не передумав, то протягом 2 робочих днів постачальник має зв’язатись з ним та укласти договір. Отже, фактично вся процедура займає приблизно 4 робочі дні.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. За результатами проведеного відбору постачальника через електронний каталог замовник оприлюднює Звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, відповідно до ст. 10 Закону № 922. Тобто протягом 3 робочих днів з дня укладення договору про закупівлю.

При цьому слід враховувати, що відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 1 Закону № 922 договір про закупівлю — це господарський договір, який укладається між замовником і учасником за результатами проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі та передбачає платне надання послуг, виконання робіт або придбання товару.

Згідно з абз. 3 п. 2 Порядку № 822 договір про закупівлю, укладений з використанням електронного каталогу — це договір, укладений замовником з переможцем відбору, та/або документ, що підтверджує придбання замовником товару в переможця відбору відповідно до цього Порядку.

Крім цього, п. 68 Порядку № 822 встановлено, що за результатами проведеного відбору постачальника через електронний каталог замовник оприлюднює тільки Звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, таку ж вимогу містить і ст. 3 Закону № 922.

Отже, ураховуючи зазначене, договір про закупівлю, укладений з використанням е-каталогу, який передбачає оприлюднення Звіту, не є договором про закупівлю в розумінні Закону № 922. Правовідносини, що не передбачають укладення договору про закупівлю, не є предметом регулювання цього Закону. На цьому наголошує Мінекономіки, надаючи відповідь на запит 689/2021 на офіційному веб-сайті в розділі «Консультації з питань закупівель».

Тому вимоги щодо оприлюднення договору, повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та зміни до договору, звіту про виконання договору на такий договір не поширюються.

Якщо постачальником не підтверджено замовлення, то протягом 2 робочих днів з дня отримання повідомлення про замовлення відбір постачальника ЕСЗ визначається таким, що не відбувся, про що замовник повідомляється (п. 55 Порядку № 822). Після цього замовник може спробувати ще раз або пошукати постачальника за межами системи.

Закупівлі від 50 тис. грн

Закупівлі товарів від 50 до 200 тис. грн — це новація Порядку № 822, запроваджена на виконання п. 7 ч. 7 ст. 3 Закону № 922 як виняток зі спрощеної закупівлі.

Відповідно до п. 56 Порядку № 822 в разі здійснення закупівлі товару, вартість якого дорівнює або перевищує 50 тис. грн та є меншою за «пороги», замовник проводить відбір постачальника шляхом запиту ціни пропозицій постачальників.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Не треба плутати даний функціонал в Prozorro Market з процедурою закупівель «Запит цінових пропозицій», що була передбачена Законом України «Про здійснення державних закупівель» від 10.04.2014 р. № 1197-VII, який втратив чинність 01.08.2016 р. із введенням у дію Закону № 922.

Запит ціни пропозицій не належить до процедур закупівель і використовується виключно Prozorro Market. Запит ціни пропозиції формується в разі, коли в профілі товару розміщено дві або більше пропозиції товару від постачальників. При цьому закупівля створюється не на вибраний конкретний товар, а на профіль товару (сукупність технічних характеристик товару). Послідовність закупівлі така.

1 Створення запиту. Запит ціни пропозицій в електронному каталозі, так само, як і в попередньому випадку, подається замовником через ЕСЗ шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, де зазначається інформація про (п. 56 Порядку № 822):

  • найменування товару та його кількість, строк, місце, спосіб поставки, умови оплати. Порада: обов’язково зазначайте графік поставки та умови оплати;
  • кінцевий строк подання ціни пропозицій. Строк для подання ціни пропозицій не може бути меншим ніж два робочих дні з дня отримання постачальником повідомлення про запит.

ДО ВІДОМА. Не передбачено завантаження замовниками будь-яких документів та не потрібно складати тендерну документацію з кваліфікаційними вимогами та описувати вимоги до товару.

2 Оголошення закупівлі. Повідомлення про запит ціни пропозицій надсилається ЕСЗ через електронний каталог постачальникам — оголошується закупівля та підписується КЕП. Постачальники, у свою чергу, так само — через електронний каталог в ЕСЗ — подають свої пропозиції. При цьому один постачальник може подати лише одну пропозицію на один запит (абз. 2 п. 58 Порядку № 822).

Відбір переможця. Оцінка пропозицій проводиться ЕСЗ автоматично на підставі інформації, вказаної замовником у запиті ціни пропозицій. Переможцем відбору визначається постачальник, ціна пропозиції якого за результатами оцінки є економічно вигідною.

Повідомлення про визначення переможця відбору із зазначенням його найменування та місцезнаходження в цей же день надсилається ЕСЗ всім учасникам процесу.

Підтвердження. Переможець відбору має підтвердити замовлення протягом 2 робочих днів з дня отримання відповідного повідомлення. Якщо переможець відбору не повідомив замовника в конкретний строк, ЕСЗ визначає переможцем відбору постачальника, ціна пропозиції якого є наступною економічно вигідною.

ДО ВІДОМА. Замовник може відмінити запит ціни пропозицій до укладення договору про закупівлю. Інформація про відміну оприлюднюється замовником в ЕСЗ протягом одного робочого дня з дня прийняття такого рішення. А ось дискваліфікувати учасника замовник не може, адже всі постачальники вже пройшли відбір та були кваліфіковані.

Укладання договору. Договір про закупівлю з переможцем відбору укладається згідно з вимогами ЦКУ6 та ГКУ7 не пізніше ніж через 10 календарних днів з дня отримання від нього повідомлення щодо наміру укласти договір. Умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від умов, визначених у запиті ціни пропозицій в електронному каталозі. Так само, як і в попередньому випадку, вимоги щодо оприлюднення договору, повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та зміни до договору, звіту про виконання договору на такий договір не поширюються.

Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-VI.
Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.
Договір про закупівлю, укладений з використанням електронного каталогу, не є договором про закупівлю в розумінні Закону № 922: вимоги ст. 41 та п. 11 і 12 ч. 1 ст. 10 цього Закону щодо оприлюднення повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю, а також оприлюднення звіту про виконання договору про закупівлю у зв’язку із закінченням строку дії договору про закупівлю або його виконанням сторонами, або його розірванням на такий договір не поширюються. На це звертає увагу Мінекономіки у відповіді на запит 689/2021 на офіційному веб-сайті в розділі «Консультації з питань закупівель».

Оприлюднення звіту. За результатами закупівлі протягом 3 робочих днів з дня укладення договору оприлюднюється Звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. Звіт формується автоматично.

Отже, якщо встановити мінімальний необхідний термін подачі пропозицій — 2 робочі дні та постачальник протягом одного дня підтвердить намір укласти договір, угоду можна буде укласти вже через 3 робочі дні після оголошення закупівлі.

Що робити, якщо двічі не відбувся запит ціни пропозицій?

Каталог тільки запрацював на повну, і не виключено, що навіть за запитом ціни пропозицій ви не знайдете бажаного або відміните закупівлю з інших, передбачених Порядком № 822 підстав. І що робити, як так сталось двічі? Укласти прямий договір? Які для цього підстави?

Нагадаємо: відповідно до п. 1 ч. 7 ст. 3 Закону № 922 придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тис. грн та є меншою за «пороги», здійснюється без застосування порядку проведення спрощених закупівель, у разі якщо було двічі відмінено спрощену закупівлю через відсутність учасників.

Проте запит ціни пропозицій не є спрощеною закупівлею, а навпаки — відповідно до п. 7 ч. 7 ст. 3 Закону № 922 закупівля через е-каталог становить виняток зі спрощених закупівель.

Тож як бути? Відповідь проста: провести спрощену закупівлю. І лише коли такі закупівлі не відбудуться з підстав відсутності учасників двічі, замовник матиме можливість обрати інший спосіб — прямий договір відповідно до п. 1 ч. 7 ст. 3 Закону № 922.

Якщо сума за одним кодом, але з різними товарами, більше 50 тис. грн

Окремо слід звернути увагу на той випадок, коли замовник має намір здійснити закупівлю, що складається з декількох позицій, при цьому перевищує 50 тис. грн, але з одним кодом Єдиного закупівельного словника. Наприклад, загальна сума закупівлі 80 тис. грн (бензин (40 тис. грн) та дизельне паливо (40 тис. грн)), Як діяти в такій ситуації? Це Мінекономіки також роз’яснило у відповіді на запит 689/2021 на веб-сайті в розділі «Консультації з питань закупівель». На думку міністерства, ці позиції замовник має закупити прямою закупівлею. Тобто бензин — окремо, дизпаливо — окремо. Також у разі, якщо є можливість обрати товари в одного постачальника, замовник може укласти один договір на всі товари, закупівля яких була прямою в одного постачальника.

Так само, якщо в замовника передбачена закупівля за переліком товарів у межах одного коду на суму 190 тис. грн: один товар на суму 10 тис. грн, другий — на суму 15 тис. грн, третій — на суму 5 тис. грн, четвертий — на суму 30 тис. грн, а п’ятий товар на суму 130 тис. грн, то перші чотири позиції замовник має закупити прямою закупівлею, а останню (п’яту) позицію — через запит ціни пропозицій.

Тендерний договір розірвано. Що із залишком?

З оновленням вимог щодо підвищення ціни за одиницю товару не частіше ніж раз на 90 днів у зв’язку з коливанням цін на ринку учасники стали часто відмовлятись від виконання договорів в умовах стрімкого росту цін. Не додає оптимізму в цьому питанні й Постанова Верховного Суду у складі суддів об’єднаної палати Касаційного господарського суду від 18.06. 2021 р. у справі № 927/491/198, в якій Верховний Суд вважає, що обмеження 10 % застосовується як максимальний ліміт щодо зміни ціни, визначеної в договорі, незалежно від того, як часто відбуваються такі зміни (кількість підписаних додаткових угод). Тож, що робити, коли договір на закупівлю товарів розірвано і сума, що залишилась невиконаною, становить, наприклад, 160 тис. грн?

Нагадаємо, що в листі від 03.09.2020 р. № 3304-04/54160-06 Мінекономіки визначило обставини, що дають підстави вважати закупівлю новою. До них належать, зокрема, розірвання договору про закупівлю та необхідність здійснення нової закупівлі.

У разі виникнення зазначених обставин замовник вносить відповідні зміни до річного плану закупівель шляхом створення нових та/або редагування/видалення існуючих рядків річного плану з інформацією про закупівлі та визначає предмет і процедуру закупівлі залежно від вартісних меж, встановлених ст. 3 Закону № 922. Таким чином, після розірвання договору замовник може спланувати закупівлю товару на суму 160 тис. грн як нову, у тому числі із застосуванням е-каталогу.

Що робити з недобросовісними постачальниками?

Іноді так буває, що відібраний постачальник повідомляє, що ціна товару підвищилася, чи пропонує аналог (еквівалент) того товару, що був у пропозиції. Що робити?

Тоді замовник може відмінити закупівлю та поскаржитися на постачальника до ЦЗО. Так, за відмову укладати угоду на умовах, що зазначені в його пропозиції, замовник може подати звернення з інформацією про такі порушення через електронну систему закупівель до адміністратора і при наявності кількох порушень пропозиції такого учасника будуть тимчасово приховані за результатом рішення ЦЗО. Відповідно до п.п. 49–52 Порядку № 822 у ЦЗО є право обмежувати доступ таким постачальникам до каталогу або дискваліфікувати їх.

Скаргу на постачальника можна залишити за посиланням https://cpb.org.ua/poskarzhitis-na-postachalnika-prozorro-market.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку