Статті

І

Ініціатива депутатів щодо звільнення начальника одного з відділів міської ради: чи можливо?

15 липня, 2021

Cтаттю взято з газети  " Місцева рада" №7/2021

 

Чи можуть депутати міської ради ініціювати звільнення начальника одного з її відділів?

Посади в ОМС відповідно до ст. 3 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-ІІІ (далі — Закон про службу в ОМС) за видами поділяються на:

1) виборні, на які особи обираються на місцевих виборах;

2) виборні, на які особи обираються чи затверджуються радою;

3) посади, на які особи призначаються відповідним головою на конкурсній основі чи за іншою, визначеною законодавством процедурою.

Посада керівника відділу належить до посад, на які особи приймаються за результатами конкурсного відбору шляхом призначення відповідно сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради (абз. 5 ч. 1 ст. 10 Закону про службу в ОМС).

Отже, органом призначення, заохочення, застосування дисциплінарних стягнень та звільнення для такого працівника у нашому випадку є міський голова.

Призначення і звільнення працівників апарату і структурних підрозділів ради до повноважень сесії ради ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 р. № 280/97-ВР не віднесено (крім секретаря ради та призначення заступників голови і керуючого справами (секретаря) виконкому).

Водночас, в межах прав, наданих депутату місцевої ради ст. 11 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» від 11.07.2002 р. № 93-IVокремий депутат чи група депутатів можуть порушувати перед ОМС та їх посадовими особами питання, що зачіпають інтереси виборців, та вимагати їх вирішення. Отже, хоча депутати й не наділені ініціативою звільнення відповідного працівника, але обґрунтувавши таку потребу інтересами виборців та за наявності доказів зв’язку між керівництвом відділу та якимись порушеннями інтересів виборців, можуть звернутись до голови з відповідною вимогою чи пропозицією.

Однак остаточне рішення залишається за головою. Для нього думка депутатів у цьому питанні має інформативний характер.

 

Людмила Линник, юрист газети

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку