Статті

П

Премія до Дня тренера: чи можна виплатити тренерам-викладачам?

10 липня, 2021
Тема:

Статтю взято з тгазети "Бухгалтерія: бюджет" № 25-26/2021

 

Згідно з Указом Президента України від 24.06.2021 р. № 263 в Україні запроваджено День тренера, який відзначатиметься щороку 19 липня. Чи можуть розраховувати тренери-викладачі на виплату премії до такого професійного свята, адже в Указі зазначено просто — «День тренера»?

Відповідно до п. 3 наказу Мінмолодьспорту від 23.09.2005 р. № 2097 керівникам закладів надано право затверджувати порядок і розміри преміювання працівників відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи. При цьому преміювання має здійснюватися в межах наявних коштів на оплату праці.

У ст. 97 Кодексу законів про працю України йдеться про те, що умови запровадження виплат, зокрема премій, встановлюються в колдоговорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) і теругодами. Якщо ж колдоговору немає, роботодавець повинен погоджувати такі питання з представником первинної профорганізації, а в разі його відсутності — з іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом.

Як правило, у кожній установі затверджується положення про преміювання, яким визначаються види премій і умови їх виплати.

Однак, навіть якщо ні положення про преміювання, ні колдоговору не існує, або в останньому відсутні пункти щодо преміювання, керівник має право взяти таку відповідальність на себе.

Розмір премії перш за все залежить від можливостей фонду оплати праці, а також від «уподобань» укладачів документа про преміювання або керівника: він може визначатися як певний відсоток від якоїсь бази (посадового окладу, ставки зарплати з урахуванням підвищень або з урахуванням всіх доплат і надбавок чи в розмірі середньомісячної зарплати), а може виплачуватися у фіксованому розмірі.

Ну, а щодо того, чи є нововведене свято професійним святом тренерів-викладачів спортивних шкіл, вважаємо, сумнівів не може бути. Адже назва посади «тренер-викладач» є похідною від посади «тренер» з тією різницею, що в першому випадку мається на увазі, що контингент вихованців такого працівника складається переважно з «підростаючого покоління». Так що з прийдешнім вас святом, шановні тренери-викладачі!

Примітка редакції. Законодавством не встановлено, в який термін потрібно виплачувати премію до професійного свята: до чи після такої дати. За логікою, якщо виплата іменується як «премія до», то виплачувати її краще напередодні такої дати. Це логічно, але не обов’язково, адже максимально допустимий розрив між днем виплати та датою профсвята законодавчо не регламентований. Однак ми радимо, щоб ця різниця була не більше місяця.

Оксана Левченко, завідувач сектору умов оплати праці департаменту економіки та фінансів Мінмолодьспорту

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку