Статті

Ч

Чи має КНП подавати інформацію про кінцевого бенефіціара?

(коментар до наказу МФУ «Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності» від 19.03.2021 № 163)

01 липня, 2021
Тема:

Статтю взято з газети "Медична бухгалтерія" № 13/2021

Дар’я Заїка, юристка газети

Нормативна база Верховна Рада 06.12.2019 ухвалила Закон № 3611, яким зобов’язала юросіб надати дані про їхніх кінцевих бенефіціарів (п. 4 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 361). Обов’язок юросіб подавати такі відомості виникає протягом 3 місяців з дня набрання чинності НПА, яким буде затверджена форма та зміст структури власності. Цим НПА і став коментований наказ.

Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 06.12.2019 № 361-IX.

Наказ, що коментується, набирає чинності 11 липня 2021 року. Й оскільки читачі почали надсилати запитання в редакцію, розберімося, чи відбудуться зміни в діяльності КНП з набранням чинності коментованим наказом.

Кінцевий бенефіціарний власник Згідно з п. 15 ст. 1 Закону № 361 кінцевим бенефіціарним власником є будь-яка фізична особа, яка здійснює вирішальний вплив (контроль) на діяльність клієнта та/або фізичну особу, від імені якої проводиться фінансова операція.

Одним із завдань Закону № 361 було зобов’язати юросіб актуалізувати дані, що дають змогу встановити кінцевого бенефіціарного власника. Відповідно до п. 15 ст. 1 Закону № 361 такими даними є:

1) прізвище, ім’я та (за наявності) по батькові;

2) країна громадянства та постійного місця проживання;

3) дата народження;

4) характер та міра (рівень, ступінь, частка) бенефіціарного володіння (вигоди, інтересу, впливу).

КНП не подають інформації про бенефіціара Приємні новини: КНП не входять до юросіб, які зобов’язані подавати дані про кінцевого бенефіціарного власника. Ця норма прямо передбачена Законом № 7552.

Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV.

ЦИТАТА. «В Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб:

<…>

9) інформація про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, у тому числі кінцевого бенефіціарного власника її засновника, якщо засновник — юридична особа (крім <…> державних та комунальних підприємств, установ, організацій): прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дата народження, країна громадянства, серія та номер паспорта громадянина України або паспортного документа іноземця, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), а також повне найменування та ідентифікаційний код (для резидента) засновника юридичної особи, в якому ця особа є кінцевим бенефіціарним власником, характер та міра (рівень, ступінь, частка) бенефіціарного володіння (вигоди, інтересу, впливу). У разі відсутності в юридичної особи кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, у тому числі кінцевого бенефіціарного власника її засновника, якщо засновник — юридична особа, вноситься обґрунтована причина його відсутності».

(ч. 2 ст. 9 Закону № 755)

Отже, заклади охорони здоров’я, які перебувають у комунальній власності територіальної громади або об’єднаної територіальної громади, не подають інформації про кінцевого бенефіціара smileyЗакон № 361 та коментований наказ торкнуться тільки ЗОЗ-юросіб, які перебувають у приватній власності.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! ЗОЗ-КНП не зобов’язаний подавати інформацію про кінцевого бенефіціара, оскільки це передбачено самим законодавцем. Тому штраф, установлений ч. 6 ст. 166 11 КУпАП3, за неподання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціара або про його відсутність не загрожує ЗОЗ-КНП.

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8073-X.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку