Статті

З

Запит на публічну інформацію щодо надання розпорядження про прийняття посадової особи ОМС на роботу: надавати чи ні?

18 червня, 2021

Cтаттю взято з газети  " Місцева рада" №6/2021 

Громадська організація звернулась до селищного голови із запитом на публічну інформацію та просила надати копію розпорядження про призначення на посаду начальника відділу комунальної власності та благоустрою апарату селищної ради. Чи підлягає такий запит задоволенню? Чи повинна селищна рада надати копію відповідного розпорядження?

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.2011 р. № 2939-VI публічна інформація — це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом.

Згідно з нормами п. 17 ч. 1 ст. 4 Кодексу адміністративного судочинства України від 06.07.2005 р. № 2747-IV публічна служба — це діяльність на державних політичних посадах, у державних колегіальних органах, професійна діяльність суддів, прокурорів, військова служба, альтернативна (невійськова) служба, інша державна служба, патронатна служба в держорганах, служба в органах влади АР Крим, органах місцевого самоврядування.

У Резолюції № 1165 (1998) Парламентської Асамблеї Ради Європи «Про право на приватність» публічними фігурами визначено осіб, які обіймають державні посади і (або) користуються державними ресурсами, а також усіх тих, хто відіграє певну роль у суспільному житті (у сфері політики, економіки, мистецтва, соціальній сфері, спорті чи в будь-якій іншій сфері).

У ст. 3, 4, 6, Декларації про свободу політичної дискусії в засобах масової інформації, прийнятої 12 лютого 2004 року на 872-му засіданні Комітету Міністрів Ради Європи, зазначається, що оскільки політичні діячі та посадові особи, які обіймають публічні посади або здійснюють публічну владу на місцевому, регіональному, національному чи міжнародному рівнях, вирішили апелювати до довіри громадськості та погодилися виставити себе на публічне політичне обговорювання, вони підлягають ретельному громадському контролю.

І, як свідчить судова практика (див., наприклад, постанову КЦС ВС від 22.07.2020 р. у справі № 638/1098/16-ц1), публічна особа повинна бути готовою до підвищеного рівня критики, прискіпливої уваги суспільства і підвищеної зацікавленості суспільства її діяльністю та/або особистим життям тощо, адже вона, обираючи кар’єру публічної особи, погодилась на таку увагу.

Крім того, персональні дані, що стосуються здійснення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень не є конфіденційною інформацією відповідно до ч. 2 ст. 5 Закону України «Про захист персональних даних» від 01.06.2021 р. № 2297-VI.

Проаналізувавши всі аспекти перебування особи на публічній службі, та допускаючи підвищений суспільний інтерес до таких осіб, вважаємо інформацію щодо перебування особи на посаді в ОМС публічною. Відповідно, запит громадської організації підлягає задоволенню.

 

Людмила Линник, юрист газети

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку