Статті

Ч

Чергова карантинна матдопомога в розмірі 8 тис. грн: хто може отримати?

Напевне ви вже чули, що зараз знову є можливість отримати карантинну матдопомогу від держави в розмірі 8 тис. грн.
Про підписання відповідного закону ми вже повідомляли вас1.
Тепер вже маємо необхідну нормативку, аби поговорити більш предметно про умови отримання цієї допомоги.

26 квітня, 2021

Статтю взято з газети "Професійний бухгалтер" № 19/2021

 

Загальні моменти

Нормативна база Питання виплати карантинної матдопомоги — 2021 врегульовані:

  • Законом № 1358 2, яким, власне, і встановлено виплату допомоги окремим категоріям застрахованих осіб (набув чинності 09.04.2021 р.);
  • Порядком № 328 3, розробленим на виконання Закону № 1358;
  • постановою № 329 4, якою внесено зміни до постанови № 1236 5у частині визначення переліку видів економічної діяльності, щодо яких здійснюються обмежувальні протиепідемічні заходи (далі — Перелік № 329), потрапивши до якого можна отримати матдопомогу.
Закон України «Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 30.03.2021 р. № 1358-IX.
Порядок надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затверджений постановою КМУ від 07.04.2021 р. № 328.
Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. N 1236» від 07.04.2021 р. № 329.
Постанова КМУ «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09.12.2020 р. № 1236.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Переважно тут наведено всі ті самі види діяльності, за якими можна було отримати перші 8 тис. грн наприкінці 2020 року. Але зараз із нього виключені такі види діяльності:

  • 47.62 «Роздрібна торгівля газетами та канцелярськими товарами в спеціалізованих магазинах»,
  • 55.20 «Діяльність засобів розміщення на період відпустки та іншого тимчасового проживання»,
  • 95.11 «Ремонт комп’ютерів і периферійного устаткування»,
  • 95.12 «Ремонт обладнання зв’язку»,
  • 95.21 «Ремонт електронної апаратури побутового призначення для приймання, записування, відтворювання звуку і зображення»,
  • 95.22 «Ремонт побутових приладів, домашнього та садового обладнання»,
  • 95.23 «Ремонт взуття та шкіряних виробів»,
  • 95.24 «Ремонт меблів і домашнього начиння»,
  • 95.25 «Ремонт годинників і ювелірних виробів»,
  • 95.29 «Ремонт інших побутових виробів і предметів особистого вжитку».

А за кодом 96.01 «Прання та хімічне чищення текстильних і хутряних виробів» допомогу можна отримати лише, якщо обмеження введені в лютому–березні 2021 року.

Загальні правила Право на отримання матеріальної допомоги мають наймані працівники суб’єктів господарювання, робота яких тимчасово припинена внаслідок введення в 2021 році (починаючи з лютого) обмежувальних заходів, і фізособи-підприємці. Для роботодавців-юросіб допомога від держави цього разу не передбачена.

Далі розглянемо окремо умови для найманих осіб і для ФОП, а поки відзначимо загальні моменти:

  • така матдопомога є разовою й отримати її можна, якщо у вашому регіоні протягом 2021 року, починаючи з лютого, введений «червоний» рівень епідемічної небезпеки;
  • її можуть отримати в тому числі й ті особи, які вже отримали 8 тис. грн наприкінці 2020 року – на початку 2021 року;
  • розмір допомоги становить 8 тис. грн, і виплачують її за рахунок коштів Держбюджету. Плюс особи, які звернулися, можуть додатково отримати допомогу з місцевих бюджетів, але її розмір та умови отримання визначаються виключно рішенням місцевої влади (подавати додатково заяву для отримання допомоги з місцевого бюджету не потрібно);
  • фізособа (як найманий працівник, так і ФОП) самостійно звертається за отриманням такої допомоги через Єдиний державний вебпортал електронних послуг «Дія» (plan2.diia.gov.ua), у тому числі через мобільний додаток «Дія».

Строк звернення Згідно з абз. 2 ч. 1 ст. 3 Закону № 1358 застрахована особа може звернутися за допомогою протягом 30 днів із дня введення на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці обмежувальних заходів. Водночас перехідними положеннями (п. 2 розд. ІІ Закону № 1358) встановлено, що для заходів, введених у лютому–березні 2021 року, відлік цього строку починається через 10 днів із дня набуття чинності Законом № 1358, тобто з 19.04.2021 р. Отже, в разі введення «червоної» зони в лютому–березні заяву потрібно подати до 19 травня 2021 року.

Водночас зауважимо, що рішення Держкомісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо запровадження в окремих регіонах «червоного» рівня епідемічної небезпеки розміщується на офіційному інформаційному порталі Кабміну (див. за посиланням http://covid19.gov.ua). А ДПС України протягом 3 р. дн. з дня набуття чинності цим рішенням передає до ПФУ перелік страхувальників, які перебувають на обліку як платники ЄСВ у таких регіонах і робота (економічна діяльність) яких передбачена Переліком № 329, станом на 1 число місяця, в якому передаються відомості про страхувальників до ПФУ.

Допомога найманим працівникам

Згідно з ч. 1 ст. 2 Закону № 1358 застрахована особа, яка має право на отримання допомоги, передбаченої цим законом, має бути найманим працівником суб’єкта господарювання, основний вид економічної діяльності якого заявлений першим у відомостях з ЄДР станом на останній день місяця, що передує місяцю, в якому подається звернення на отримання допомоги, і відповідає видам, визначеним у Переліку № 329.

Звернутися за допомогою можуть наймані працівники як ФОП, так і юросіб (за відповідності встановленим умовам).

Допомога не надається найманим працівникам:

  • які на дату звернення працюють у суб’єкта господарювання, який не нараховував ЄСВ за цього працівника за всі місяці відповідного кварталу (див. таблицю нижче). Так, наприклад, якщо обмеження введені в квітні, але хоча б в одному з місяців IV кварталу 2020 року працівнику не нараховано ЄСВ у зв’язку з його перебуванням цілий місяць у карантинній відпустці «за свій рахунок», то перевірка ПФУ не пропустить виплату допомоги. А от у зворотній ситуації (наприклад, «червона» зона введена в квітні 2021 року, а весь цей місяць працівник був у відпустці «за свій рахунок», але за всі місяці IV кварталу 2020 року за нього сплачено ЄСВ) право на допомогу буде;
  • які працюють за сумісництвом;
  • чия середня зарплата перевищує 30 тис. грн на місяць. Водночас для обчислення середньої заробітної плати враховуються всі 3 місяці останнього звітного кварталу, що передує місяцю, в якому подається звернення;
  • які працюють у суб’єкта господарювання, основний вид діяльності якого не включено до Переліку № 329 станом на останній день місяця, що передує місяцю, в якому подається звернення.

Умова сплати ЄСВ

Коли введено обмежувальні заходи

За всі три місяці якого кварталу має бути нарахований ЄСВ за найманого працівника

Лютий–травень 2021 року

IV квартал 2020 року

Червень–серпень 2021 року

I квартал 2021 року

Вересень–листопад 2021 року

II квартал 2021 року

Грудень 2021 року

IІI квартал 2021 року

Допомога ФОП

ФОП, основний вид економічної діяльності якого заявлений першим у відомостях з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на останній день місяця, що передує місяцю, в якому подається звернення на отримання допомоги, і відповідає видам, визначеним у Переліку видів економічної діяльності, може розраховувати на підтримку від держави.

Допомога не надається підприємцям:

  • держреєстрація яких на останній день місяця, що передує місяцю, в якому подається звернення, становить менше 3 місяців;
  • які за останній звітний рік (тобто за 2020 рік) сплатили ЄСВ «за себе» менше ніж за шість місяців. Ця вимога не поширюється на осіб, які звільнені від сплати ЄСВ «за себе» (тобто на пенсіонерів та осіб з інвалідністю);
  • чий основний вид діяльності, заявлений першим у відомостях з ЄДР станом на останній день місяця, що передує місяцю, в якому подається звернення, не включений до Переліку № 329;
  • які є найманими працівниками (незалежно від того, основне місце роботи чи сумісництво) і підприємцями одночасно;
  • підприємницька діяльність яких припинена станом на останній день місяця, що передує місяцю, в якому у відповідному регіоні введені додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи.

На завершення зауважимо, що відомості, подані в заяві застрахованою особою, перевіряються на відповідність встановленим умовам, у тому числі шляхом автоматичного порівняння з наданою ДПС України інформацією про страхувальників і застрахованих осіб. У разі виявлення недостовірної інформації, наданої застрахованою особою, якій виплачено допомогу, цю суму потрібно повернути протягом 10 р. дн. з дня направлення їй відповідного рішення ПФУ. Таке рішення направляється застрахованим особам шляхом його розміщення на електронній персональній сторінці користувача послуг на вебпорталі електронних послуг ПФУ, про що застрахованій особі одночасно направляють смс-повідомлення. У разі неповернення в зазначений термін орган ПФУ направляє це рішення для примусового виконання до органу державної виконавчої служби за місцем проживання або роботи такої особи або за місцезнаходженням її майна.

Документ до консультації

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 9 грудня 2020 р. № 1236
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 7 квітня 2021 р. № 329)

ПЕРЕЛІК
основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються обмежувальні протиепідемічні заходи, запроваджені з метою запобігання поширенню на території окремих адміністративно-територіальних одиниць гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, що призводять до тимчасової зупинки роботи суб’єктів господарювання, в яких працюють застраховані особи, та фізичних осіб — підприємців

Код

Розділ

Назва

Довідник

45.32

45

Роздрібна торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів

2010

47.19

47

Інші види роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах

2010

47.41

47

Роздрібна торгівля комп’ютерами, периферійним устаткуванням і програмним забезпеченням у спеціалізованих магазинах

2010

47.43

47

Роздрібна торгівля в спеціалізованих магазинах електронною апаратурою побутового призначення для приймання, записування, відтворення звуку й зображення

2010

47.51

47

Роздрібна торгівля текстильними товарами в спеціалізованих магазинах

2010

47.52

47

Роздрібна торгівля залізними виробами, будівельними матеріалами та санітарно-технічними виробами в спеціалізованих магазинах

2010

47.53

47

Роздрібна торгівля килимами, килимовими виробами, покриттям для стін і підлоги в спеціалізованих магазинах

2010

47.54

47

Роздрібна торгівля побутовими електротоварами в спеціалізованих магазинах

2010

47.59

47

Роздрібна торгівля меблями, освітлювальним приладдям та іншими товарами для дому в спеціалізованих магазинах

2010

47.61

47

Роздрібна торгівля книгами в спеціалізованих магазинах

2010

47.63

47

Роздрібна торгівля аудіо- та відеозаписами в спеціалізованих магазинах

2010

47.64

47

Роздрібна торгівля спортивним інвентарем у спеціалізованих магазинах

2010

47.65

47

Роздрібна торгівля іграми та іграшками в спеціалізованих магазинах

2010

47.71

47

Роздрібна торгівля одягом у спеціалізованих магазинах

2010

47.72

47

Роздрібна торгівля взуттям і шкіряними виробами в спеціалізованих магазинах

2010

47.76

47

Роздрібна торгівля квітами, рослинами, насінням, добривами, домашніми тваринами та кормами для них у спеціалізованих магазинах

2010

47.77

47

Роздрібна торгівля годинниками та ювелірними виробами в спеціалізованих магазинах

2010

47.78

47

Роздрібна торгівля іншими невживаними товарами в спеціалізованих магазинах

2010

47.79

47

Роздрібна торгівля уживаними товарами в магазинах

2010

47.82

47

Роздрібна торгівля з лотків і на ринках текстильними виробами, одягом і взуттям

2010

47.89

47

Роздрібна торгівля з лотків і на ринках іншими товарами

2010

47.99

47

Інші види роздрібної торгівлі поза магазинами

2010

56.10

56

Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування

2010

56.21

56

Постачання готових страв для подій

2010

56.30

56

Обслуговування напоями

2010

59.14

59

Демонстрація кінофільмів

2010

82.30

82

Організування конгресів і торговельних виставок

2010

90.01

90

Театральна та концертна діяльність

2010

90.02

90

Діяльність щодо підтримання театральних і концертних заходів

2010

90.04

90

Функціювання театральних і концертних залів

2010

91.01

91

Функціювання бібліотек і архівів

2010

91.02

91

Функціювання музеїв

2010

93.11

93

Функціювання спортивних споруд

2010

93.12

93

Діяльність спортивних клубів

2010

93.13

93

Діяльність фітнес-центрів

2010

93.21

93

Функціювання атракціонів і тематичних парків

2010

93.29

93

Організування інших видів відпочинку та розваг

2010

96.01*

96

Прання та хімічне чищення текстильних і хутряних виробів

2010

96.04

96

Діяльність із забезпечення фізичного комфорту

2010

____________

* Застосовується для виплат найманим працівникам суб’єктів господарювання у зв’язку із втратою частини заробітної плати та фізичним особам — підприємцям у зв’язку із втратою частини доходу внаслідок запроваджених у лютому–березні 2021 р. обмежувальних протиепідемічних заходів, введених з метою запобігання поширенню на території окремих адміністративно-територіальних одиниць гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку