Статті

Г

Грамоти й премії, кубки й медалі: показали в обліку й пороздавали

У нашому виші планують провести змагання з мініфутболу на кубок ректора. Братимуть участь збірні команди факультетів та інституту. За результатами змагань буде нагороджено команди-учасниці грамотами, а перехідний кубок та медалі дістануться футболістам-переможцям. Окрім того, передбачено виплату грошових премій команді-переможниці. Запитання: як відобразити в обліку придбання та списання нагород? Чи слід оподатковувати грошову винагороду?

22 квітня, 2021
Тема:

Статтю взято з газети "Новий бюджетний облік" № 4/2021

Марина Дорошенко, експертка газети

Організаційні моменти З метою популяризації окремих видів спорту вищі навчальні заклади проводять змагання серед своїх студентів. Рішення про проведення так званих студентських спартакіад ухвалює ректор закладу заздалегідь, адже на такий захід мають бути передбачені кошти. Організатор має видати розпорядчий документ, яким затверджують положення про проведення спартакіади, де, зокрема, прописують порядок нагородження учасників змагань та фінансування зазначених витрат. Так, у положенні визначають, за рахунок якого фонду, загального чи спеціального, будуть здійснені витрати, пов’язані з придбанням нагородної атрибутики для нагородження переможців і призерів спартакіади.

Організаторами спортивних змагань можуть бути як розпорядники бюджетних коштів, так і їх одержувачі. За кошти державного або місцевого бюджету через відповідні структурні підрозділи фінансують спортивні заходи на виконання бюджетної програми. Одержувати бюджетні кошти, окрім бюджетних установ, можуть і небюджетні організації, але знов-таки в межах відповідної програми.

Облік нагородної атрибутики До спортивної нагородної атрибутики відносять медалі, кубки, грамоти, статуетки тощо. Такі предмети можна придбати готові або виготовити на замовлення. У запитанні нашої читачки йдеться про кубок ректора, виготовлення якого теоретично можна замовити, щоб він мав певне гравірування або символіку вишу.

Незалежно від того, придбаватимуть нагородний атрибут чи замовлять його виготовлення, для здійснення видатків бухгалтер має обрати відповідний код — КЕКВ 2210 «Предмети, обладнання та інвентар» (пп. 2, 13 п.п. 2.2.1 Інструкції № 333).

Для обліку таких активів підійде субрахунок 1815 «Активи для розподілу, передачі або продажу», оскільки мета придбання чи виготовлення таких матеріальних цінностей — передати їх учасникам та переможцям змагання незалежно від вартості. За фактом нагородження нагородні атрибути списують на витрати звітного періоду: Дт 8013 — Кт 1815.

Підтвердженням того, що медалі, грамоти, кубки були видані учасникам змагань, є роздаткова відомість (відомість видачі), де отримання нагороди письмово засвідчує кожен учасник або капітан, якщо нагорода є командною. На підставі цього документа списують активи, складаючи акт списання, для чого можна скористатися формою Акта списання запасів, яка є додатком до МР з обліку запасів, або розробити акт самостійно з урахуванням вимог Положення № 88.

Якщо така нагорода, як кубок, призначена для подальшого передавання переможцям наступних змагань у межах вишу, тобто є перехідною нагородою, і команда отримує її символічно, тобто на поворотній основі, списувати такий актив не варто. У такому разі змінюється лише, як варіант, місце зберігання кубка (наприклад, факультет), про що слід буде зробити запис в інвентарній картці. Субрахунок 1815 для зарахування на облік тут не підійде, адже актив залишається на балансі суб’єкта державного сектору, тому краще обрати субрахунок 1113 «Малоцінні необоротні матеріальні активи», адже вартість навряд чи перевищуватиме обрану межу малоцінності, а строк корисного використання буде більш ніж один рік.

Якщо кубок не є перехідним атрибутом, тобто його вручають переможцеві безповоротно, то обліковують, як і решту нагород, на субрахунку 1815 із подальшим списанням під час вручення.

Перехідні нагороди Якщо той же кубок як перехідну нагороду передають між різними суб’єктами господарювання, його облік буде відрізнятися від зазначеного вище.

НАГАДАЄМО. Для обліку та узагальнення інформації щодо наявності перехідних призів, кубків, прапорів, які застосовані різними установами та організаціями й отримані від них для нагородження команд-переможниць, Порядком № 1219 передбачено позабалансовий субрахунок 041 «Непередбачені активи розпорядників бюджетних коштів».

Протягом усього періоду, поки перехідна нагорода буде в суб’єкта державного сектору, який її отримав, її визнають такою, що тимчасово перебуває в його розпорядженні.

Перейдемо до прикладу.

Приклад. Керівництво вищого навчального закладу напередодні проведення спортивних змагань із мініфутболу між командами різних факультетів для вручення учасникам, призерам та переможцям придбало грамоти в кількості 60 шт. вартістю 1,30 грн на суму 78,00 грн; медалі в кількості 3 шт. вартістю 50,00 грн на суму 150,00 грн. Окрім того, замовлено виготовлення кубка ректора вартістю 1 200,00 грн.

За результатами змагань було вручено грамоти та медалі під особистий підпис, відповідно, кожного учасника й капітана в роздатковій відомості. Перехідний кубок ректора було передано команді-переможниці. Наступного року заплановано черговий розіграш кубка ректора серед команд вишу.

Бухоблік придбання та списання нагородних атрибутів

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Меморіальний ордер

дебет

кредит

1. Отримано асигнування для придбання та виготовлення нагородних атрибутів

2313

7011

1 428,00

№ 2 та № 14

2. Оприбутковано грамоти та медалі

1815

6211

228,00

№ 6

3. Оприбутковано кубок

1312

6211

1 200,00

№ 6

4. Перераховано кошти за нагородні атрибути

6211

2313

1 428,00

№ 2 та № 6

5. Нагороджено учасників грамотами й медалями та складено акт про списання

8013

1815

228,00

№ 17

6. Вилучено з доходу звітного періоду асигнування в сумі витрат на придбання кубка

7011

5411

1 200,00

№ 17

7. Вручено кубок ректора команді-переможниці

1113

1312

1 200,00

№ 17

8. Відображено зміни в капіталі

5411

5111

1 200,00

№ 17

9. Нараховано амортизацію кубка

8014

1412

600,00

№ 17

Оподаткування Вартість нагородної атрибутики не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. Перелік таких матеріальних цінностей, які відносять до неоподатковуваної нагородної атрибутики, наведено в п.п. 165.1.38 ПКУ: ордени, медалі, знаки, кубки, дипломи, грамоти і квіти, якими відзначаються працівники, інші категорії громадян та/або переможці змагань, конкурсів.

А ось оподатковуються ті доходи фізичних осіб, які належать до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу (п. 163.1 ПКУ). До такого доходу належить, зокрема, і той, який отримано як додаткове благо (п.п. 164.2.17 ПКУ). Сюди входять грошові виплати в будь-якій сумі, але вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) оподатковується в частині, що перевищує 25 % однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного (податкового) року (п.п. 165.1.38 ПКУ). На сьогодні це має ось такий вигляд: якщо вартість отриманого подарунка дорівнює або менша за 1 500 грн, нагорода не оподатковується, якщо перевищує цю суму — оподаткуванню підлягає різниця перевищення.

Військовий збір стягується на загальних підставах повністю з грошових виплат та негрошових — у частині перевищення вартості від 25 % мінімальної заробітної плати (п.п. 1.2 п. 16 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

При цьому, оскільки це винагорода в натуральній формі, її доведеться оподаткувати за певних умов:

  • базу оподаткування ПДФО визначають з урахуванням «натурального» коефіцієнта — 1,219512;
  • базу оподаткування ВЗ визначають без урахування «натурального» коефіцієнта (це випливає з п. 16 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Крім того, усі суми нарахованих і виплачених грошових та негрошових доходів відображають у табличній частині розділу І «Персоніфіковані дані про суми нарахованого (виплаченого) на користь фізичних осіб доходу та нарахованих (перерахованих) до бюджету податку на доходи фізичних осіб та військового збору» додатка 4 ДФ Податкового розрахунку. Відображаємо двома рядками:

  • у першому рядку — вартість (частину вартості) нагородної атрибутики, яка в розрахунку на місяць не перевищує 25 % МЗП, установленої на 1 січня звітного (податкового) року (у 2021 році — 1 500,00 грн), з ознакою доходу «160»;
  • у другому рядку — суму перевищення (у 2021 році > 1 500,00 грн) з ознакою доходу «126». При цьому в гр. 3а та 3 вказуємо базу для ПДФО з урахуванням «натурального» коефіцієнта (див. лист ДПСУ від 16.02.2021 № 107/2/99-00-04-02-01-02).

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку