Статті

Є

Єдиний податок: огляд найцікавіших консультацій фіскалів у березні 2021 року

Податківці, попри карантин, продовжують надавати роз’яснення у формі ІПК.
Сьогоднішній матеріал присвятимо діяльності єдиноподатників.

Статтю взято з газети "Професійний бухгалтер" № 18/2021

 

Питання

Відповідь

Чи може підприємство — надавач телекомунікаційних послуг (доступ до інтернету) перебувати на спрощеній системі оподаткування?

Відповідь податківців Податківці в ІПК ДПС України від 26.03.2021 р. № 1226/ІПК/99-00-18-04-02-06 зазначили, що суб’єкт господарювання — юридична особа в разі надання провайдерських послуг доступу до мережі Інтернет має право здійснювати діяльність на спрощеній системі оподаткування за умови, що такий провайдер не надає послуги, визначені п.п. 8 п. 291.5 ПКУ.

Думка редакції Цілком погоджуємося. Щодо діяльності провайдерів, які не здійснюють технічне обслуговування та експлуатацію телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку, обмеження не застосовуються.

Чи може єдинник групи 3 — орендодавець продати належне орендарю майно для зарахування отриманих коштів в рахунок сплати заборгованості з орендної плати?

Відповідь податківців Ні, не може. Такі дії будуть вважатися порушенням приписів п. 291.6 ПКУ. Див. ІПК ДПС України від 24.03.2021 р. № 1161/ІПК/99-00-18-04-02-06.

Думка редакції Дійсно, якщо продажу передує дарування цього майна, то приймати майно в рахунок оплати за оренду платник ЄП не може. У такому разі продажем майна має займатися орендар для того, щоб розрахуватися саме грошовими коштами. Якщо орендодавець продає майно як посередник, то такий варіант можна розглядати як договір поступки права вимоги боргу, де новим кредитором стає орендодавець. Якщо орендар не є платником ЄП, то, на нашу думку, можна перевести борг з продавця майна на нового кредитора — платника ЄП без порушення п. 291.6 ПКУ, бо він отримає гроші. Проте податківці взагалі проти застосування таких договорів платниками ЄП (див. категорію 108.01.02 ЗІР).

Чи може фізична особа одночасно провадити незалежну професійну діяльність (адвокатська діяльність) та перебувати на спрощеній системі?

Відповідь податківців Податківці в ІПК ДПС України від 24.03.2021 р. № 1137/ІПК/99-00-04-03-03-06 зазначили про можливість того, що фізична особа, яка здійснює підприємницьку діяльність (відмінну від адвокатської) та одночасно провадить незалежну професійну діяльність, веде окремий облік доходів/витрат, отриманих/понесених від провадження незалежної професійної діяльності і підприємницької діяльності, та здійснює окремо розрахунки з бюджетом. Водночас фізична особа, яка здійснює незалежну адвокатську діяльність, не може бути підприємцем у межах такої адвокатської діяльності. Адвокатська діяльність не є підприємницькою і не може здійснюватися ФОП.

Думка редакції У цілому податківці досить давно розділяють незалежну професійну діяльність та спрощенку. Аналогічна за змістом консультація розміщена й у категорії 107.01.02 ЗІР. Такі висновки випливають із п. 291.3 ПКУ, який дозволяє перебувати на спрощенці лише ФОП та юридичним особам. Своєю чергою, «незалежники» не є ФОП у розумінні ПКУ. Проте фіскали не заперечують можливості поєднання згаданих статусів однією особою.

Чи не позбавляється орендодавець права бути платником ЄП у разі отримання компенсації комунальних послуг? Чи має він право не включати до складу доходу суму забезпечувального платежу та зменшити дохід на суму забезпечувального платежу в разі його включення до складу доходу?

Відповідь податківців В ІПК ГУ ДПС у м. Києві від 23.03.2021 р. № 1112/ІПК/26-15-04-05-18 податківці зробили кілька важливих висновків щодо ситуації:

  1. щодо «комуналки» змовчали, але натякнули, що за діяльність, не внесену до Реєстру платників ЄП, можна розпрощатися зі спрощенкою;
  2. у разі отриманням коштів, які забезпечують виконання зобов’язань за договором оренди (забезпечувальний платіж) від орендаря, платник ЄП включає такі суми до складу доходу податкового (звітного) періоду, в якому вони були отримані;
  3. після закінчення дії договору оренди під час повернення забезпечувального платежу у платника ЄП немає підстав зменшити свій дохід, оскільки такі суми коштів не є авансом або передоплатою за товари (роботи, послуги).

Думка редакції На місці платника ЄП ми би таку ІПК оскаржували у суді.

По-перше, на питання щодо відшкодування вартості комунальних послуг відповіді вони фактично не надали. Забігаючи наперед зазначимо, що жодних порушень тут не буде. Платник ЄП не надає комунальні послуги орендарю та не здійснює заборонені види діяльності.

По-друге, забезпечувальний платіж не є доходом ані за бухгалтерськими, ані за податковими правилами. Він не є передоплатою за товари/послуги. До речі, це справедливо зазначили і фіскали. Крім цього, його не можна розглядати як безоплатно подароване. Адже такий платіж підлягає поверненню.

ПОРАДА. Щоб уникнути ризиків, краще такий платіж отримувати як оплату за останній місяць оренди, якщо відсутні претензії до орендаря.

Чи включається до складу доходу юрособи групи 3 кошти, отримані від Національної служби здоров’я України (далі — НЗСУ) відповідно до договору про надання медичних послуг населенню за програмою медичних гарантій?

Відповідь податківців В ІПК ДПС України від 16.03.2021 р. № 958/ІПК/99-00-18-04-03-06 податківці зазначили, що вказана в запиті діяльність має ознаки, передбачені п. 292.11 ПКУ, тому Товариство має право для обчислення податкових зобов’язань з ЄП не включати до суми доходу кошти бюджетної програми державних гарантій медичного обслуговування населення за кошти Державного бюджету України в рамках договору з НЗСУ.

Думка редакції Податківці такі кошти розцінили як кошти цільового призначення, які отримані з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм, та суми коштів і вартість майна, отриманих платником податку — юридичною особою у вигляді бюджетного гранту, за умови його цільового використання (пп. 4 та 12 п. 292.11 ПКУ).

Та ми б радили не поспішати та отримувати усім зацікавленим власні ІПК. Чому? Норми ПКУ не змінювалися під медичну реформу. Тож фіскали «натягнули» на неї загальні правила. Водночас кошти від НЗСУ, по суті, є платою за медичні послуги, які потім надаватимуться населенню. І, відповідно, це грошовий дохід єдинника. Крім цього, обмежень щодо подальших витрат цих коштів у єдинника не буде.

Чи правомірним є рішення учасника про збільшення капіталу підприємства без збільшення статутного капіталу? Як це вплине на доходи єдинника?

Відповідь податківців Фіскали в ІПК від 10.03.2021 р. № 875/ІПК/99-00-18-04-03-06 лише надали відсилку до визначення поняття «дохід» за НП(С)БО 15 «Дохід», опираючись на те, що доходи юрособи-єдинники визначають за даними бухобліку. Тож відповіді по суті вони не надали.

Думка редакції Ситуація із додатковими внесками досить неоднозначна. Детально про податковий облік ми писали в матеріалі «Додаткові внески учасників: обліково-юридичні аспекти» // «ПБ», № 37/2020, с. 7.

Олександра Паненко, консультантка

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку