Статті

З

Закупівля послуг зі страхування авто

21 березня, 2021
Тема:

Статтю взято з газети "Бухгалтерія: бюджет" № 12/2021

 

Чи потрібно проводити спрощені закупівлі/публічні закупівлі, якщо йдеться про послуги зі страхування автомобілів, цивільної відповідальності власників транспортних засобів?

Відповідно до Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг» від 12.07.2001 р. № 2664-III (далі — Закон про фінпослуги) страхові компанії належать до фінансових установ, а послуги зі страхування — до фінансових послуг.

У свою чергу, згідно з п. 13 ч. 5 ст. 3 Закону № 922 дія цього Закону не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є послуги фінансових установ, у тому числі міжнародних фінансових організацій, щодо надання кредитів, гарантій, лізингу та послуги, допоміжні до фінансових послуг.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! У зазначеній нормі чітко окреслено види фінансових послуг, на які Закон № 922 не поширюється. І страхових послуг серед них немає.

Крім того, як вказано в листі МЕРТ від 31.03.2017 р. № 3302-06/10639-06, законодавство не містить визначення послуг, допоміжних до фінансових послуг. Тому Закон № 922, на думку міністерства, не застосовується виключно при закупівлях послуг, передбачених в цій нормі. І ця думка з оновленням законодавства не змінилась, про що свідчить відповідь Мінекономіки на запит 2171/2020, розміщена на сайті міністерства в розділі «Головна — Публічні закупівлі — Консультації з питань закупівель — Консультації».

З огляду на вищевказане, послуги у сфері страхування хоч і віднесені до фінансових (п. 9 ч. 1 ст. 4 Закону про фінпослуги), але вони не перелічені в п. 13 ч. 5 ст. 3 Закону № 922 та не віднесені чинним законодавством до допоміжних до фінансових послуг. Тому їх закупівля відбувається на загальних засадах із застосуванням норм Закону № 922 та процедури залежно від суми закупівлі.

Людмила Линник, юрист газети

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку