Статті

К

Коли не можна, але дуже хочеться: мораторій на проведення перевірок скоротили, оминувши ПКУ

(коментар до постанови КМУ «Про скорочення строку дії обмеження в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок» від 03.02.2021 р. № 89)

22 лютого, 2021

Статтю взято з газети "Професійний бухгалтер" № 9/2021
 
 
Огляд нововведень Разом із розмаїттям проблем та негараздів карантин приніс платникам податків і дещо хороше. Зокрема, положеннями п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ законодавці запровадили мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок на період з 18 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину. І хоча з цього правила передбачена низка винятків, все ж таки подарунок у вигляді тимчасового послаблення перевірочного ярма став дійсно у пригоді платникам податків у цей нелегкий час.

Однак можновладцям здалося, що фіскали занадто засиділися у кабінетах і що настав час їм знову братися до перевірочної боротьби за наповнення бюджету. Але вносити відповідні зміни до ПКУ було ніколи . І ось світ побачила постанова № 89, яка покликана покласти край мораторію на проведення деяких видів перевірок. Оскільки текст постанови не містить окремих застережень щодо набрання нею чинності, то, відповідно, це відбулось із дня її офіційного опублікування, а саме з 9 лютого 2021 року 1.

Постанову № 89 офіційно опубліковано 09.02.2021 р. в газеті «Урядовий кур’єр».

ВАЖЛИВО! Для платників податків — фізичних осіб постанова № 89 не принесла нічого нового. Для них перевірочний мораторій продовжує діяти у вже звичних обсягах, адже зараз Кабмін дозволив проведення певних видів перевірок юридичних осіб.

Зробимо ще одне важливе зауваження: коментована постанова лише скоротила строк дії перевірочних обмежень. А от порядок проведення/поновлення перевірок, як і годиться, регламентують відповідні положення ПКУ.

Тож подивимось, які саме види перевірок юридичних осіб наразі дозволила проводити постанова № 89 і які тут є цікавинки (див. таблицю).

Перевірки, проведення яких дозволено постановою № 89

Вид перевірок

Примітки

Тимчасово зупинені документальні та фактичні перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 р. та не були завершені

Відповідно до п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ карантинний мораторій перервав термін проведення таких перевірок. І таке переривання відбулось автоматично, адже не потребувало ухвалення будь-яких додаткових рішень контролюючим органом.

Із цього випливає, що поновлення таких перевірок також не передбачає додаткового документального оформлення і починаючи з 9 лютого вони поновлені автоматично на «невикористаний» до їх зупинення строк.

Тож незалежно від того, чи відбуваються зараз якісь перевірочні заходи, строк перевірок вже «тíкає». Майте це на увазі та простежте, щоб податківці вчасно «згорнулися»

Документальні перевірки, право на проведення яких надається з дотриманням вимог п. 77.4 ПКУ

Тут ідеться про планові документальні перевірки. Якщо юридична особа потрапила до плану-графіка на 2021 рік, то перевірка має розпочатися у звичайному режимі

Документальні позапланові перевірки з підстав, визначених пп. 78.1.1 та/або 78.1.4 ПКУ, суб’єктів господарювання реального сектору економіки, які сформували ПК за рахунок оформлення ризикових операцій з придбання товарів/послуг (із переліку ризикових платників податків, визначених у межах роботи Тимчасової слідчої комісії ВРУ2 з питань розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади, які призвели до значних втрат дохідної частини Державного бюджету України, утвореної відповідно до постанови ВРУ від 24.04.2020 р. № 568-ІХ)

Верховна Рада України.

 

Ситуація цікава. Саме положення пп. 78.1.1 (наявність податкової інформації про порушення платником валютного, податкового та іншого законодавства) та 78.1.4 (недостовірність даних, що містяться у податкових деклараціях платника податків) ПКУ є найпопулярнішими «спусковими гачками», якими фіскали користуються для запуску документальних позапланових перевірок. У такому разі коло юридичних осіб, на яких до завершення карантину можуть поширитися такі перевірки, звужено до тих, хто потрапив до «переліку ризикових платників податку». Отже, логічно, що передусім такий перелік має бути оприлюднений.

Йдемо далі. Перевірці має передувати запит, з яким (за наявності відповідних підстав) податківці повинні звернутися до платника у порядку, визначеному п. 73.3 ПКУ. Своєю чергою, платник податків має 15 р. дн., наступних за днем отримання такого запиту, щоб надати податківцям відповідні пояснення та документи. Цей термін визначено п. 73.3, пп. 78.1.1, 78.1.4 ПКУ. І тільки якщо платник не надасть запитувану інформацію протягом зазначеного строку або надана інформація не задовольнить податківців, вони матимуть право розпочати перевірку.

ВИСНОВОК. Документальну позапланову перевірку на підставі положень пп. 78.1.1, 78.1.4 ПКУ податківці мають право розпочати:

  • після отримання «незадовільної» інформації від платника податків;
  • або після спливу строку, відведеного ст. 73 та 78 ПКУ для надання платником податку відповіді на обов’язковий запит контролерів.

І тут починається найцікавіше. Річ у тому, що відповідно до п. 528 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ по останній календарний день місяця, в якому завершується дія карантину, зупинено перебіг строків, встановлених ст. 73 та 78 ПКУ щодо надання платниками податків відповідей на запити контролюючих органів3. Це стосується запитів, що надійшли (надійдуть) платникам податків по останній календарний день місяця, в якому завершується дія карантину. І перебіг цих строків ніхто не «розморожував»!

Крім запитів контролюючих органів щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або від’ємного значення ПДВ.

Тож от що ми маємо: за нормами ПКУ перебіг 15-денного строку для надання платником податків відповіді на запит податківців розпочнеться тільки з першого дня місяця, наступного за місяцем, в якому завершиться дія карантину! А розпочинати документальну позапланову перевірку за пп. 78.1.1 та 78.1.4 ПКУ до спливу цього строку, не дочекавшись відповіді суб’єкта господарювання, незаконно!

Звичайно, якщо платник поквапиться добровільно надати податківцям інформацію і ця інформація, на думку податківців, свідчитиме про наявність порушень, перевірочний «розклад» може змінитися на користь фіскалів. Далі робіть висновки самі

Документальні позапланові перевірки платників податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями

Такі перевірки податківці також здійснюють на підставі п.п. 78.1.1 ПКУ. Тож і тут наявна вищезазначена колізія щодо строків надання суб’єктом господарювання відповіді на обов’язковий запит фіскалів

Документальні позапланові перевірки з підстав, визначених пп. 78.1.12, 78.1.14, 78.1.15, 78.1.16 ПКУ

Тут ідеться про перевірки:

  • з питань трансфертного ціноутворення;
  • в межах контролю контролюючим органом вищого рівня правомірності дій чи бездіяльності контролюючого органу нижчого рівня під час здійснення ним документальної перевірки платника податків

Сумнівна легітимність Як ми вже побачили, положення постанови № 89 недосконалі та подекуди конфліктують з чинними нормами ПКУ. Однак, крім цього, сумнівною є легітимність постанови в цілому. Подивімося, у чому підступ.

Підставою для винесення постанови № 89 став п. 4 розд. ІІ Закону № 909 4, відповідно до якого у період дії карантину Кабміну надано право скорочувати строк дії обмежень, заборон, пільг та гарантій, встановлених відповідними законами України, ухваленими з метою запобігання виникненню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, крім випадків, коли зазначене може призвести до обмеження конституційних прав чи свобод особи.

Закон України «Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік”» від 17.09.2020 р. № 909-ІХ.

Натомість відповідно до п. 7.3 ПКУ будь-які питання щодо оподаткування регулюються саме ПКУ і не можуть встановлюватися або змінюватися іншими законами України, крім законів, що містять виключно положення щодо внесення змін до ПКУ та/або положення, які встановлюють відповідальність за порушення норм податкового законодавства. І тут зауважте: положення п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ щодо встановлення мораторію на проведення документальних та фактичних перевірок є чинними і змін до них не внесено!

Крім того, згадаймо, як ПКУ наказує вирішувати «конфліктні» моменти між положеннями ПКУ та іншими законодавчими актами. Так, згідно з п. 5.2 ПКУ в разі якщо поняття, терміни, правила та положення інших актів суперечать поняттям, термінам, правилам та положенням ПКУ, для регулювання відносин оподаткування застосовуються поняття, терміни, правила та положення ПКУ.

Тож, як бачимо, до постанови № 89 є серйозні запитання. А законодавчі «дірки» можуть стати зброєю в руках сміливців, які вирішать оскаржувати в суді правомірність карантинних перевірок. Однак сьогодні важко передбачити, як складатиметься судова практика щодо таких питань.

Світлана Куртенок, бухгалтерка-експертка, ACCA DipIFR

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку