Статті

У

Установили GPS-навігатор: чи збільшиться вартість автівки?

Було придбано та встановлено на легкові автомобілі бюджетної установи навігатори. Чи вважається облаштування автомобіля навігатором поліпшенням основного засобу?

17 лютого, 2021
Тема:

Статтю взято з газети "Новий бюджетний облік" № 2/2021

Павло Зозуля, експерт газети

Функції Усім нам добре відомий помічник у дорозі — навігатор — уже давно для багатьох став звичним атрибутом автомобіля. За допомогою GPS-супутників автонавігатор надсилає координати та отримує запитувану інформацію, яка виводиться на дисплей із мапою місцевості. Головне призначення навігатора — прокладання маршруту, але деякі моделі мають удосконалені функції, як-от: розпізнавання певних об’єктів на дорозі (заправок, зон особливої уваги тощо), налаштування, що фіксують відстань та витрати пального, і навіть вбудований відеореєстратор та багато іншого. Інтернет-з’єднання навігатору не потрібне, але деякі пристрої можна під’єднати до мережі за необхідності.

GPS-навігатор працює на вбудованому акумуляторі, який заряджається за допомогою бортової мережі живлення автомобіля (прикурювача, USB-порту) або зовнішніх джерел. Цей пристрій зазвичай портативний, тобто його легко можна встановити та демонтувати в салоні автомобіля навіть без участі спеціаліста. Тож, розібравшись із функціями, перейдемо до головного — до визначення господарської операції. У цьому випадку може бути два варіанти: поліпшення автомобіля або придбання окремого об’єкта обліку.

Поліпшення чи окремий об’єкт? Для того щоби визначитися з операцією, необхідно спрогнозувати техніко-економічні показники автомобіля до та після встановлення автонавігатора. І почати слід із мети придбання. Якщо це запобігання нецільовому витрачанню пального або оптимізація маршрутів, що приведе до економного використання бензину, дизпального чи газу, тоді можна вважати облаштування автівки навігатором поліпшенням (дообладнанням). А ось коли маємо на меті раціонально використовувати робочий час, попередньо підраховуючи відстані, чи прокладати маршрути поїздок, цілком імовірно в таких випадках розглядати навігатор як помічника та обліковувати як окремий актив.

Та якщо дивитися в корінь, то все одно результатом установлення навігатора є економія грошей та часу, що в цілому є підвищенням техніко-економічних показників, що притаманне поліпшенню (п. 2 розд. VI МР з обліку ОЗ). Але наголошуємо, що це має вирішувати керівник з урахуванням результатів аналізу ситуації та суттєвості витрат.

Бухоблік поліпшення Установлення навігатора вважається дообладнанням, коли існує ймовірність отримання суб’єктом державного сектору майбутніх економічних вигід, що перевищують первісно оцінений рівень продуктивності активу, та/або збільшення потенціалу його корисності. А витрати на поліпшення збільшують первісну вартість основного засобу протягом усього строку корисного використання.

Облаштувати GPS-пристроєм може сервісний центр, коли спеціалісти здійснюють необхідні налаштування з установленням програмного забезпечення, яке потребує періодичного поновлення. Як правило, це моделі, що їх використовують для відстежування маршруту та витрачання пального. Витрати на їх придбання та монтаж найкраще буде віднести на збільшення первісної вартості автівки. А ось періодичні поновлення будуть вважатися витратами на утримання об’єкта основних засобів.

Бухоблік окремого об’єкта Навігатор може бути використаний окремо від автомобіля або легко встановлюватися на інший з огляду на його портативність, чого не можна сказати, наприклад, про тахограф, який не функціонує в автономному режимі. Звідси й висновок: обліковувати прилад можемо як окремий об’єкт (п. 1 розд. II НС 121 «Основні засоби»). Та і строк корисного використання навігатора відрізнятиметься від строку корисного використання автомобіля, тож амортизувати їх також найкраще окремо.

Строк корисного використання навігатора — більше ніж один рік, тому залежно від вартості, яку встановлює суб’єкт державного сектору самостійно, його відносять до основних засобів або до малоцінних необоротних матеріальних активів (відповідно, субрахунок 1016 «Інструменти, прилади, інвентар» або 1113 «Малоцінні необоротні матеріальні активи»).

Якщо навігатор вбудовано в автівку або її придбано (отримано) вже разом із пристроєм як єдиний об’єкт, його вартість є складовою первісної вартості транспортного засобу. У такому разі ремонт або заміна навігатора буде вважатися поточним ремонтом автомобіля. А ось вибуття цілком можна класифікувати як часткову ліквідацію автомобіля, оскільки останній продовжує виконувати свої основні функції, але вже без певної складової.

Приклад. Бюджетна установа (неплатник ПДВ) за кошти спецфонду придбала та встановила в салоні автомобіля GPS-навігатор із метою визначення маршруту для водія. Первісна вартість приладу — 2 500,00 грн. Водій самостійно встановив навігатор.

Бухоблік установлення автонавігатора

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Меморіальний ордер

дебет

кредит

1. Отримано фінансування на придбання навігатора за кошти спецфонду

2313

7111

2 500,00

№ 3 та № 14

2. Придбано навігатор

1312

6211

2 500,00

№ 6

3. Вилучено з доходу звітного періоду асигнування в сумі поточних витрат, що включаються до первісної вартості об’єкта

7111

5411

2 500,00

№ 14

4. Перераховано кошти постачальнику

6211

2313

2 500,00

№ 3 та № 6

5. Видано в користування водієві та встановлено в автомобілі

1113

1312

2 500,00

№ 17

6. Відображено зміни в капіталі

5411

5111

2 500,00

№ 17

7. Нараховано амортизацію (50 %) у місяці введення в експлуатацію

8014, 8114

1412

1 250,00

№ 17

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку