Статті

О

Оренда рухомого майна: як узгодити із закупівельним законодавством?

(коментар до листа Мінекономіки від 29.12.2020 р. № 3304-02/76864-01)

12 лютого, 2021
Тема:

Статтю взято з газети "Бухгалтерія: бюджет" № 7/2021

Людмила Линник, юрист газети «Бухгалтерія: бюджет»

З набранням чинності новою редакцією Закону № 9221 виникло безліч питань, пов’язаних з його застосуванням, які ми поступово розбираємо на сторінках нашої газети. Чергове з них таке: «Бюджетній установі треба взяти в оренду рухоме майно (наприклад, установа орендує в іншої бюджетної установи шкільний автобус) або інше індивідуально визначене державне чи комунальне майно. Чи слід у такому разі застосовувати закупівельне законодавство?» Відповідь Мінекономіки — в листі, що коментується. Чому виникла потреба звертатися за роз’ясненнями до міністерства і як вирішується питання, розглянемо далі.

Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII.

У чому проблема? У загальному випадку Закон № 922 застосовується, якщо вартість предмета закупівлі (ст. 3):

  • товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тис. грн, а робіт — 1,5 млн грн;
  • від 50 тис. грн, але менше за «пороги» (тобто менше вартості, що зазначена вище) — із застосуванням процедури спрощених закупівель.

Втім, цей документ містить певні випадки, на які його дія не поширюється.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 3 Закону № 922 його дія не поширюється на придбання, оренду землі, будівель, іншого нерухомого майна або майнових прав на землю, будівлі та інше нерухоме майно.

Між тим, за визначенням п. 21 ч. 1 ст. 1 Закону № 922 послуги — це будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт, зокрема транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, найом (оренда), а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт. Цей перелік є вичерпним.

ВАЖЛИВО! Тобто виходить, що Закон № 922 не поширюється тільки на оренду нерухомого майна, а на відносини оренди рухомого чи іншого індивідуально визначеного майна поширюється.

Тому, якщо вартість послуг з оренди рухомого майна сягає меж для процедур закупівель (або для спрощених закупівель), то здійснювати закупівлю таких послуг та укладати відповідні договори оренди слід з дотриманням Закону № 922. На цьому акцентує увагу і Мінекономіки в коментованому листі.

Як же бути? Адже порядок оренди державного та комунального майна, у тому числі рухомого та індивідуально визначеного майна, врегульовано Законом про оренду2 та Порядком № 4833. При цьому нагадаємо, що згідно зі ст. 9 Закону про оренду забороняється передавати державне або комунальне майно в безоплатне користування або позичку.

Порядок передачі в оренду державного та комунального майна, затверджений постановою КМУ від 03.06.2020 р. № 483.
Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 р. № 157-IX.

На це питання міністерство відповіді, на жаль, не надало. Тож, аналізуючи його роз’яснення та норми чинного законодавства в обох сферах, зауважимо таке.

1. Орендуємо бюджетне майно. Якщо йдеться про оренду бюджетними установами державного та комунального рухомого чи іншого, крім нерухомого, індивідуально визначеного майна, то, на нашу думку, все ж таки слід дотримуватись порядку, передбаченого спеціальним законодавством з урахуванням норм Закону № 922.

Так, як і раніше, Закон про оренду визначає перелік «пільговиків», які мають право на оренду державного та комунального майна без проведення аукціону — ст. 15 Закону про оренду. Це, наприклад, органи держвлади та ОМС, інші установи й організації, діяльність яких фінансується за рахунок державного або місцевих бюджетів, — вони мають право орендувати майно без аукціону.

Згідно зі ст. 17 Закону про оренду при передачі майна без проведення аукціону орендна плата визначається відповідно до методики розрахунку орендної плати, яка затверджується:

  • КМУ — щодо державного майна;
  • представницькими органами місцевого самоврядування — щодо комунального майна. У разі якщо представницький орган місцевого самоврядування не затвердив свою методику, застосовується методика, затверджена КМУ.

По-перше, щодо державного майна залишається чинною Методика № 7864. Відповідно до п. 7 Методики № 786 розмір річної орендної плати в разі оренди іншого, крім нерухомого, окремого індивідуально визначеного майна, встановлюється за згодою сторін, але не менш як 10 % вартості орендованого майна за результатами незалежної оцінки. Окремий розмір визначено абз. 3 п. 7 Методики № 786 тільки для оренди музичних інструментів Державної колекції музичних унікальних (смичкових) інструментів України.

Методика розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затверджена постановою КМУ від 04.10.1995 р. № 786.

Щодо комунального майна, то, як правило, не відступають від цього підходу (за згодою сторін, але не менш як 10 % вартості орендованого майна за результатами незалежної оцінки) і місцеві ради у власних методиках.

По-друге, згідно з п. 5 постанови № 3325 державні органи, а також установи та організації, які утримуються за рахунок державного бюджету, укладають договори оренди легкових автомобілів, вартість яких не перевищує граничних сум витрат, затверджених цією постановою (наприклад, для звичайних бюджетних установ, це 60 тис. грн). На органи місцевого самоврядування та комунальні установи дія постанови № 332 не поширюється, втім на місцевому рівні можуть бути затверджені свої граничні норми.

Постанова КМУ «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету» від 04.04.2001 р. № 332.

У зв’язку з цим є велика ймовірність того, що оренда рухомого (або іншого індивідуально визначеного) державного та комунального майна для бюджетних установ не перевищить 50 тис. грн.

Нагадаємо, що при здійсненні допорогових закупівель (вартість яких є меншою 50 тис. грн) замовник повинен дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель та може використовувати електрону систему закупівель (ЕСЗ), у тому числі електронні каталоги для закупівлі товарів (ч. 3 ст. 3 Закону № 922).

У разі здійснення таких закупівель без використання ЕСЗ (тобто шляхом укладання прямого договору) замовник обов’язково оприлюднює в ЕСЗ відповідно до ст. 10 Закону № 922 Звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель (протягом трьох робочих днів з дня укладення договору).

А отже установі достатньо буде лише оприлюднити зазначений Звіт.

2. Орендуємо приватне майно. Якщо ж йдеться про оренду рухомого майна приватної форми власності, то закупівлі проводяться в повній відповідності до Закону № 922Закон про оренду на такі відносини не поширюється.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку