Статті

Р

Розмір добових витрат під час відрядження

(коментар до листа МФУ від 27.11.2020 № 08030-16-10/36464)

11 лютого, 2021
Тема:

Статтю взято з газети "Медична бухгалтерія" № 4/2021

Лідія Безкоровайна, експертка газети

Як відомо, одним із видів витрат, що не потребує спеціального документального підтвердження, є добові витрати (витрати на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи, здійснені у зв’язку з таким відрядженням) (п. 15 розд. І Інструкції № 591).

Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом МФУ від 13.03.1998 № 59.

Для одержувачів бюджетних коштів Суми добових витрат на відрядження працівників для організацій, які фінансуються за бюджетні кошти, визначені постановою № 982. Так, під час відрядження в межах України сума добових витрат становить 60 грн, а суми добових під час відрядження за межі України визначені для кожної країни окремо та наведені в додатку 1 до постанови № 98.

Постанова КМУ «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 № 98.

Для підприємств Якщо ж підприємство отримує кошти від господарської діяльності, то під час визначення суми добових витрат на відрядження воно має керуватись нормами п.п. 170.9.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI (далі — ПКУ), в якому зазначено, що добові для відрядження по Україні мають становити не більше ніж 0,1 розміру МЗП, визначеного на 1 січня податкового року, за кожен день відрядження.

Оскільки з 1 січня 2021 року мінімальна зарплата — 6 000 грн, то максимальний розмір неоподатковуваних добових на сьогодні становить 600 грн за добу.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! На підприємстві може бути встановлений і більший розмір добових, однак у такому разі сума перевищення буде включатись до оподатковуваного доходу працівника як додаткове благо та оподатковуватиметься ПДФО і ВЗ (18 % та 1,5 % відповідно).

Максимальний розмір добових для закордонних відряджень становить 80 євро за кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим НБУ.

Для ЗОЗ-КНП ЗОЗ-КНП, з одного боку, отримують дохід від здійснення господарської діяльності, а з другого, — є одержувачами бюджетних коштів, тож у них часто виникає запитання, якого нормативного документа їм слід дотримуватися під час визначення розміру добових витрат: постанови № 98 чи ПКУ.

Наша редакція завжди дотримувалась думки, що розмір добових витрат працівників ЗОЗ-КНП залежить від того, за які кошти відбувається фінансування відрядження. Якщо відрядження фінансують за бюджетні кошти, то сума добових визначається постановою № 98 і становить 60 грн на добу в межах України. Якщо для оплати витрат на відрядження використовують кошти, які заклад отримав від провадження господарської діяльності, то розмір добових має визначатися з урахуванням норм ПКУ (конкретний розмір добових витрат по Україні та за кордон найкраще затвердити внутрішнім документом про відрядження).

Такої ж думки дотримується й МФУ, яке в коментованому листі зазначило, що організація, яка є одержувачем бюджетних коштів, під час направлення працівників у службові відрядження за бюджетні кошти в межах виконання заходів, передбачених бюджетною програмою, повинна дотримуватись норм постанови № 98 та Інструкції № 59. Якщо ж організація, яка є одержувачем бюджетних коштів, направляє працівників у службові відрядження за кошти від господарської діяльності, то слід керуватися нормами ПКУ.

І раз ми вже визначаємося з розміром добових витрат, то слід нагадати ще одне обмеження, яке міститься в постанові № 98 і має бути враховане. Витрати на харчування, вартість якого включена до рахунків на оплату вартості проживання в готелях (мотелях), інших житлових приміщеннях або до проїзних документів, оплачують відрядженим працівникам за рахунок добових витрат (абз. 3 п. 2 постанови № 98). У цьому випадку сума добових витрат становитиме:

  • 80 % — за одноразового харчування;
  • 55 % — дворазового;
  • 35 % — триразового (абз. 1 п. 2 постанови № 98).

Якщо ЗОЗ-КНП оплачує відрядження працівнику власними коштами з урахуванням вимог ПКУ, то зменшення суми добових за умови надання працівнику безоплатного харчування також може бути передбачене внутрішнім документом про відрядження.

Тож відкиньте будь-які сумніви та визначайте суми добових витрат, враховуючи джерело фінансування відрядження (бюджетні чи власні кошти). А для більшої впевненості розробіть внутрішній документ про відрядження в КНП, де зафіксуйте всі необхідні нюанси, спираючись на згадані нормативні документи.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку