Статті

П

Постачання програмної продукції: особливості ПДВ-обліку

(коментар до Узагальнюючої податкової консультації щодо окремих питань оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання програмної продукції, затвердженої наказом Мінфіну України від 31.12.2020 р. № 842)

25 січня, 2021
Тема:

Статтю взято з газети "Професійний бухгалтер" № 4/2021

 

Мінфін наказом № 842 1затвердив УПК № 842, в якій розглядаються два проблемних питання, пов’язаних з оподаткуванням ПДВ операцій постачання програмної продукції (далі — ПП).

Наказ МФУ «Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації з деяких питань оподаткування податком на додану вартість» від 31.12.2020 р. № 842.

Нагадаємо, що п. 261 підрозд. 2 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ встановлено пільгу щодо оподаткування ПДВ, згідно з якою тимчасово, з 01.01.2013 р. до 01.01.2023 р., звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання ПП, а також операції з ПП, плата за які не вважається роялті згідно з абз. 2–7 п.п. 14.1.225 ПКУ 2.

Див. щодо цього статтю «IT-пільга з ПДВ: особливості застосування» // «ПБ», № 37/2018, с. 7.

Для цілей цього пункту до ПП належать:

  • результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп’ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів та доступу до них;
  • примірники (копії, екземпляри) комп’ютерних програм, їх частин, компонентів у матеріальній та/або електронній формі, у тому числі у формі коду (кодів) та/або посилань для завантаження комп’ютерної програми та/або їх частин, компонентів у формі коду (кодів) для активації комп’ютерної програми чи в іншій формі;
  • будь-які зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу комп’ютерних програм, права на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу;
  • криптографічні засоби захисту інформації.

Порядок застосування цієї пільги не перший рік викликає питання, і на деякі з них Мінфін відповів в УПК № 842. Причому, як вказано в п. 3 наказу № 842, податкові консультації будуть застосовуватися в частині, що не суперечить цій УПК. Однак нічого нового Мінфін не повідомив, і наведені в УПК висновки фактично дублюють ті, які було викладено раніше в роз’ясненнях податківців. Зокрема, в УПК були надані відповіді на два питання.

Питання 1. Чи звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання ПП, яка є складовою систем та/або устаткування/обладнання, що постачаються замовнику?

Мінфін на це відповів, що звільнення від оподаткування ПДВ згідно з п. 261 підрозд. 2 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ передбачає постачання ПП як окремого елемента поставки. Натомість операції з постачання систем та/або устаткування/обладнання, складовою яких є ПП без виділення окремої її вартості (тобто постачання ПП не як окремого елемента поставки), є операціями з постачання товарів/послуг, при здійсненні яких платник податку зобов’язаний здійснити нарахування та сплату ПДВ у загальновстановленому порядку. Раніше такі самі висновки було зроблено у відповіді на питання 6 в УПК № 536 3та в деяких ІПК 4.

Узагальнююча податкова консультація щодо особливостей оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання програмної продукції, затверджена наказом Міндоходів від 07.10.2013 р. № 536.

Від себе зауважимо, що це роз’яснення стосується випадків, коли ПП набувають разом з обладнанням. Один із таких прикладів — OEM-версії (Original Equipment Manufacturer), які поширюються тільки разом з комп’ютером. Ще один приклад — операційна система Windows, яка часто продається разом з ноутбуком, нетбуком тощо. До того ж в деяких випадках з ПП поставляють спеціальне обладнання.

Отже, Мінфін погодився з податківцями в тому, що операція постачання ПП звільняється від оподаткування ПДВ, тільки якщо така продукція є саме окремим елементом поставки і на неї передано право власності (згідно з договором про передачу виключних майнових прав інтелектуальної власності).

Тож ПП звільняється від ПДВ тільки в разі виконання таких умов:

  1. вартість ПП в договорі і в документах виділена окремо;
  2. права на ПП передані за договором про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності.

Водночас на практиці дотриматися цих умов досить складно, оскільки передача виключних прав на ПП — це радше екзотика. Зазвичай користувач отримує невиключні права, тому на ПП, яку передають разом з обладнанням, залишається нарахувати ПДВ за ставкою 20 %.

Питання 2. Чи звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання результатів комп’ютерного програмування у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів та доступу до них?

На це питання Мінфін відповів так: якщо при постачанні результатів комп’ютерного програмування у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів постачальник передає/надає замовнику майнові права інтелектуальної власності (у тому числі, право користування, право відчуження тощо) на такі об’єкти, така операція звільняється від оподаткування ПДВ згідно з п. 261 підрозд. 2 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

Якщо постачальник надає користувачеві доступ до онлайн-сервісу за допомогою мережі Інтернет (наприклад, поштового сервісу чи онлайн-редактора тексту) і стягує за це плату, то така операція є постачанням ПП в розумінні положень п. 261 підрозд. 2 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ і звільняється від оподаткування ПКУ.

Своєю чергою, якщо фактично доступ надається до певного контенту, який існує в електронній формі (наприклад, до телевізійної продукції, фільмів, музичних, літературних творів), така операція не є постачанням ПП в розумінні положень п. 261 підрозд. 2 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, а відповідні операції оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку.

Ці тези теж не нові: такий підхід податківці висловлювали в численних ІПК 5. Причому свого часу ІПК ДФСУ від 05.04.2018 р. № 1384/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, в якій було викладено аналогічні висновки, платнику вдалося оскаржити і скасувати в суді. Так, в постанові Шостого апеляційного адміністративного суду від 25.07.2019 р. у справі № 826/8167/18 суд погодився з рішенням суду першої інстанції, який визнав протиправною та скасував ІПК ДФСУ від 05.04.2018 р. № 1384/6/99-99-15-03-02-15/ІПК. Водночас суд зазначив, що: «У даній правовій ситуації ДФС України хоча і послалась у податковій консультації на наведені правові норми, проте аналізу їм не надала, а обмежилась припущеннями, зазначивши, що “якщо згідно з умовами ліцензійного договору”».

З огляду на викладене в разі постачання послуг доступу до ПП за допомогою технологій хмарних обчислень (онлайн-сервіс) необхідно уважно дивитися на умови договору. Якщо в договорі не буде вказано, що постачальник передає/надає замовнику майнові права інтелектуальної власності (у тому числі право користування, право відчуження тощо) на ПП, такі операції будуть оподатковуватися ПДВ за ставкою 20 %. Наприклад, в разі постачання послуг хостингу такі умови зазвичай не дотримуються, тому ці послуги будуть оподатковуватися ПДВ за ставкою 20 %.

А взагалі кожен конкретний випадок є індивідуальним, і умови відповідного договору необхідно аналізувати окремо. Тому в спірних випадках має сенс подати запит на отримання ІПК на підставі ст. 52 ПКУ и додати до запиту відповідні документи. Якщо у відповіді буде просто процитовано норми УПК № 842 без конкретного висновку, таку ІПК можна оскаржити в суді. Позитивна практика щодо цього питання вже є.

Влада Карпова, к. е. н., консультантка

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку