Статті

В

Вчитель іноземної мови викладає в початковій школі: як оплатити?

Вчитель викладає іноземну мову у 1–11 класах. Як вчитель англійської мови він пройшов чергову атестацію, за результатами якої йому присвоєно вищу кваліфікаційну категорію. Як нараховувати йому зарплату за години англійської мови у 1–4 класах— за вищою категорією чи за категорією спеціаліста?

14 вересня, 2018
Тема: Освіта

Cтаттю взято з газети  "Бухгалтерія: бюджет"№ 35
 
Ольга Гаращук, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки

Держстандартом № 4621 передбачено, що освітня галузь «Мова і література» віднесена до інваріантної складової змісту початкової загальної освіти і передбачає обов’язкове вивчення учнями усіх типів початкових шкіл навчального предмета «Іноземна мова» починаючи з 1 класу.

Державний стандарт початкової загальної освіти, затверджений постановою КМУ від 20.04.2011 р. № 462.

Оскільки не завжди вчителі початкових шкіл мають спеціальну підготовку з правом викладання іноземної мови, ці години в початкових класах можуть передаватися учителям-спеціалістам.

Пункт 4 розд. «Загальні положення» Інструкції № 1022 передбачає, що ставки заробітної плати й посадові оклади педагогічних працівників встановлюються керівниками закладів та установ освіти при тарифікації за наслідками атестації.

Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом МОН від 15.04.1993 р. № 102.

Пунктом 4.1 Типового положення № 9303, встановлено, що атестація на відповідність обійманій посаді з присвоєнням кваліфікаційних категорій проводиться щодо вчителів, які мають вищу педагогічну або іншу вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста або магістра з предметів, які викладають. Згідно з п. 3.3 Типового положення № 930 атестаційна комісія вивчає педагогічну діяльність осіб, які атестуються, шляхом відвідування уроків, вивчення рівня навчальних досягнень учнів з предмета, що викладає педагогічний працівник.

Типовое положення про атестацію педагогічних працівників, затверджене наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930.

Підкреслимо: в даному випадку вчитель має педагогічне навантаження з іноземної мови в початкових класах, а не обіймає різні педагогічні посади. Тому при викладанні вчителем іноземної мови предмета «Іноземна мова» у початкових класах оплата його праці має провадитись, як і за години викладання цього предмета у основній і старшій школі, виходячи з рівня кваліфікаційної категорії, присвоєної за наслідками атестації за посадою вчителя іноземної мови, тобто за вищою кваліфікаційною категорією.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку