Статті

О

Одноразова матеріальна допомога та податкові пільги: пакет додаткових «карантинних бонусів» для бізнесу

(коментар до Закону України «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 04.12.2020 р. № 1071-ІХ та Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 04.12.2020 р. № 1072-ІХ)

 

15 грудня, 2020
Тема:

Статтю взято з газети "Професійний бухгалтер" № 58-59/2020

 

Чинні карантинні обмеження та очікування повного локдауну змушують нервувати суб’єктів господарювання, обсяг доходів яких напряму залежить від запроваджених карантинних обмежень. Власне, на підтримку та зниження податкового тиску на таких суб’єктів господарювання направлена дія прийнятих нещодавно нових законів (набули чинності з 10.12.2020 р.1), які ми і коментуємо сьогодні. Це:

Набрали чинності з наступного дня після офіційного опублікування (опубліковано у газеті «Голос України» від 09.12.2020 р. № 228).

Закон № 1071 (законопроєкт від 26.11.2020 р. № 4429), який обіцяє державну матеріальну підтримку у 2020 –2021 рр. у вигляді одноразової матеріальної допомоги для юросіб і ФОП та їхніх найманих працівників та компенсацію юрособам сплачених сум ЄСВ за найманих працівників;

Закон № 1072 (законопроєкт від 26.11.2020 р. № 4430), який напряму пов’язаний із Законом № 1071, узгоджує інші нормативні акти, визначає принципи оподаткування матдопомоги, а також запроваджує тимчасові податкові пільги для малого та середнього бізнесу, списання та відстрочення податкових боргів тощо.

Тож чим вкотре порадували законотворці і чого очікувати від таких милостей? Стисло окреслимо основні моменти.

 1. Закон № 1071 Цей Закон з моменту його анонсування нетерпляче очікували суб’єкти господарювання, чия діяльність потерпає від карантинних обмежень — їм була обіцяна державна підтримка у вигляді матеріальної допомоги. Можна сказати, що чекали недаремно, і є надія частково компенсувати понесені витрати на ЄСВ та підтримати своїх працівників під час скорочення діяльності. Далі ми детально подивимося, що пропонується, але спочатку зауважимо, що дата виходу цього номера нашої газети припадає на 21.12.2020 р. — останній день подання заяви на отримання одноразової матдопомоги. Сподіваємося, ви розумієте, що проаналізувати закони та пов'язані з ними постанови Кабміну до цієї дати ми не мали можливості, адже офіціальні їх тексти з’явилися вже після того, як попередній номер нашої газети пішов у друк. Втім, ми намагалися всіма іншими доступними нам способами, у том числі через наш сайт (і.buhgalter.net), повідомити вас про ці зміни. Також практика введення карантинних допомог, пільг, послаблень тощо показує, що часто-густо первинно визначені строки подовжують, тому вважаємо, що викладена у цьому матеріалі інформація щодо матдопомоги буде корисною.

 Види матеріальної допомоги У Законі № 1071 йдеться про три форми одноразової матеріальної допомоги, яку зможуть отримати юрособи та ФОП, а також їхні наймані працівники, у разі тимчасового зупинення діяльності внаслідок карантинних обмежень.

ВАЖЛИВО! Претендувати на допомогу №1 та №3 (див. таблицю нижче) зможуть виключно суб’єкти господарювання (юрособи та ФОП) та/або їхні наймані працівники в разі, якщо станом на 31 жовтня 2020 року їхній основний вид діяльності, заявлений першим у відомостях в ЄДР, міститься у Переліку № 12362. Цей перелік містить 48 видів діяльності, пов’язаних з роздрібною торгівлею, тимчасовим розміщенням, громадським харчуванням, сферою творчості, розваг, спорту тощо. Тоді як допомогу № 2 зможуть отримати суб’єкти господарювання, діяльність яких вимушено припинена чи скорочена, проте вид діяльності у Переліку № 1236 не міститься.

Перелік основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються обмежувальні протиепідемічні заходи, пов’язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), що призводять до тимчасової зупинки роботи суб’єктів господарювання, наведений у додатку до постанови КМУ «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09.12.2020 р. № 1236

 

Види одноразової матдопомоги та умови її отримання

Вид допомоги

Розмір

Хто отримає допомогу

Хто не отримає допомогу

Порядок отримання

1. Одноразова матдопомога застрахованим особам (ст. 2 Закону № 1071)

8000,00 грн

Наймані працівники

суб’єктів господарювання (юросіб та ФОП), діяльність яких тимчасово зупинена внаслідок дії карантинних обмежень;

ФОП, які є застрахованими особами та діяльність яких підпадає під обмежувальні карантинні заходи

— Наймані працівники:

— за яких роботодавець на дату звернення не нарахував ЄСВ за ІІІ квартал 2020 року(1);

Це, наприклад, працівники, які знаходились у цей період у відпустці за свій рахунок та/або отримували допомогу по частковому безробіттю. Причому під заборону, як ми розуміємо, потраплять наймані працівники, які були у такому становищі хоча б один місяць протягом ІІІ кварталу

—  які працюють за сумісництвом;

— чия середня зарплата перевищує 30000,00 (з розрахунку за всі три місяці ІІІ кварталу);

— які працюють у роботодавця, основний вид діяльності якого станом на 31.10.2020 р. не входив до Переліку № 1236;

 

ФОП:

— державна реєстрація яких станом на 10.12.2020 р. припинена;

— держреєстрація яких станом на 10.12.2020 р. становив менше 3 місяців (тобто ФОП зареєстрований 10.09.2020 р. та пізніше);

— які станом на 10.12.2020 р. сплатили у 2020 році ЄСВ менше ніж за 3 місяці;

— основний вид діяльності яких станом на 31.10.2020 р. не входив до Переліку № 1236;

— які є найманими працівниками іншого суб’єкта господарювання

Що потрібно Таким особам самостійно(2) подати заяву в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг. Такий статус надано постановою КМУ від 04.12.2019 р. № 1137 «Порталу «Дія»: https://plan2.diia.gov.ua/

 Роботодавці в отриманні такої допомоги участі не беруть. Відповідні фізичні особи (наймані працівники або ФОП) звертаються за її отриманням самостійно.

Зауважимо: для цього потрібно буде встановити додаток «Дія» та пройти електронну автентифікацію.

 

ДО ВІДОМА. Форму заяви наведено у додатку до Порядку № 1233(3). Подати заяву слід до 21.12.2020 р. включно. Ідентифікація особи здійснюється шляхом використання кваліфікованого електронного підпису, електронної системи ідентифікації «Bank ID» чи іншого засобу ідентифікації особи, який дає можливість однозначно ідентифікувати заявника.

Порядок звернення та надання у 2020 році одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затверджений постановою КМУ від 09.12.2020 р. № 1233.

 

Хто виплачує Виплати здійснюватимуться Пенсійним фондом за списками, сформованими Мінцифри на підставі поданих заяв застрахованих осіб з «Порталу «Дія», безпосередньо на банківський рахунок застрахованої особи, вказаний у заяві (у форматі IBAN)

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Якщо виявиться, що матдопомога була виплачена безпідставно (у т.ч. у разі виявлення недостовірних відомостей), її треба повернути. Рішення про повернення грошей надсилається застрахованим особам шляхом його розміщення на електронній персональній сторінці користувача послуг на вебпорталі електронних послуг ПФУ. Одночасно орган ПФУ повідомляє застраховану особу про розміщення вказаного рішення смс-повідомленням. Зазначену у цьому рішенні суму застрахована особа зобов’язана сплатити протягом 10 р. дн. з дня надсилання рішення (п. 18 Порядку № 1233). Інакше рішення буде направлено для примусового виконання до органу державної виконавчої служби за місцем проживання або роботи такої особи або за місцезнаходженням її майна.

2. Одноразова матдопомога роботодавцям — юрособам(4) для виплати працівникам (ст. 3 Закону №1071)

Що стосується найманих працівників ФОП, то вони і далі мають право на отримання допомоги по частковому безробіттю згідно зі ст. 471 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI (далі — Закон про зайнятість)

У розмірі, пропорційному робочому часу працівника, який скорочено або заплановано скоротити, у т.ч. через простій, але не більше 8000,00 грн на одного працівника(5)

У разі скорочення тривалості робочого часу працівника розрахунок розміру одноразової матдопомоги, згідно з п. 5 Порядку № 1231, здійснюється за формулою:

де  РОМД –розмір одноразової матдопомоги;

∑СРЗП3 — сума нарахованої зарплати працівника за ІІІ квартал 2020 р.;

∑НРЧ3 — кількість годин нормальної тривалості робочого часу за ІІІ квартал 2020 р.;

СРЧ — кількість годин скороченого робочого часу (запланованого до скорочення) у період дії обмежувальних заходів.

Суб’єкти господарювання — юридичні особи (для виплати найманим працівникам), які станом на 10.12.2020 р. вимушено скоротили (або можуть скоротити) тривалість робочого часу, в тому числі через простій, після впровадження обмежувальних заходів (основний вид діяльності яких не входить до Переліку № 1236)(6)

Роботодавці-юрособи і далі мають право звертатися до центру зайнятості для отримання для своїх працівників допомоги по частковому безробіттю згідно зі ст. 471 Закону про зайнятість. Але отримати цю одноразову матдопомогу за Законом № 1071 роботодавці-юрособи зможуть, тільки якщо є скорочення робочого часу працівників та вони не отримують на працівників допомогу по частковому безробіттю.

Також перевірте сплату ЄСВ за всі місяці ІІІ кварталу. Якщо хоча б в одному місяці не було сплати (наприклад, з причини перебування працівника повний місяць у відпустці за свій рахунок та/або отримання допомоги по частковому безробіттю), цю одноразову допомогу на такого працівника роботодавець не отримає.

За найманих працівників:

— за яких роботодавець на дату звернення сплатив ЄСВ менше ніж за всі місяці ІІІ кварталу 2020 року;

— які працюють за сумісництвом;

 

юрособи:

— з дати держреєстрації яких станом на 10.12.2020 р. минуло менше трьох місяців;

— які станом на 10.12.2020 р. отримують допомогу по частковому безробіттю(6);

Роботодавці-юрособи і далі мають право звертатися до центру зайнятості для отримання для своїх працівників допомоги по частковому безробіттю згідно зі ст. 471 Закону про зайнятість. Але отримати цю одноразову матдопомогу за Законом № 1071 роботодавці-юрособи зможуть, тільки якщо є скорочення робочого часу працівників та вони не отримують на працівників допомогу по частковому безробіттю.

Також перевірте сплату ЄСВ за всі місяці ІІІ кварталу. Якщо хоча б в одному місяці не було сплати (наприклад, з причини перебування працівника повний місяць у відпустці за свій рахунок та/або отримання допомоги по частковому безробіттю), цю одноразову допомогу на такого працівника роботодавець не отримає.

— діяльність яких станом на 10.12.2020 р. за даними ЄДР припинена, перебуває в стані припинення або банкрутства

Що потрібно Подати заяву та відомості за формами, встановленими у додатках до Порядку № 1231(7), разом з копією наказу про скорочення або можливе скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у період дії обмежувальних заходів, до територіального центу зайнятості за своїм місцезнаходженням в один із способів:

Порядок надання одноразової матеріальної допомоги суб’єктам господарювання, розрахунку її розміру, стягнення, повернення невикористаної її суми, затверджений постановою КМУ від 09.12.2020 р. № 1231.

– в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг;

— особисто або на електронну адресу відповідного центру зайнятості.

 

Хто виплачує Територіальний центр зайнятості за місцезнаходженням суб’єкта господарювання.

 

ВАЖЛИВО! Подати заяву та відповідні відомості потрібно до 21.12.2020 р. включно. Допомога виплачується на банківський рахунок роботодавця. Роботодавець зобов'язаний здійснити виплату на рахунок(!) працівника не пізніше наступного робочого дня з дня отримання коштів за окремою платіжною відомістю

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Невикористана сума допомоги повинна бути повернена протягом 30 к. дн. із дня настання таких обставин:

— робочий час не скорочено або скорочено у менших обсягах, ніж планувалося;

— звільнення найманого працівника відбулося до скорочення робочого часу;

— тимчасової втрати працездатності найманого працівника.

Причому розмір матдопомоги, яка підлягає поверненню у зв’язку зі звільненням працівника або втратою працездатності, визначається за формулою, наведеною у п. 11 Порядку № 1231:

де СП — сума, яка підлягає поверненню;

РОМД — розмір одноразової матеріальної допомоги;

СРЧзапланована — кількість годин запланованого до скорочення робочого часу в період дії обмежувальних протиепідемічних заходів, яка була зазначена у відомостях згідно з додатком 2 до Порядку № 1231, на дату подання документів для отримання одноразової матеріальної допомоги;

ФСЧ — кількість годин фактично скороченого робочого часу у період дії обмежувальних протиепідемічних заходів.

Також пам’ятайте, що безпідставно отримана матдопомога (у тому числі у зв'язку із наданням недостовірних відомостей) стягується центром зайнятості, який буде проводити відповідні перевірки протягом 180 к. дн. після виплати такої допомоги суб’єкту господарювання (п. 13 Порядку № 1231).

3. Одноразова компенсація юридичним особам сум ЄСВ (ст 4 Закону № 1071)

У розмірі середньої суми ЄСВ, сплаченої за останні 10 місяців, що передували набранню чинності Законом № 1071(8)

Розмір компенсації розраховується шляхом ділення на десять суми ЄСВ, сплаченої за 10 місяців, що передували набранню чинності Законом № 1071 (тобто сума сплаченого ЄСВ за період з лютого 2020 р. по листопад 2020 року (включно) : 10 міс.).

Суб’єкти господарювання, якщо їхній основний вид діяльності станом на 31.10.2020 р. входив до Переліку № 1236

Суб’єкти господарювання:

— діяльність яких станом на 10.12.2020 р. припинена;

— які станом на 10.12.2020 р. мали заборгованість зі сплати ЄСВ

Що потрібно Подати в електронному вигляді(!) заяву до податкового органу за місцем обліку як платника ЄСВ

Хто виплачує Держканачейство за даними ДПС на рахунок суб’єкта господарювання.

 

ДО ВІДОМА. Форму заяви наведено у Порядку № 1234(9).

Порядок надання одноразової компенсації суб’єктам господарювання, затверджений постановою КМУ від 09.12.2020 р. № 1234.

Подати її потрібно до 21.12.2020 р. Датою подання вважатиметься дата, зафіксована у квитанції про отримання заяви (квитанції № 1).

 

 

Коли можна отримати допомогу Як ми з’ясували вище, Порядки № 1233, 1231, 1234 передбачають подання заяв на отримання матдопомоги та відповідних документів (якщо це необхідно) фізособами та суб’єктами господарювання не пізніше 21.12.2020 р. А далі все залежить від отримання держорганом, який уповноважений законом здійснювати виплату, коштів з держбюджету. Так, наприклад, згідно з п. 9 Порядку № 1233 Пенсійний фонд повинен остаточно сформувати заявку на переказ коштів не пізніше 23.12.2020 р., а здійснити виплату допомоги безпосередньо фізособам та/або ФОП — не пізніше наступного операційного для після надходження коштів від Мінсоцполітики.

Відповідно до п. 7 Порядку № 1231 на прийняття рішення про виплату або відмову у виплаті одноразової матдопомоги юрособам, центрам зайнятості відводиться строк до 22.12.2020 р. включно. Також п. 8 Порядку № 1231 передбачено, що такі виплати центр зайнятості здійснюватиме вже в грудні 2020 року за рахунок коштів, передбачених у бюджеті ФСС.

Заяви на отримання компенсації за сплачений ЄСВ податковий орган повинен опрацювати впродовж 3 днів з дня їх надходження і повідомити суб’єкта господарювання про своє рішення — надання допомоги або відмову в її наданні (п. 3 Порядку № 1234). Перерахування коштів суб’єктам господарювання здійснюватиметься Держказначейством у порядку черговості надходження від ДПС інформації в межах коштів, наявних на небюджетному рахунку Мінекономіки.

Отже, є вірогідність отримання коштів фізособами та суб’єктами господарювання ще у 2020 році за умови, що вони встигнуть укластися в строки подання заяв та, звісно, за наявності коштів на відповідних рахунках у держбюджеті. Причому розраховувати на допомогу зможуть як ті юрособи та ФОП (та, відповідно, їхні наймані працівники), діяльність яких вже зупинилася/скоротилися під впливом чинних карантинних обмежень, так і ті, які будуть вимушені зупинити/скоротити свою діяльність у 2021 році, у тому числі у зв’язку з локдауном з 8 по 24 січня 2021 року включно, який передбачено у п. 3 постанови № 12363. Такий висновок робимо з того, що дія Закону № 1071 спрямована на підтримку застрахованих осіб та надання допомоги суб'єктам господарювання на період здійснення карантинних обмежувальних заходів у 2020–2021 роках.

Постанова КМУ «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09.12.2020 р. № 1236.

Йдемо далі. Матдопомога від держави — це ще не всі «смаколики», які підготував цей законодавчий акт, серед них є декілька цікавих нововведень.

 Ліценції та дозвільні документи Відповідно до ч. 2 розд. ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1071 для закладів громадського харчування подовжено дію ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, термін дії яких закінчився під час карантину. Такі ліценції вважаються чинними на період встановленого карантину та впродовж трьох місяців після його завершення.

Така сама доля спіткала й інші документи дозвільного характеру, на які поширюється дія Закону № 28064, — дозволи, висновки, рішення, свідоцтва тощо, строк дії яких закінчився у період карантину, — їх дію продовжено на весь період карантину та три місяці після його закінчення.

Закон України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 06.09.2005 р. № 2806-ІV.

 Оренда державного та комунального майна Для суб’єктів господарювання — орендаторів державного та комунального майна, діяльність яких була заборонена/обмежена карантином, передбачено:

  •  подовження строків дії договорів оренди державного та комунального майна на період карантину та протягом одного місяця з дня його закінчення;
  •  звільнення від нарахування та сплати орендної плати за такими договорами оренди.

 Пенсійний стаж Деякі нововведення зачепили також нарахування пенсійного стажу і, відповідно, перерахунку вже призначених пенсій певним категоріям застрахованих осіб. Так, внесено зміни до Закону № 10585 у частині зарахування до страхового стажу періодів отримання застрахованими особами допомоги по безробіттю (крім одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності) та допомоги по частковому безробіттю на період карантину. Також розд. XV «Прикінцеві положення» Закону № 1058 доповнено пп. 147, 148, згідно з якими:

Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-ІV.
  •  місяці зупинення роботи страхувальників у зв’язку з карантином включаються до страхового стажу їхніх найманих працівників, та вважається, що внески з ЄСВ були сплачені у мінімальному розмірі;
  •  для ФОП-спрощенців та незалежних професіоналів, діяльність яких була тимчасово обмежена карантином, місяці, сума внесків з ЄСВ в яких була менша за мінімальну, зараховуються до страхового стажу як повні місяці за умови здійснення доплати до мінімального розміру в строк протягом року після закінчення карантину, а в разі відсутності оплати до страхового стажу зараховуватиметься період, розрахований як відношення фактично сплачених внесків за місяць до мінімального розміру ЄСВ.

Отже, особи, яким призначено пенсію в період з 01.04.2020 р. до дня набрання чинності Законом № 1071, можуть звернутися за перерахуванням розміру пенсії, з урахуванням внесених змін.

В цілому Закон № 1071 містить доволі багато позитивних для суб’єктів господарювання моментів, проте не обійшлося і без ложки дьогтю — всьому виною невеличка, непомітна правка, яка може зіпсувати настрій, — це скасування пункту, який забороняв перевірки у карантин.

 Зняття заборони на перевірки Так, в абз. 2 п. 6 розд. ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1071 доволі невигадливо скасовано п.п. 4 п. 2 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 5306. Проте саме в цьому підпункті свого часу була встановлена заборона на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності на період дії запровадженого карантину. А отже, його скасування фактично дає зелене світло на перевірки бізнесу органами держнагляду, тобто слід готуватися до планових візитерів — від екологів до Держпраці.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 530-ІХ

Сподіваємося, що контролери не здогадаються тишком «протягти» і поновлення податкових перевірок та надалі керуватимуться прямою нормою п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, якою до закінчення карантину встановлений мораторій на проведення планових та фактичних податкових перевірок.

2. Закон № 1072 Цей Закон вносить до інших законодавчих актів додаткові зміни, у тому числі пов’язані з запровадженням Закону № 1071, та окреслює порядок оподаткування матдопомоги, яку планують надавати суб’єктам господарювання. Крім того, Закон № 1072 запроваджує низку додаткових приємних послаблень, зокрема для ФОП-єдинників групи 1. Отже, про все по черзі.

 Бонуси для єдинників групи 1 Для цієї категорії платників тимчасово передбачено звільнення від:

  •  сплати ЄП за грудень 2020 року та періоди січень–травень 2021 року, крім порушників умов перебування на відповідній групі (п. 529 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ);
  •  нарахування та сплати ЄСВ «за себе» за періоди з 1 по 31 грудня 2020 року, з 1 по 31 січня, з 1 по 28 лютого, з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 року (п.п. 910.1 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ). Причому такі місяці повністю зараховуються в страховий стаж та вважається, що ЄСВ за ці місяці сплачено в розмірі, не нижчому від мінімального (новий п.п. 145.1 розд. XV Закону № 1058). Звісно, такі особи можуть нараховувати та сплачувати ЄСВ за ці періоди добровільно, у такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності з ЄСВ.

 ЄСВ «за себе» за грудень 2020 року У Законі № 1072 передбачено тимчасове (за період з 01.12.2020 р. по 31.12.2020 р.) звільнення від сплати ЄСВ «за себе» у мінімальному розмірі також і для інших платників, які підпадають під дію Закону № 1071 (новий п. 916 розд. VIII Закону про ЄСВ). Тут є певні неузгодженості. По-перше, в цій нормі вказано, що це звільнення полягає у тому, що не застосовуються положення абз. 2 п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ, а в цій нормі, своєю чергою, йдеться про ФОП (крім єдиноподатників), незалежних професіоналів та членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах. З огляду на це доходимо висновку, що:

  •  зазначені самозайняті особи можуть платити ЄСВ за грудень без виконання вимоги щодо мінімального розміру страхового внеску (тобто з фактичної бази нарахування);
  •  ФОП — платники ЄП груп 2–4 не звільнені від обов’язку щодо сплати ЄСВ «за себе» у розмірі, не нижчому від мінімального. Втім, можливо (а у нас можливо все smiley), тут будуть внесені поправки.

По-друге, не зовсім зрозуміло, хто підпадає підпаданням під дію Закону № 1071. Чи то всі платники, які вимушені призупинити (скоротити) свою діяльність у зв’язку із обмежувальними діями карантину (адже з преамбули цього Закону випливає саме це), чи то тільки ті, які мають право відповідно до Закону № 1071 на одноразову матдопомогу. Сподіваємося, що до настання граничних строків сплати ЄСВ за IV квартал 2020 року, щодо цього надійдуть роз’яснення від податківців.

Додамо, що новий п. 916 Закону про ЄСВ говорить, що такі особи можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату ЄСВ за грудень 2020 року в розмірах, визначених Законом про ЄСВ. У такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності з ЄСВ (форма № Д5).

 Оподаткування одноразової матдопомоги Як не дивно, але цього разу законотворці потурбувалися і про усунення додаткових питань з боку отримувачів матдопомоги, надання якої передбачено Законом № 1071. Зокрема:

  •  суми матдопомоги, отриманої безпосередньо застрахованою особою та/або через роботодавця, не включаються до загального місячного доходу фізосіб (п. 15, 16 підрозд. 1 розд. ХХ ПКУ). Відповідно, вони не є об’єктом оподаткування ПДФО та ВЗ;
  •  сума коштів, що надійшла як одноразова компенсація, відповідно до ст. 4 Закону № 1071 (компенсація сум ЄСВ роботодавцям-юрособам), не включається до складу доходів юрособи-єдинника (п. 6 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ);
  •  сума коштів, яка надійшла, як одноразова матеріальна допомога застрахованим особам, відповідно до ст. 2 Закону № 1071, не включається до складу доходу ФОП-єдинників (п. 7 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ);
  •  виплати застрахованим особам у вигляді одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, а також ті, які здійснюються за рахунок одноразової матеріальної допомоги суб’єктам господарювання, що виплачуються за рахунок коштів державного бюджету, не є об’єктом нарахування та сплати ЄСВ (п.п. 917 розд. VIII Закону про ЄСВ);
  •  на суму отриманої одноразової компенсації суб’єкту господарювання, яка відповідно до правил бухобліку була включена до складу доходів звітного періоду, робиться зменшувальне коригування фінрезультату (новий п. 54 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ). Зауважимо, що право на таке коригування мають всі платники податку на прибуток, а не тільки високодохідники;

Отже, це приємні новини для юросіб та ФОП — не треба хвилюватися, що з часом контролери примусять отриману допомогу враховувати в дохід, принаймні поки не буде внесено прямих змін до ПКУ. Так само бухгалтерам не доведеться ламати голову, оподатковувати чи ні отриману працівниками допомогу — такі суми, як ми з’ясували вище, не є об’єктом нарахування ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

 Податкові борги У цій площині маємо одразу кілька приємних новин:

  •  збільшено до 180 нмдг (3060,00 грн) поріг обсягу податкового боргу для початку застосування засобів податкового органу щодо його стягнення (п. 59.1, 89.2 ПКУ). Тобто відтепер податкова вимога не надсилається та право податкової застави не застосовується в разі, якщо загальна сума заборгованості за податками, зборами, платежами не перевищує суму 3060,00 грн;
  •  податкові борги (у тому числі штрафні санкції і пеня) у загальній сумі 3060,00 грн, які обліковувалися станом на 01.11.2020 р. та залишилися непогашеними, підлягають списанню без подання заяви платника (п. 24 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Як обіцяно, контролери повинні списати борги у такому розмірі автоматично за даними системи, причому таке списання є підставою для звільнення майна з податкової застави та виключення платника з відповідних реєстрів. Проте це не стосується митних боргів та боргів, на які поширюються судові процедури з банкрутства. Тут також слід додати, що в разі коли з 10.12.2020 р. до моменту автоматичного списання нараховані борги та штрафні санкції з пенею були сплачені або стягнуті, їх сума ані повертатися платнику, ані зараховуватися в рахунок погашення інших зобов’язань не буде;
  •  додано можливість відстрочення до 29.12.2021 р. погашення сум податкового боргу (у тому числі штрафних санкцій та пені), який обліковувався за платником станом на 01.12.2020 р. у загальній сумі, що не перевищує 6800,00 грн. Таке відстрочення надається за заявою платника, без нарахування відсотків та, в разі погашення у встановлений строк — без штрафних санкцій та пені (п. 12 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ);
  •  у разі погашення платником впродовж 6 місяців після 10.12.2020 р. у повному обсязі суми податкового боргу, що виник станом на 01.11.2020 р. (без урахування штрафних санкцій, пені, крім процентів за користування відстроченням/розстроченням), та за умови сплати поточних зобов’язань нараховані штрафні санкції та пеня підлягають списанню (п. 23 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Зауважимо: такі послаблення не торкнуться великих платників податків, платників, на яких поширюються судові процедури з банкрутства, та/або тих, які мають судові рішення, що набрали законної сили, щодо розстрочення/відстрочення податкового боргу, платників, які мають податкові борги з митних платежів, та платників, що мають заборгованість зі штрафних санкцій та пені у сфері ЗЕД.

 

ВАЖЛИВО. Суми податкового боргу зі штрафними санкціями та пенею у розмірі 3080,00 грн, списані згідно з п. 24 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, а також суми штрафних санкцій і пені, які списані у зв’язку з погашенням податкового боргу, відповідно до п. 23 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи (п. 17 підрозд. 1 розд. ХХ ПКУ), а отже, не є об’єктом нарахування ПДФО та ВЗ. Крім того, зменшувальне коригування фінрезультату передбачено щодо списаних відповідно до Закону № 1072 штрафних санкцій і пені та списаного податкового боргу, які за правилами бухобліку включені до складу доходів звітного періоду. Знову ж таки зауважимо, що це коригування мають право робити всі платники податку на прибуток (як високо-, так і малодохідники)

 

 Списання боргів з ЄСВ Тут законодавці переписали в новій редакції уже знайомий п.п. 915 розд. VIII Закону про ЄСВ. Тепер ФОП-загальносистемникам та незалежним професіоналам можуть бути списані не сплачені станом на 01.12.2020 р. суми недоїмки з ЄСВ, а також штрафи та пеня, розраховані включно по день подання заяви про списання за «бездохідні» місяці їхньої діяльності за умови подання до 01.03.2021 р.:

  •  ФОП-загальносистемниками — держреєстратору заяви про припинення підприємницької діяльності та до податкового органу — звітності з ЄСВ за період з 01.01.2017 р. по 01.12.2020 р. (якщо, звісно, це ще не було зроблено);
  •  незалежним професіоналам — до податкового органу за основним місцем обліку заяви про зняття з обліку за основним місцем реєстрації та звітності з ЄСВ за період з 01.01.2017 р. по 01.12.2020 р. (якщо, звісно, це ще не було зроблено).

Податковий орган може прийняти рішення про відмову у списанні суми недоїмки, штрафних санкцій і пені за умови, якщо за результатами перевірки буде встановлено, таке:

1) платник податків отримав дохід (прибуток) від здійснення підприємницької та/або незалежної професійної діяльності протягом періоду з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року;

2) суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником (особою) або стягнуті у порядку, передбаченому Законом № 1072.

У разі якщо суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були частково самостійно сплачені платником (особою) та/або стягнуті у порядку, передбаченому цим Законом, податковий орган приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, що залишилася несплаченою. Нараховані та сплачені суми недоїмки, штрафів та пені поверненню не підлягають.

 

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Суми списаної згідно з п.п. 915 розд. VIII Закону про ЄСВ недоїмки з ЄСВ, нараховані на ці суми штрафів та пені, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника ПДФО не включаються (п. 17 підрозд. 1 розд ХХ ПКУ). А отже, нараховувати ПДФО та ВЗ на ці суми не треба.

 

Як бачите, змін багато. Поступово будемо розбиратися докладніше, як все це працюватиме на практиці.

 

Євгенія Волох, бухгалтерка-експертка

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку