Статті

В

Вчителя прийнято на роботу посеред навчального року: оплата за тарифікацією чи погодинно?

Особу 08.09.2020 р. прийнято на посаду вчителя закладу загальної середньої освіти. Тарифікаційні списки на цей час вже були сформовані. Чи потрібно вчителя, якщо його прийнято на роботу не з 1 вересня, протарифікувати? Як нараховувати зарплату такому вчителю: згідно з тарифікацією відповідно до п. 68 Інструкції № 102 чи за ставками погодинної оплати праці відповідно до п. 73 Інструкції № 102?

(лист МОН від 05.11.2020 р. № 1/11-7862 (витяг))

13 листопада, 2020
Тема:

Статтю взято з газети "Бухгалтерія: бюджет" № 43/2020

Віта Макаренко, к. е. н., експерт газети «Бухгалтерія: бюджет»

Однією із суттєвих умов трудового договору з вчителем є обсяг його навчального навантаження. Розподіл педнавантаження в закладі освіти затверджується його керівником відповідно до вимог законодавства (п. 5 ст. 24 Закону № 4631).

Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 р. № 463-IX.

Педнавантаження вчителя закладу загальної середньої освіти (далі —ЗЗСО) на одну тарифну ставку складає 18 год на тиждень (п.п. 1 п. 3 ст. 24 Закону № 463).

Ставки зарплати й посадові оклади педагогічних працівників встановлюються керівниками закладів та установ освіти при тарифікації за наслідками атестації.

Відповідно до п. 4 Інструкції № 1022 тарифікаційний список ЗЗСО затверджується за погодженням із профспілковим комітетом не пізніше 5 вересня і подається вищестоящому органу управління. Форма тарифікаційного списку ЗЗСО наведена в додатку № 1 до Інструкції № 102.

Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.1993 р. № 102.

Що ж робити, коли вчителя ЗЗСО прийнято на роботу в середині навчального року? Спробуємо розібратись.

Оплата У загальному випадку місячна зарплата вчителів ЗЗСО здійснюється за тарифікацією відповідно до п. 68 Інструкції № 102 — шляхом множення ставки зарплати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень (18 годин). Встановлена при тарифікації зарплата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року. Чи застосовується ця норма до вчителів, які стали до роботи посеред навчального року? Так.

По-перше, у п. 68 Інструкції № 102 винятку для вчителів, яких прийнято посеред навчального року, не зроблено. Тож логічно припустити, що в п. 68 Інструкції № 102 йдеться про всіх вчителів ЗЗСО (як протарифікованих станом на 1 вересня та внесених до тарифікаційного списку, так і внесених до нього протягом року).

По-друге, окремої норми для оплати праці вчителів ЗЗСО, яких прийнято не з початку року, в Інструкції № 102 немає. Єдина норма щодо цього питання прописана в п. 78 Інструкції № 102, і стосується вона викладачів вишів та ЗПТО, які стали до роботи протягом навчального року3.

Звучить вона так: викладачам, які стали до роботи протягом навчального року, середня місячна зарплата визначається шляхом множення годинної ставки цього викладача на обсяг навчального навантаження, що припадає на повні навчальні місяці, які залишились до кінця навчального року, і ділення цього добутку на кількість цих же місяців. Зарплата за неповний робочий місяць у цьому випадку виплачується за фактичну кількість годин за годинними ставками.

По-третє, перелік підстав, за яких оплата праці педпрацівників здійснюється не за тарифікацією, а погодинно за п. 73 Інструкції № 102, чітко визначений. Так, погодинна оплата праці допускається лише:

  • при оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх по хворобі або з інших причин педагогів, яке тривало не більше двох місяців. Якщо заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педагогічного працівника провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому п. 68 Інструкції № 102, тобто за тарифікацією;
  • при оплаті працівників підприємств, організацій та установ, які залучаються для педагогічної роботи.

Як бачите, жодного співпадіння погодинної оплати праці та оплати праці вчителя ЗЗСО, прийнятого до ЗЗСО посеред навчального року, немає.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Отже, оплата праці вчителів ЗЗСО, у тому числі тих, яких прийнято посеред навчального року, здійснюється лише за тарифікацією. Це підтвердило МОН в листі від 05.11.2020 р. № 1/11-7862.

Додамо: йдеться як про вчителів ЗЗСО, які працюють за основним місцем роботи, так і працівників-сумісників. Так, оплата праці педагогів-сумісників нічим не відрізняється від оплати праці педагогів — основних працівників. Тобто, педагогічні працівники, які працюють за сумісництвом, отримують зарплату за тарифікацією. Це підкреслило МОН у листі від 10.08.2018 р. № 1/11-8468 (див. газету «Бухгалтерія: бюджет», № 33/2018, с. 9).

Залишилось визначитись, як бути з тарифікаційним списком.

Тарифікаційний список Як уже зазначалось, тарифікаційні списки затверджуються за погодженням із профспілковим комітетом не пізніше 5 вересня і подаються вищестоящому органу управління (п. 4 Інструкції № 102). Та це не значить, що протягом року до них не можна внести зміни. Фахівці МОН у листі від 05.11.2020 р. № 1/11-7862 доходять висновку, що в разі прийняття вчителя на роботу після затвердження тарифікаційного списку слід внести до нього відповідні зміни.

Отже, приймаючи на роботу педагогічного працівника посеред навчального року, доцільно видати наказ, в якому зазначається педагогічне навантаження вчителя, встановлюється посадовий оклад, доплати, надбавки тощо. Також вносяться зміни до тарифікаційного списку за погодженням з представником профспілкового комітету.

Копії (витяги) наказів про прийняття та про внесення змін до тарифікаційного списку обов’язково надаються до бухгалтерії, адже відповідно до Порядку № 7554 до меморіального ордеру № 5 «Зведення розрахункових відомостей із заробітної плати та стипендій» додаються всі документи, які є підставою для нарахування зарплати (табелі використання робочого часу, витяги з наказів про зарахування працівників, їх звільнення тощо).

Порядок складання типових форм меморіальних ордерів та інших облікових регістрів суб’єктів державного сектору, затверджений наказом МФУ від 08.09.2017 р. № 755.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку