Статті

В

Виявили непотріб під час інвентаризації? Позбавтеся, реанімуйте або спишіть

Під час інвентаризації комісія виявила принтер, який повністю ще не амортизований, але вже не використовується бюджетною установою. Якими мають бути дії інвентаризаційної комісії та що робити далі з таким активом бухгалтеру?

22 жовтня, 2020
Тема:

Статтю взято з газети "Новий бюджетний облік" № 10/2020

Павло Зозуля, експерт газети

Комісія виявила - комісія задокументувала Під час проведення інвентаризації комісія виявляє фактичну наявність активів, знаходить лишки та нестачі, а також установлює наявність матеріальних цінностей, які частково втратили свою первісну якість та споживчу властивість, застарілих активів і тих, що не використовуються (п. 5 розд. I Положення № 879). Тож завдання комісії — не лише виявити наявність, але й визначити фізичний та моральний стан об’єктів перевірки, окреслити причини та обставини, через які актив не використовують.

Отже, виявили. Подальші дії — документально зафіксувати. Та таким активам не місце поруч із тими, що є придатними до використання, тому їх слід занести до окремого інвентаризаційного опису. Саме на цьому наголошено в п.п. 1.8 п. 1 розд. III Положення № 879. В описі необхідно вказати час введення в експлуатацію та причини, що довели до стану непридатності. Окрім того, є ще одна важлива умова, якою не варто нехтувати, — можливість відновити актив.

Інвентаризаційна комісія, проаналізувавши стан об’єкта, подає свої пропозиції щодо його подальшої долі з урахуванням норм Порядку № 1314. Якщо з’ясовано, що актив не підлягає відновленню, тобто бюджетній установі економічно недоцільно витрачати кошти на його ремонт чи поліпшення, рекомендують такий об’єкт списати. Та, як нам відомо, здійснити цю процедуру варто з дотриманням певних вимог, які висуває Порядок № 1314. Так, відповідно до п. 4 Порядку № 1314 списанню підлягає майно, яке не може бути в установленому порядку відчуженебезоплатно передане державним підприємствам, установам чи організаціям та щодо якого не можуть бути застосовані інші способи управління. Вкотре зауважимо, що дія цього документа поширюється на державне майно, а для комунального — діють окремо розроблені порядки.

Не позбавився — списуй Ухвалити рішення щодо того, підлягає актив переданню чи реалізації, належить уже іншому органу — комісії зі списання, склад якої зазвичай аналогічний складу комісії інвентаризаційної. Тут також варто згадати про новацію, яку нещодавно було внесено до Порядку № 1314, а саме: суб’єкти господарювання, на балансі яких перебуває майно, первісна (переоцінена) вартість якого становить більш як 50 тис. гривень та яке не використовується, у тому числі морально застаріле та фізично зношене, подають щомісяця до 10 числа інформацію про таке майно суб’єктам управління. Тож у випадку з «вартісним» майном не варто очікувати інвентаризації, а необхідно відразу інформувати суб’єкта управління, аби той подбав про можливе передання майна іншим підпорядкованим суб’єктам. За відсутності охочих отримати непотрібне майно його списують з балансу.

Якщо ж первісна вартість об’єкта не перевищує 50 тис. грн, але він не повністю амортизований, його списання необхідно погоджувати із суб’єктом управління. Щодо повністю зношених, вартісний критерій яких не перевищує межу в 50 тис. грн, — їх списують без дозволу «зверху» (п. 5 Порядку № 1314).

Таким чином, повідомляти орган управління доведеться в будь-якому разі незалежно від первісної вартості, якщо виникне необхідність списати непридатний об’єкт, який не повністю амортизований.

НАГАДАЄМО. Списує майно суб’єкт господарювання, на балансі якого воно перебуває, на підставі ухваленого суб’єктом управління рішення про надання згоди на списання такого майна (абз. 1 п. 5 Порядку № 1314).

А в бухобліку матимемо справу зі звичайним відображенням списання основного засобу або іншого необоротного матеріального активу. Та тут ми розглянемо варіант, коли суб’єкт управління ухвалив інше рішення — передати застарілий об’єкт іншій підпорядкованій бюджетній установі.

Приклад. Інвентаризаційна комісія виявила принтер первісною вартістю 5 600,00 грн та нарахованим зносом у минулих роках — 4 200,00 грн і в поточному році — 524,97 грн, який бюджетна установа вже не використовує з огляду на його моральну застарілість. Об’єкт було внесено до окремого інвентаризаційного опису та ініційовано списання перед органом управління. Від органу управління отримано рішення, в якому зазначено, що принтер має бути безоплатно переданий за внутрішньовідомчим переданням іншому підпорядкованому суб’єкту державного сектору.

Бухоблік внутрішнього переміщення виявленого інвентаризацією основного засобу, який не використовується, за рішенням органу управління

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Меморіальний ордер

дебет

кредит

1. Нараховано амортизацію в місяці вибуття принтера1

На момент оприбуткування за вартісною ознакою (більше ніж 2,5 тис. грн) принтер було зараховано до складу основних засобів.

8014

1411

116,66

№ 17

2. Відображено первісну вартість безоплатно переданого принтера за внутрішньовідомчим переданням

5111

1014

5 600,00

№ 17

3. Віднесено до фінансових результатів суму амортизації основних засобів, нарахованої в місяці вибуття

5511

8014

116,66

№ 17

4. Відображено нараховану в минулих роках суму зносу

1411

5512

4 200,00

№ 9

5. Відображено нараховану в поточному році суму зносу на принтер, який безоплатно передано за внутрішнім переміщенням (524,97 грн + 116,66 грн = 641,63 грн)

1411

5511

641,63

№ 9

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку