Статті

Є

ЄТС: чи можливо виплатити допомогу на поховання родичам померлого працівника?

(коментар до листа Мінсоцполітики від 04.07.2019 р. № 12411/0/2-19/52)

11 серпня, 2020

Cтаттю взято з газети  "Бухгалтерія: бюджет"№28

Людмила Сабадаш, експерт газети «Бухгалтерія: бюджет»

Життя — непередбачувана річ, і, на жаль, трапляються випадки, коли працівник установи помирає. Цілком логічно, що роботодавець не стоїть осторонь такої біди. Та чи може керівник із власної ініціативи виплатити матеріальну допомогу на поховання родичам померлого працівника? Оскільки йдеться про здійснення виплат у межах трудових відносин, не варто забувати про законодавчі обмеження. А вони таки є.

Так, Мінсоцполітики в листі, що коментується, дає відповідь на запитання: чи може бюджетна установа, яка здійснює оплату праці за Єдиною тарифною сіткою (ЄТС), виплатити допомогу на поховання родичам померлого працівника, тобто фактично особам, які не перебувають з установою в трудових відносинах? Забігаючи наперед, зазначимо, що виплатити таку допомогу не можна. Чому? Давайте розберемося.

Право працівників, умови оплати праці яких визначено за ЄТС, на матеріальну допомогу закріплено в п.п. «б» п. 4 постанови № 12981.

Постанова КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298.

ЦИТАТА. «4. Надати право <...> керівникам бюджетних установ, закладів та організацій в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків:

<...>

б) надавати ПРАЦІВНИКАМ матеріальну допомогу, в тому числі на оздоровлення, в сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік, крім матеріальної допомоги на поховання».

(п.п. «б» п. 4 постанови № 1298)

Таку ж саму норму містять усі галузеві накази, якими визначено особливості оплати праці тієї чи іншої категорії працівників бюджетної сфери, оплата яких базується на ЄТС (освіта, медицина, спорт, культура тощо).

Як бачимо, в п.п. «б» п. 4 постанови № 1298 йдеться лише про працівників установи. Їм передбачена матеріальна допомога, але не більше, ніж один посадовий оклад на рік. Виняток із цього обмеження — матеріальна допомога на поховання.

Тобто працівник установи в разі смерті, зокрема своїх родичів, може звернутися до свого роботодавця з проханням надати йому допомогу на поховання. А роботодавець у межах наявних коштів приймає рішення про її виплату, адже йому надано таке право. Цей факт ні в кого не викликає сумнівів. Докладно про нюанси надання матеріальної допомоги працівникам установи на поховання їх родичів див. у наступній статті.

Допомога родичам померлого працівника

А як бути, якщо матеріальну допомогу просить родич померлого працівника? Як випливає з норм п.п. «б» п. 4 постанови № 1298, надати таку допомогу не можна, що підтверджується роз’ясненнями Мінсоцполітики в листі, що коментується.

По-перше, в п.п. «б» п. 4 постанови № 1298 йдеться лише про надання матеріальної допомоги працівникам. Звільнення померлого працівника відбувається після отримання від його родичів копії свідоцтва про смерть із зазначенням точної дати смерті, яка і є датою звільнення працівника. Отже, на момент звернення родичів працівник фактично вже не перебуває в трудових відносинах з установою.

А виплата такої допомоги родичам на поховання працівника нормативкою не передбачена.

По-друге, відповідно до п.п. «б» п. 4 постанови № 1298 матеріальна допомога будь-якого виду виплачується в межах фонду зарплати. У свою чергу, сума матеріальної допомоги, виплачена особам, які не перебувають у трудових відносинах з установою, відповідно до п. 3.32 Інструкції № 52 відноситься до інших виплат, що не належать до фонду оплати праці. Тому виплата такої допомоги особам, які не є працівниками установи, суперечить постанові № 1298.

Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держстату від 13.01.2004 р. № 5.

По-третє, установа має право здійснювати тільки ті видатки, які закладено до кошторису. Видатки можуть бути включені до кошторису, якщо вони передбачені законодавством, їх необхідність обумовлена характером діяльності установи. Крім того, для включення до кошторису видатки необхідно обґрунтувати розрахунками за кожним КЕКВ і деталізувати за видами та кількістю товарів (робіт, послуг) із зазначенням вартості за одиницю. Таке роз’яснення давав Мінфін у листі від 14.04.2017 р. № 07010-05-2/10270.

Законодавством не передбачено такий напрям видатків бюджетних установ, як цільова благодійна допомога (у тому числі допомога родичам померлого працівника). Так і благодійниками бюджетні установи виступати не можутьІнструкцією № 3333 передбачено, що бюджетні установи проводять виплати працівникам за КЕКВ 2111 «Заробітна плата». Саме за цим КЕКВ планують та здійснюють усі види виплат працівникам установи, передбачені законодавством про працю. Тому здійснити будь-які виплати іншим особам, які не є працівниками установи, неможливо.

Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом МФУ від 12.03.2012 р. № 333.

ВАЖЛИВО! Матеріальну допомогу на поховання родич померлого працівника може отримати:

  • за місцем роботи померлого шляхом замовлення роботодавцем коштів у Фонді соціального страхування. У загальному порядку таку допомогу роботодавець замовляє у ФСС відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 20 Закону про соцстрахування4;
  • за своїм місцем роботи шляхом написання відповідної заяви.
Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-XIV.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку