Статті

Б

Будівлі промисловості як об’єкт оподаткування податком на нерухомість: нагадують головні фіскали

(коментар до листа ДПС України від 10.07.2020 р. № 11410/7/99-00-04-03-03-07)

 

Згадки майже в кожному матеріалі про Закон № 4661, мабуть, всім уже трохи набридли. Проте цей матеріал не виняток. Йтиметься про податок на нерухоме майно. Що саме змінилося глобально, ми писали у матеріалі «Мікс змін від Закону № 466: ПДФО, місцеві податки, ФОП-загальносистемники, рента» // «ПБ», № 27/2020, с. 30.

Лист, що коментується, — це рознарядка головних фіскалів підопічним з приводу оподаткування податком на нерухоме майно будівель промисловості.

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 16.01.2020 р. № 466-IX.

Стисло нагадаємо, у чому суть змін. Так, до 23.05.2020 р. до об’єктів оподаткування податком на нерухоме майно не належали будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств. Обмежень щодо використання або невикористання таких об’єктів нерухомості у п.п. «є» п.п. 266.2.2 ПКУ не було передбачено.

Тож в ІПК податківці конкретизували, що не сплачувати податок можна було, якщо виконувалися лише дві умови одночасно:

  1. об’єкт нерухомості відповідно до ДК 018-2000 належав до класу 1251 «Будівлі промислові» (підкласи 1251.1–1251.9);
  2. об’єктом володіло промислове підприємство. А промисловими, у свою чергу, вважаються підприємства, які відповідно до КВЕД-2010 належать до секцій B, C, D, E та F.

Зараз же «необ’єктну» норму значно звузили. Причому частина роз’яснень фіскалів отримала життя як норма ПКУ. Подивимося, як зараз звучить п.п. «є» п. 266.2.2 ПКУ.

ЦИТАТА. «Не є об’єктом оподаткування:
<…>

є) будівлі промисловості, віднесені до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B–F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку».

(п.п. «є» п. 266.2.2 ПКУ)

Отже, тут умов для позбавлення від податку на нерухоме майно значно побільшало. На цьому роблять акцент і податківці в листі, що коментується. Виконуватися вони мають одночасно.

✓  Умова 1. Будівля належить до промислових за ДК 018-2000 (код 125). Тобто за адмінбудівлі промислових підприємств (підклас 1220.5 «Адміністративно-побутові будівлі промислових підприємств» класу 1220 «Будівлі офісні») податок сплачувати доведеться.

ДО ВІДОМА. Визначення належності будівлі до того чи іншого класу будівель проводиться на підставі документів, що підтверджують право власності з врахуванням класифікаційних ознак та функціонального призначення такого об’єкта нерухомості (категорія 106.02 ЗІР).

✓  Умова 2. Промисловою будівлею володіє промислове підприємство. Визначати приналежність слід за видами діяльності з КВЕД-2010. Достатньо належати до однієї з секцій B–F. Водночас промислова діяльність має бути основним видом. Тому, на нашу думку, не зайвим буде прослідкувати, що з цього приводу говорить про вас ЄДР.

✓  Умова 3. Будівля промисловості має використовуватися суб’єктом господарювання протягом звітного (податкового) періоду за призначенням у господарській діяльності. У листі, що коментується, фіскали не конкретизують деталі. Проте вони виявилися більш балакучими у ЗІР.
Так, у категорії 106.02 ЗІР  податківці вимагають сплачувати податок на нерухомість на загальних підставах, якщо будівлі нерухомості/їх частини тимчасово не використовуються у зв’язку із:

  • реконструкцією;
  • простоєм. Оскільки з 23.05.2020 р. карантин не завершився, а у багатьох суб’єктів господарювання цілком можливе оформлення простою, радимо звернути увагу на це роз’яснення.

✓  Умова 4. Будівля промисловості (у т. ч. її частина) протягом звітного (податкового) періоду не має бути здана в оренду, лізинг, позичку іншим суб’єктам господарювання.
Тобто оренда та їй подібні операції додають податкового навантаження. Раніше сплати податку в таких випадках можна було уникнути.

Звісно, нововведення щодо податку на нерухомість могло пройти повз. Тож це, так би мовити, останнє нагадування. Для тих, хто пропустив новинки, освіжимо у пам’яті механізм звітування.

Прямої норми ПКУ щодо втрати нерухомістю необ’єктного статусу та сплати податку немає. Проте податківці у випадках зміни бази оподаткування відсилають до загальної норми з абз. 2 п.п. 266.7.5 ПКУ щодо новопридбаних (новостворених) об’єктів нерухомості (див.  категорію 106.07 ЗІР). Відповідно, подати декларацію слід протягом 30 к. дн. із дня зміни бази оподаткування. Обов’язок щодо сплати виникатиме із місяця, в якому нерухомість втратила свій необ’єктний статус. За таких обставин сплатити податок слід до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Приклад. З 01.08.2020 р. промислове підприємство почало здавати будівлю промисловості в оренду.

У такому разі декларацію слід подати не пізніше 31.08.2020 р. (враховуємо «вихідне» перенесення, оскільки 30 серпня — неділя). Сплатити податок у такому разі слід буде до 30.10.2020 р.

Якщо ж ваші будівлі в оренді з 23.05.2020 р. (дата набрання чинності змінами), а відзвітувати ви забули, то, хоча, на перший погляд, без штрафів не обійтися, вас врятує звільнення від штрафного тягаря на період карантину, передбачене п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ. Проте обов’язок задекларувати та сплатити податок ніхто не скасовував.

Анна Хомюк, головний редактор

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку