Статті

М

Медогляди бюджетників, призовників і школярів: хто повинен оплатити?

(коментар до листа НСЗУ від 10.06.2020 р. № 6444/8-17-20)

04 липня, 2020
Тема:

Статтю взято з газети "Медична бухгалтерія" № 13/2020

Тетяна Кондратенко, юрист газети

Частиною 1 ст. 3 Закону про фінгарантії1 встановлено, що держава гарантує повну оплату надання громадянам необхідних їм медичних послуг та лікарських засобів, що передбачені програмою медичних гарантій. Відповідно до ч. 3 ст. 4 Закону про фінгарантії програмою медгарантій визначено перелік та обсяг послуг з охорони здоров’я і лікарських засобів, оплата яких гарантується за кошти держбюджету. А ось медпослуги, що не включені до програми медичних гарантій, за ці кошти не оплачують, проте можна покривати за кошти держбюджету, передбачені на реалізацію відповідних державних програм і заходів, місцевих бюджетів, медичного страхування, юридичних і фізичних осіб та з інших джерел, не заборонених законодавством.

Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» від 19.10.2017 р. № 2168-VIII.

На перший погляд, усе досить зрозуміло: усе, що входить до програми медгарантій, оплачує НСЗУ, усе, що поза межами програми, заклад повинен надавати за плату. Проте існують деякі медпослуги, які викликають купу суперечок щодо того, хто за них повинен сплатити. Зокрема, йдеться про профілактичні медичні огляди працівників бюджетної сфери, призовників та школярів. НСЗУ в коментованому листі надала комплексну відповідь, тож розберімося.

Медогляди бюджетників Спочатку з’ясуємо, чи повинні КНП безкоштовно проводити профілактичні медогляди працівників бюджетних установ. Відповідно до п. 2 Порядку № 5592 витрати закладів та установ охорони здоров’я, пов’язані з проведенням обов’язкових медичних оглядів працівників бюджетних установ та організацій, покриваються за кошти, передбачені кошторисом на утримання відповідного закладу та установи охорони здоров’я. Працівники підприємств, установ, організацій будь-якої форми власності відшкодовують вартість бланка особистої медичної книжки закладам та установам охорони здоров’я, які проводитимуть обов’язкові медичні огляди, під час проходження попереднього профілактичного медогляду до прийняття на роботу та в разі необхідності отримати новий бланк цієї книжки у зв’язку з його втратою, зіпсуттям або неможливістю використовувати надалі чи придбавають зазначений бланк за власні кошти.

Порядок проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок, затверджений постановою КМУ від 23.05.2001 р. № 559.

Таким чином, відповідно до норм згаданого Порядку працівники бюджетних установ незалежно від підпорядкування, професії яких включено до Переліку № 5593, у разі проходження обов’язкового медогляду мають сплатити лише вартість бланка особистої медичної книжки. Інші витрати, пов’язані з його проведенням, здійснюють коштом закладу охорони здоров’я, який проводить медогляд.

Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, затверджений постановою КМУ від 23.05.2001 р. № 559.

Проте такий висновок зовсім не відповідає сьогоднішнім реаліям. Переважна більшість закладів охорони здоров’я як первинного, так і вторинного рівня зараз функціонує як КНП та отримує фінансування за договорами про медичне обслуговування населення з НСЗУ, тож надавати безкоштовно медичні послуги поза програмою медгарантій такі ЗОЗ не повинні. НСЗУ в коментованому листі зазначила, що програмою медичних гарантій проведення обов’язкового медогляду працівників бюджетних установ не передбачено, тож воно має бути оплачене коштами замовника або ж місцевого бюджету.

Медогляди призовників Згідно з ч. 10 ст. 1 Закону про військовий обов’язок4 громадяни України, які приписані до призовних дільниць або перебувають у запасі Збройних сил України, або проходять службу у військовому резерві, зобов’язані проходити медичний огляд і лікування в лікувально-профілактичних закладах згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або ВЛК районного (міського) військового комісаріату. Згідно з п.п. 2.6.3 Положення № 4025 до складу ВЛК залучають лікарів із місцевих лікувально-профілактичних закладів рішенням голови РДА (виконавчого органу міської ради) за погодженням із головою відповідної штатної ВЛК регіону. А чи повинна оплатити працю таких лікарів НСЗУ?

Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затверджене наказом Міноборони від 14.08.2008 р. № 402.
Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 р. № 2232-XII.

НСЗУ в коментованому листі надала з цього приводу конкретну відповідь: медичний огляд призовників не входить до програми медичних гарантій, тож, відповідно, не можна оплачувати працю лікарів, залучених до ВЛК, за кошти, отримані за договором про медичне обслуговування населення. Нагадаємо, що такий самий висновок надало МОЗ у листі від 22.01.2019 р. № 255-06-127/1646, опублікованому на с. 4 газети «Медична бухгалтерія», № 1/2020.

Медогляди учнів Наказом № 6826 та наказом № 4347 передбачено обов’язкові профілактичні медичні огляди для учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Такий медогляд передбачає обов’язкове залучення таких лікарів-спеціалістів: стоматолога, гінеколога, дитячого хірурга, офтальмолога та інших. Таким чином, лікар ПМД, з яким укладено декларацію дитини, не може самостійно провести необхідний медичний огляд учня.

Наказ МОЗ «Про удосконалення амбулаторно-поліклінічної допомоги дітям в Україні» від 29.11.2002 р. № 434.
Наказ МОЗ «Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів» від 16.08.2010 р. № 682.

НСЗУ в листі, що коментується, зазначила, що відповідні медогляди учнів входять до програми медгарантій і передбачені такими пакетами медичних послуг: «Первинна медична допомога», «Амбулаторна вторинна (спеціалізована) та третинна (високоспеціалізована) медична допомога дорослим та дітям, включаючи медичну реабілітацію та стоматологічну допомогу». Дитина, якій необхідно пройти медогляд, повинна звернутися до лікаря ПМД, з яким укладено декларацію, аби він надав направлення до лікарів-спеціалістів, регламентованих для проходження профілактичного медогляду. Проте НСЗУ наголошує, що без направлення можна звертатися до таких лікарів: лікаря-акушера-гінеколога, лікаря-гінеколога дитячого та підліткового віку, лікаря-педіатра, лікаря-психіатра, лікаря-психіатра дитячого, лікаря-психіатра підліткового, лікаря-нарколога, лікаря-стоматолога, лікаря-стоматолога дитячого, а також до лікаря, у якого дитина перебуває під медичним наглядом із хронічним захворюванням.

Щодо інших медичних оглядів, зокрема для отримання виїзної візи (крім службових відряджень державних службовців та в разі виїзду на лікування за наявності відповідних медичних документів); під час прийняття на роботу; для отримання посвідчення водія транспортних засобів (крім випадків, коли проводять медичні огляди за направленнями органів державної служби зайнятості); для одержання дозволу на право отримання та носіння зброї громадянами, то НСЗУ в коментованому листі звертає увагу, що заклади можуть проводити такі медогляди на платній основі.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку