Статті

Б

Батьки та ЗНО: як оформити відсутність на роботі

Як оформити відсутність батьків абітурієнтів у день ЗНО?

23 червня, 2020
Тема:

 

Дар’я Попова, юрист газети «Зарплата та кадрова справа»

Складання ЗНО є важливим етапом не тільки для абітурієнтів, а і для їх батьків. Тож недивно, що батькам надається право брати участь у спостереженні за проведенням ЗНО (п. 76 Порядку № 10951). Розберемося, як використати свої права батькам, якщо ЗНО припадає на їх робочий день.

Порядок проведення зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти, затверджений постановою КМУ від 25.08.2004 р. № 1095.

На жаль, норми про надання спеціальної відпустки для батьків неповнолітнього абітурієнта працюють за умови, що навчальний заклад розташований в іншій місцевості. У такому випадку батьки можуть взяти щорічну відпустку не менш як на 12 к. дн. (ч. 8 ст. 10 Закону про відпустки) або неоплачувану відпустку тривалістю 12 к. дн.2 (п. 17 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки). Зважаючи на те, що законодавець поставив умову про розташування навчального закладу в іншій місцевості, робимо висновок, що у більшості випадків3 ці норми поширюються лише на період вступної кампанії, що проводиться після складення ЗНО (наприклад, проведення творчого конкурсу, подання документів до ЗВО тощо).

Без урахування часу, необхідного для проїзду до місцезнаходження навчального закладу та у зворотному напрямку.
Якщо ЗНО проводиться в іншому населеному пункті, то цю норму можна застосувати і для цього випадку.

У свою чергу, Мінсоцполітики у листі від 27.11.2019 р. № 1735/0/206-19 роз’яснює тільки, яку відпустку можна взяти працівнику-абітурієнту. Тобто працівнику, якому для вступу до ЗВО необхідно пройти ЗНО. ЗНО фактично є формою вступного випробування, яке передбачає оцінювання знань, умінь та навичок вступника з конкурсного предмета, результати якого зараховуються до конкурсного бала вступника, або вступник допускається до участі в конкурсному відборі чи до інших вступних випробувань. Тож ЗНО можна ототожнити зі вступним іспитом, якому надане те саме визначення в п. 5 Умов прийому для здобуття вищої освіти в 2020 році, затверджених наказом МОН від 11.10.2019 р. № 1285.

Отже, працівникам-абітурієнтам, які допущені до вступних іспитів у ЗВО (тобто до ЗНО), в обов’язковому порядку може надаватися неоплачувана відпустка за бажанням тривалістю 15 к. дн.4 на підставі п. 12 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки (лист Мінсоцполітики від 27.11.2019 р. № 1735/0/206-19). Але батьки цим також можуть скористатись, зареєструвавшись заздалегідь на ЗНО разом зі своїми дітьми.

Без урахування часу, необхідного для проїзду до місцезнаходження навчального закладу та назад.

Оскільки спеціальної підстави для оформлення відпустки батькам абітурієнтів з метою супроводження дітей під час ЗНО немає, використовуємо те, що є. А тому працівник може взяти:

  • день відгулу (якщо раніше працював у вихідний чи святковий день, або у разі донорства);
  • оплачувану відпустку;
  • неоплачувану відпустку. Мається на увазі відпустка без збереження зарплати не більше 15 к. дн. на підставі ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки. Зважаючи на те, що карантин знову продовжено до 31.07.2020 р.5, і день ЗНО припаде на такий період, працівник має право попросити надати йому неоплачувану «карантинну» відпустку на період дії карантину. Наголошуємо, що такі відпустки надаються за погодженням з роботодавцем. Тобто відмова керівника в наданні такої відпустки не буде порушенням.
Уряд на засіданні 17.06.2020 р. продовжив дію адаптивного карантину до 31 липня 2020 року.

Отже, неоплачувана відпустка для складання ЗНО надається в обов’язковому порядку лише працівникам, яким для вступу до ЗВО необхідно пройти ЗНО, на підставі п. 12 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки. Батькам абітурієнтів для оформлення своєї відсутності на роботі (в тому числі для отримання неоплачуваної відпустки) потрібна згода роботодавця.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку