Статті

Д

Дистанційні курси підвищення кваліфікації: чи зберігати гарантії?

Вчителю закладу освіти потрібно пройти курси підвищення кваліфікації. У зв’язку з карантином проходити їх він буде дистанційно. Чи потрібно зберігати за працівником гарантії? Як вчинити правильно, якщо працівник знаходиться в щорічній відпустці?

12 червня, 2020
Тема:

Статтю взято з газети "Бухгалтерія: бюджет № 23/2020

Людмила Сабадаш, експерт газети «Бухгалтерія: бюджет»

Загальні правила

Згідно зі ст. 122 КЗпП1 при направленні працівників для підвищення кваліфікації з відривом від виробництва за ними зберігається місце роботи (посада) і провадяться виплати, передбачені законодавством. Йдеться про постанову № 6952. У загальному випадку відповідно до норм постанови № 695 під час направлення на курси підвищення кваліфікації потрібно:

Постанова КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.1997 р. № 695.
Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р.
  • зберігати середню зарплату (п.п. «а» п. 1 постанови № 695);
  • виплачувати добові за основним місцем роботи за кожен день перебування в дорозі в розмірі, встановленому для службових відряджень (п.п. «в» п. 1 постанови № 695);
  • оплачувати проїзд до місця навчання й назад — за основним місцем роботи (п.п. «б» п. 1 постанови № 695);
  • забезпечувати гуртожитком готельного типу. Якщо такого гуртожитку немає, то витрати на наймання житла відшкодовуються в порядку, передбаченому для службових відряджень, — за основним місцем роботи (п.п. «в» п. 1 постанови № 695).

У цьому році ситуація дійсно нестандартна. У зв’язку з карантином курси підвищення кваліфікації переведено в дистанційну форму.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! На законодавчому рівні не визначено поняття «навчання з відривом від виробництва». Але на практиці під ним розуміють навчання, яке припадає на робочий час працівника, тому йому треба припинити роботу на період навчання (відрив від виробництва) зі встановленням гарантій.

Тому відповідь на запитання читача залежить від того, на який період припали курси підвищення кваліфікації.

Далі розберемося докладніше.

Курси припали на період роботи

Оскільки курси проходять дистанційно, то фактично працівник нікуди не їде. Втім, якщо за графіком навчання припадає на робочі години працівника, то є всі підстави для оформлення наказу про проходження курсів підвищення кваліфікації — працівник проходить навчання дома і на роботу не виходить (навчається з відривом від виробництва).

У даному разі за таким працівником зберігають середній заробіток на період курсів. Звісно, про оплату проїзду та проживання не йдеться, адже працівник не від’їжджає на курси.

Не все так однозначно з добовими витратами. З одного боку, згідно з п. 2 постанови № 695 виплата добових за час перебування в дорозі і за час навчання провадиться за місцем основної роботи. Тобто, якщо є наказ про проходження курсів підвищення кваліфікації, то той факт, що працівник буде проходити їх дистанційно, значення не має — оскільки він перебуває на курсах, добові виплачуються в загальному порядку. З іншого боку, добові — це щоденні витрати на харчування та фінансування інших особистих потреб працівника під час проходження курсів, так би мовити, далеко від дому. Тому, за логікою, платити добові не слід. Але, підкреслимо, що такої вимоги законодавчо не встановлено. Тому ми направили відповідний запит до Мінекономіки. Як тільки отримаємо відповідь, обов’язково проінформуємо.

ДО ВІДОМА. Є такі випадки, коли в педагога немає можливості проходити дистанційні курси дома (немає комп’ютера, Інтернету тощо). Роботодавець може піти назустріч працівнику та дозволити проходити навчання на робочому місці (хоча і не зобов’язаний це робити). Тоді слід пам’ятати, що формально працівник навчається (не можна одночасно працювати та навчатися з відривом від виробництва), просто ви йому дозволили застосовувати для навчання робочий комп’ютер.

Курси припали на період щорічної відпустки

Скажемо відразу, що планувати відпустки працівників слід так, аби на їх період курси підвищення кваліфікації не припадали. Адже, гарантії щодо курсів встановлено за умови, що працівник буде навчатися з відривом від виробництва. А в щорічній відпустці працівник не працює, а відпочиває.

Втім, якщо з об’єктивних причин станеться так, що курси припадуть на відпустку, треба буде шукати вихід.

Так, ст. 11 Закону про відпустки3 містить перелік причин, коли щорічна відпустка:

Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР.
  • на вимогу працівника повинна бути перенесена на інший період;
  • повинна бути перенесена на інший період або продовжена.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Серед таких причин немає збігу щорічної відпустки з курсами підвищення кваліфікації.

Направлення працівника на підвищення кваліфікації не дає підстав і для відкликання працівника зі щорічної відпустки (ст. 11 Закону про відпустки).

То що робити? Якщо працівник не бажає втрачати дні відпустки, то ініціатива повинна виходити від нього. Так, він може написати заяву про переривання відпустки та перенесення її днів, які припали на період курсів, на інший час.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку