Статті

З

Звільнення ФОП від сплати єдиного податку на час відпустки

ФОП-єдинник групи 2, у якого немає найманих працівників (вид діяльності — роздрібна торгівля одягом) бере паузу в діяльності.
Чи можна йому скористатися звільненням від сплати ЄП та ЄСВ на період такої відпустки?

По суті, фізичній особі, яка здійснює підприємницьку діяльність, ніщо не заважає відійти від робочих процесів та відпочити. Оскільки діяльність буде призупинена, то й доходу ФОП не отримуватиме. Працівників у нього немає та підміняти його ніхто не буде. Відповідно, виникає питання про звільнення від сплати ЄП і ЄСВ.

Почнемо з ЄП. Так, згідно з п. 295.5 ПКУ платники ЄП груп 1 та 2, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати ЄП протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Відповідно, у цій ситуації ФОП-єдинник групи 2, який не використовує працю найманих працівників, може скористатися звільненням від сплати ЄП (у 2020 році максимальна ставка — 944,60 грн)1.

На наш погляд, звільненням можуть скористатися й ті ФОП-єдинники, у яких у штаті є лише ті працівники, які не враховуються в чисельності для цілей ЄП (перебувають у декретній відпустці, мобілізовані) (п.п. 291.4.1 ПКУ).

ВАЖЛИВО! На думку податківців, тривалість відпустки ФОП має бути не менша ніж календарний місяць (роз’яснення в категорії 107.12 ЗІР).

Зауважимо, що відпочинок ФОП неправильно називати відпусткою, оскільки це поняття з трудового законодавства, а підприємницької діяльності воно не стосується. Водночас, оскільки ПКУ закрив очі на такі нюанси та відправляє ФОП-єдинників у відпустку, то не будемо заперечувати.

Отже, ФОП-єдиннику групи 2 без працівників надано право не сплачувати ЄП за один із календарних місяців року в період відпустки. Підкреслимо:

  • тривалість відпустки має становити один календарний місяць. Якщо єдинник відпочиватиме період меншої тривалості, то повинен буде сплатити за період відпустки ЄП у повному обсязі;
  • звільнення надається тільки один раз на рік.

Щоправда, не зовсім зрозуміло, протягом якого періоду до виходу у відпустку у ФОП не повинно бути найманих осіб. На нашу думку, достатньо, щоб підприємець не використовував найману працю з місяця, який передує місяцю виходу у відпустку.

Для того щоб скористатися звільненням, потрібно написати заяву довільної форми й подати її до органу фіскальної служби за місцем обліку (п.п. 298.3.2 ПКУ). Строків подання заяви не встановлено, податківці рекомендують подавати її до початку відпустки (роз’яснення в категорії 107.12 ЗІР). Способи подання заяви в п.п. 298.3.2 ПКУ також не зазначені. На наш погляд, сьогодні фіскали можуть прийняти заяву в тому числі через сервіс «Електронний кабінет».

У шапці заяви вказують найменування податкового органу, адресу, телефон, ПІБ підприємця, РНОКПП2. Приблизний текст такої заяви може бути таким: «Прошу не нараховувати мені авансовий внесок з єдиного податку за квітень 2020 року (звільнити від його сплати) на підставі п. 295.5 ст. 295 Податкового кодексу України, у зв’язку з тим, що з 1 по 30 квітня 2020 року я призупиняю господарську діяльність у зв’язку з відпусткою. Повідомляю, що я є фізичною особою — підприємцем, платником єдиного податку групи 2 та не використовую працю найманих працівників за трудовим договором».

Реєстраційний номер облікової картки платника податків.

До речі, якщо єдинник наперед заплатив ЄП за місяць, у якому вирішив піти у відпустку, то може попросити у заяві зарахувати суму ЄП у рахунок майбутнього місяця (п. 295.6 ПКУ).

Податківці дозволяють, щоб відпустка починалася в одному календарному місяці, а закінчувалася в іншому (наприклад, з 6 липня по 5 серпня), але все одно ЄП можна не сплачувати тільки за один місяць. Якщо відпустка починається до 20-го числа календарного місяця, то єдинник звільняється від сплати ЄП за такий місяць. Якщо ж після 20-го числа, то звільнення діє для наступного місяця (лист ГУ Міндоходів у м. Києві від 23.04.2014 р. № 832/0/26-15-17-03-14)3. Але не виключено, що ваші місцеві податківці дозволять піти у відпустку тільки на цілий календарний місяць.

У цьому ж листі фіскали пояснювали, що в цей період єдинник не повинен вести діяльності, а його доходами в цей період можуть бути лише суми, які надійшли за вже відвантажені товари (роботи, послуги), або аванси.

ДО ВІДОМА. Для ФОП-єдинників групи 3 «відпускного» звільнення від ЄП не передбачено. Але єдинники групи 3 сплачують ЄП залежно від розміру отриманого доходу (за ставкою 3 або 5 %). Тому якщо в період відпустки (призупинення діяльності) дохід буде нульовим, то й нема з чого нараховувати ЄП.

Що стосується ЄСВ «за себе», то звільнення від нього на період відпустки для ФОП-єдинників не передбачено. За місяці призупинення діяльності потрібно сплатити ЄСВ у розмірі не менше за 1039,06 грн.

Але, за березень та квітень 2020 року ФОП-єдинники будь-якої групи мають право не сплачувати  ЄСВ  "за себе" згідно з Законом № 5334.

Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)"  від 17.03.2020 № 533-IX
Ірина Шевчук, консультант

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку