Статті

Ф

ФОП-єдинник торгує пивом: основні правила

Улітку набирає обертів торгівля пивом, і, що приємно, здійснювати її можуть і ФОП-платники ЄП. Однак віднедавна пиво стало алкогольним напоєм не лише завдяки процесу бродіння, але й щодо законодавства.
Про те, що має знати єдинник, торгуючи пивом, ви дізнаєтеся в цій статті.

26 червня, 2018

 

Головні тези

  • Для продажу пива, зокрема на розлив, не встановлено обмеження щодо площі приміщення. Торгувати ним можна як у стаціонарних пунктах (магазинах тощо), так і в кіосках, павільйонах.
  • Роздрібну торгівлю пивом здійснюють на підставі ліцензії. Щоб її отримати, необхідно проводити розрахунки через РРО або КОРО.
  • З КОРО та РК ФОП-єдинники груп 2 і 3 можуть продавати тільки пиво у пляшках та бляшанках, не перевищуючи мільйонну межу доходу.
  • Суб’єкти господарювання, які реалізують підакцизні товари, є платниками акцизного податку, суму якого включено до складу доходу єдинника.

Хто з платників ЄП може торгувати пивом

Для платників ЄП груп 1 – 3 встановлено низку заборон. Так, під загрозою вильоту зі спрощенки вони не можуть займатися виробництвом, експортом, імпортом, продажем підакцизних товарів (п.п. 291.5.1 ПКУ). Проте для роздрібної торгівлі окремими підакцизними товарами ПКУ зроблено виняток, зокрема, ФОП-єдинники можуть продавати вроздріб пиво.

Зауважимо, що юрособи — платники ЄП групи 3 не можуть торгувати цим напоєм, до того ж вибувають першогрупники. Реалізація алкоголю має здійснюватися в торгових приміщеннях. Єдинники групи 1 мають право на продаж тільки на ринку виключно з торгових місць (п. 291.4 ПКУ).

У свою чергу, безалкогольне пиво (товарна група 2202 УКТ ЗЕД) — «нешкідливий» напій.

До того ж, це не підакцизний товар і під час торгівлі ним не потрібно дотримуватися правил, про які йтиметься далі.

ВИСНОВОК. Торгувати «звичайним» пивом можуть тільки ФОП-єдинники груп 2 і 3, та й то тільки вроздріб. Ні юрособи-єдинники групи 3, ні ФОП-єдинники групи 1 торгувати ним не можуть.

А от безалкогольне пиво можуть продавати всі єдиноподатники.

Місце торгівлі пивом

Магазин та/або МАФ? Пиво не так давно (з 01.07.2015 р.) за своєю міцністю та кодом УКТ ЗЕД опинилося серед алкогольних напоїв для цілей Закону № 481.

ЦИТАТА«пиво — насичений діоксидом вуглецю пінистий алкогольний напій із вмістом спирту етилового від 0,5 відсотка об’ємних одиниць, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2203;<...>»
(витяг зі ст. 1 Закону № 481)

Однак назвався грибом — лізь у кіш, а значить, у разі реалізації пива потрібно зважати на норми Закону № 481. Розпочнімо з місця торгівлі. Так, згідно зі ст. 1 Закону № 481 місце торгівлі для пива — це місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування без обмеження площі, обладнане РРО або де є книги обліку розрахункових операцій (КОРО)1.

1Чому зроблено акцент на наявності РРО і КОРО, ви дізнаєтеся нижче.

Деякий час тому податківці наполягали, що продавати пиво, як і інший алкоголь, потрібно в торговому залі: покупецьмає зайти в торговий заклад, вибрати товар (у цьому випадку — пиво) і розрахуватися. Тобто серед місць, придатних для реалізації пива, не було пунктів некапітальної забудови (об’єктів дрібнороздрібної торгівлі): кіосків, яток, ларьків, палаток, павільйонів для сезонного продажу товарів тощо.

Аргументи фіскалів підкріплювало те, що п. 8 Правил № 369 забороняє продаж алкогольних напоїв у дрібнороздрібній торговій мережі. Крім того, п. 2 Правил № 854 дозволяє роздрібну торгівлю алкогольними напоями тільки через спеціалізовані підприємства, у тому числі фірмові, спеціалізовані відділи (секції) підприємств з універсальним асортиментом продовольчих товарів, а також заклади ресторанного господарства. У разі порушення зазначених правил продажу фіскали загрожували штрафом за торгівлю пивом у не встановлених для цього місцях у розмірі 6800 грн (згідно зі ст. 17 Закону № 481).

Проте з часом вони переглянули свою точку зору і взяли до уваги той факт, що пиво перейшло до розряду алкогольних напоїв з 01.07.2015 р., тоді, як Правила № 369 і Правила 854 не були актуалізовані під «пивні» зміни. Фіскали надали нове роз’яснення в категорії 115.06 ЗІР, у якому під забороною опинився продаж пива лише з лотків, розкладок, стендів, палаток та інших пунктів продажу товарів, розташованих поза торговими приміщеннями (будівлями)2. Не є штрафонебезпечними для торгівлі пивом приміщення у вигляді кіосків, павільйонів тощо.

2Податківці наголошують ще на одній характеристиці: об’єкти мають бути обладнані РРО. Проте ФОП-єдинники, дохід яких не досяг 1 млн грн, можуть використати в разі продажу пива в банках і пляшках КОРО і РК.

Пиво на розлив До продавців від виробників пиво надходить у ємностях, зазначених у ст. 11 Закону № 481: скляній тарі, металевих банках з харчового алюмінію, полімерних пляшках ПЕТФ, сувенірних пляшках і художньо оформленому посуді із скла, глазурованої кераміки, а також в алюмінієвих бочках, бочках із нержавіючої сталі (кегах) та інших видах тари згідно з чинною нормативною документацією .

Наявність ємностей великих об’ємів допускає продаж пива на розлив (по скляночці, кухлику тощо). Проте відповідно до ст. 15 Закону № 481 продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці дозволяється тільки суб’єктам господарювання громадського харчування та спеціалізованим відділам, що мають статус суб’єктів громадського харчування (ресторанного господарства).

Водночас торгувати «на винос» пивом, розлитим у тару, наприклад, з бочки, формально не заборонено, тобто це можуть робити пункти продажу без статусу закладу громадського харчування. У такому разі радимо розмістити оголошення, що споживання алкогольних виробів на території магазину заборонене.

Ліцензія

Роздрібну торгівлю алкогольними напоями можна здійснювати за наявності ліцензії, яка видається на 1 рік (ч. 14 і 22 ст. 15 Закону № 481). Її вартість — 8000 грн на кожен РРО (КОРО), зазначений у ліцензії й розміщений у місці торгівлі. Для роботи в селі або селищі, за винятком розташованих у межах території міст, — дешевше: 500 грн за РРО (КОРО) (ч. 16 ст. 15 Закону № 481). Плата за ліцензію вноситься щоквартально рівними частками.

На кожне місце торгівлі достатньо однієї ліцензії незалежно від кількості РРО. Якщо у вас кілька місць торгівлі, то необхідно отримати кілька ліцензій. На жаль, окремої зниженої вартості для тих, хто торгує виключно пивом, не встановили, тому доведеться придбати «широку» і досить дорогу алкогольну ліцензію.

Отримати ліцензію можна, звернувшись із заявою до головних управлінь ДФС в областях та м. Києві за місцем провадження суб’єктом господарювання діяльності (п. 2.1 Рекомендацій № 213). Як варіант заяву може бути надіслано рекомендованим листом або передано через центри обслуговування платників, створені в ДПІ (крім створених у ДПІ в м. Києві). Форма заяви може бути довільною (роз’яснення в категорії 115.05 ЗІР). У заяві обов’язково вкажіть такі дані (згідно зі ст. 15 Закону № 481):

  • вид господарської діяльності («роздрібна торгівля алкогольними напоями»);
  • адреса місця торгівлі;
  • перелік РРО (КОРО), розміщених у місці торгівлі, а також інформація про модель, модифікацію, заводський номер, виробника, дату виготовлення;
  • реєстраційні номери посвідчень РРО (реєстраційні номери КОРО), розміщених у місці торгівлі, і дата початку їх обліку в органах ДФС.

Ліцензію або рішення про відмову в її видачі видають заявникові не пізніше 10 к. дн. з дня отримання заяви. У рішенні про відмову у видачі ліцензії має бути зазначено підставу для відмови.

ВАЖЛИВО! За торгівлю без ліцензії єдиннику загрожує штраф у розмірі 200 % вартості отриманої партії товару, але не менше 17000 грн (ч. 2 ст. 17 Закону № 481).

Роздрібна торгівля алкогольними напоями через РРО (КОРО), не зазначений у ліцензії, загрожує штрафом у розмірі 200 % вартості реалізованої через РРО (КОРО) продукції, але не менше 10000 грн (ч. 2 ст. 17 Закону № 481).

Обов’язкові РРО або КоРО

Ви вже знаєте, що в заяві на отримання ліцензії обов’язково зазначають дані про РРО або КОРО (ч. 24 ст. 15 Закону № 481). Відповідно, проведення розрахунків через РРО або з веденням КОРО (РК) стає обов’язковою умовою для роздрібної торгівлі пивом, незважаючи на звільнення за п. 6 ст. 9 Закону про РРО. Нагадаємо, що ФОП-єдинники груп 2 і 3 можуть обійтися без РРО, якщо не реалізують технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту, і обсяг їх доходу за календарний рік не перевищив 1 млн грн.

У яких випадках ФОП-єдинник може замість РРО використати КОРО і РК? Адже застосування РРО більш суворе в частині правил проведення розрахункових операцій, і на придбання касового апарату доведеться викласти солідну суму.

Отже, на підставі ст. 10 Закону про РРО і п. 1 Переліку № 1336 ФОП-єдинник має право не застосовувати РРО, а використати під час розрахункових операцій РК і КОРО в разі роздрібної торгівлі продовольчими товарами та пивом в пляшках і бляшанках за умови відсутності продажу інших підакцизних товарів3, РРО або КОРО потрібно зареєструвати у фіскальному органі за місцем обліку (про засади роботи з ними читайте у статті «Розпочинаємо роботу з РРО: важливі моменти» // «ПЄП», № 19/2017, с. 17).

3Іншими підакцизними роздрібними товарами для ФОП-єдинника може бути столове вино і ПММ у ємностях до 20 л.

ВАЖЛИВО! Податківці вважають, що КОРО замінює РРО тільки для тих ФОП-єдинників, чий дохід за календарний рік не перевищив 1 млн грн. У разі перевищення ви повинні проводити розрахунки через зареєстрований РРО (роз’яснення в категорії 109.03 ЗІР).

Зважте: для того, щоб отримати ліцензію на торгівлю пивом на розлив, необхідно застосовувати РРО. Такий вид реалізації цього напою не згадано в п. 1 Переліку № 1336, і, на жаль, він не підпадає під дію ст. 10 Закону про РРО.

Крім того, якщо ви реалізуєте пиво, вам доведеться проводити розрахунки через РРО або КОРО з РК за всі товари, у тому числі на інших наявних торгових точках. На цьому наполягають податківці в роз’ясненні з категорії 109.02 ЗІР4, вважаючи, що вимога про застосування КОРО (РК) або РРО стосується суб’єкта в цілому, а не торгової точки.

4Якщо замислитися, то КОРО реєструють на господарську одиницю — торгову точку тощо, тому логічно застосовувати КОРО лише в тій торговій точці, де продають пиво. Проте цю позицію складно обстоювати перед податківцями.

Акцизний податок

Торгуючи уроздріб пивом, ФОП-єдинник стає платником «роздрібного» акцизного податку (п.п. 212.3.11 ПКУ). Таких платників реєструють автоматично під час подання декларації з акцизного податку до контролюючих органів за місцем розташування пунктів продажу підакцизних товарів (лист ДФСУ від 20.01.2015 р. № 1519/7/99-99-19-03-03-17).

База оподаткування акцизним податком — вартість (з ПДВ) реалізованих підакцизних товарів, ставка — 5 %. На жаль, сума акцизного податку потрапить до доходу єдинника, оскільки в переліку п. 292.11 ПКУ, в якому наведені суми, на які зменшується доход, її не зазначено.

ДО ВІДОМА. Податковий період для сплати акцизного податку становить календарний місяць, декларація з акцизного податку подається щомісячно не пізніше 20 числа наступного звітного періоду (пп. 223.1 і 223.2 ПКУ). Акцизний податок сплачують впродовж 10 к. дн. після граничного строку подання звітності.

Зважте: назва, сума і ставка «роздрібного» АП є обов’язковими реквізитами розрахункових документів: фіскального чеку РРО5 й розрахункової квитанції.

5Цю вимогу не поширено на чеки надруковані на РРО, версії внутрішнього ПЗ яких включені в Держреєстр до 11.03.2016 р. і не оновлені.

Наостанок узагальнимо правила торгівлі пивом єдиноподатником у таблиці.

Торгівля пивом ФОП — платниками ЄП

Умови торгівлі

Вид пива

алкогольне

безалкогольне

Хто може реалізувати

ФОП-єдинники груп 2 і 3 і лише вроздріб

ФОП-єдинники будь-якої групи — як оптом, так і вроздріб (оскільки це не підакцизний товар — належить до товарної групи УКТ ЗЕД  за кодом 2202)

Місце реалізації

Стаціонарні пункти (магазини, заклади ресторанного господарства), окремі пункти некапітальної забудови з приміщенням (кіоски, павільйони)

Немає особливих вимог до місця торгівлі

Ліцензія

Обов’язково отримати ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями

Не потрібна

Застосування РРО або КОРО з РК

За обсягу доходу6:

 
  1. не більше 1 млн грн за календарний рік — можна застосовувати або КОРО з РК, або РРО;
  2. понад 1 млн грн — необхідно застосовувати тільки РРО7.​

ВАЖЛИВО! КОРО з РК або РРО треба застосовувати також у разі продажу інших товарів і на всіх наявних пунктах продажу.

Діє загальне звільнення за п. 296.10 ПКУ і п. 6 ст. 9 Закону про РРО.

За обсягу доходу не більше 1 млн грн за календарний рік — можна не застосовувати.

Сплата АП

ФОП-єдинники на загальних підставах мають сплатити «роздрібний» АП за ставкою 5 % (пп. 14.1.212, 213.1.9 ПКУ)

Не сплачують, оскільки не є підакцизним товаром

 

6Це стосується і ФОП групи 2 та/або 3, звільнених за п. 296.10 ПКУ і п. 6 ст. 9 Закону про РРО.

7У заяві на отримання ліцензії обов’язково вказують дані РРО або КОРО. Без цього (якщо немає РРО або КОРО) ліцензію не видадуть.

Використані документи та скорочення

  • Закон № 481 — Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР.
  • Рекомендації № 213 — Рекомендації щодо організації роботи головних управлінь ДФС України із приймання документів та видачі ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, затверджені наказом ДФСУ від 24.10.2014 р. № 213.
  • Правила № 854 — Правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затверджені постановою КМУ від 30.07.1996 р. № 854.
  • Правила № 369 — Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, затверджені наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України від 08.07.1996 р. № 369.
  • Перелік № 1336 — Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336.
  • КОРО — Книга обліку розрахункових операцій.
  • РК — розрахункові книжки.

Оксана Хмелевська, бухгалтер-експерт

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку