Статті

К

Корекційно-розвиткові заняття за договором ЦПХ: нюанси заповнення форми № Д4

Як у звіті ЄСВ показувати оплату за проведені корекційно-розвиткові заняття, здійснену на умовах договору цивільно-правового характеру? Дану оплату проводимо згідно з актами приймання наданих корекційно-розвиткових занять.

(лист МОН від 18.10.2019 р. № 1/11-9185)

06 грудня, 2019
Тема:

Статтю взято з газети "Бухгалтерія: бюджет" № 46/2019

Віктор Шевченко, експерт газети «Бухгалтерія: бюджет»

Додаткові психолого-педагогічні і корекційно-розвиткові заняття (послуги) проводяться (надаються) фахівцями (із числа працівників закладу освіти та в разі потреби — додатково залученими фахівцями), з якими заклад освіти або відповідний орган управління освітою укладають цивільно-правові договори (далі — договір ЦПХ). Це передбачено абз. 3 п. 6 Порядку № 881.

Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, затверджені постановою КМУ від 14.12.2017 р. № 88.

Оплачують такі послуги за рахунок спеціальної субвенції.

Оплата здійснюється за ставками погодинної оплати праці, установленими в додатку 5 до постанови КМУ від 30.08.2002 р. № 1298, підвищеними на 20 % за роботу з особами з особливими освітніми потребами (абз. 4 п. 6 Порядку № 88). У 2019 році така ставка складає 78,38 грн (1921,00 грн × 3,4 % × × 120 %). На це звертає увагу МОН в листі від 18.10.2019 р. № 1/11-9185. Детальніше про це читайте в газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 38/2018, с. 11.

У даному випадку йдеться про залучення стороннього фахівця на умовах договору ЦПХ про надання послуг. А отже форму № Д4 заповнюють так.

У таблиці 5 на таку фізичну особу треба заповнити окремий рядок із зазначенням інформації про дату початку та закінчення цивільно-правових відносин. При цьому:

  • у реквізиті 7 вказуйте «0» — фізособа, з якою уклали договір ЦПХ, не перебуває у трудових відносинах. Зауважте, що реквізит 7 треба заповнювати тільки в тому разі, коли з фізособою укладено договір ЦПХ, тобто коли в реквізиті 8 вказуєте категорію особи «3»;
  • у реквізиті 11 зазначайте дату згідно з актами про надання послуг. Якщо послуги надавалися декілька місяців і підписано один акт, а дату початку в реквізиті 11 таблиці 5 не показали, то потрібно подавати таблицю 5 типу «додаткова» за місяць початку надання послуг із зазначенням у реквізиті 11 «дата початку». Якщо договір ЦПХ про надання послуг укладено на тривалий час (наприклад, на рік), але при цьому послуги надаються в окремі місяці року, про що свідчать акти, таблицю 5 треба заповнювати кілька разів, орієнтуючись на кожен підписаний акт;
  • у реквізиті 16 вказуйте документ, який є підставою для початку та припинення цивільно-правових відносин — реквізити договору про надання послуг. Наприклад, зазначаємо «Договір від 02.09.2019 р. № 14»;
  • у реквізиті 17 необхідно вказати підставу для припинення цивільно-правових відносин, тобто відповідну главу Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ). Так, для договору про надання послуг — «гл. 63 ЦКУ»;
  • реквізити 12, 13, 14 та 15, 18, 19 не заповнюйте.

У таблиці 6 відображайте суму винагороди за договорами ЦПХ, нараховану у звітному місяці (відображену в бухобліку) на підставі акта наданих послуг. На винагороду за кожен місяць заповнюють окремий рядок.

Якщо послуги надавалися більше одного місяця, то кількість рядків повинна відповідати кількості місяців надання послуг.

Якщо акт підписують:

  • щомісяця, то винагороду щомісяця вносять до таблиці 6 за місяць, у якому закрито акт та нараховано винагороду;
  • не щомісяця, за певний період (наприклад, після закінчення надання послуг), то нараховану на підставі акта винагороду в обліку відображайте в місяці, у якому підписали акт. Для цього діліть таку виплату на кількість місяців, за які її нараховано. Кількість місяців визначайте виходячи з даних акта наданих послуг. У реквізиті 10 вказуйте код «1».

У реквізиті 9 проставляйте код категорії застрахованої особи «26». У реквізиті 11 вкажіть місяць, за який нараховано винагороду. Заповнення реквізиту 15: вказуйте кількість календарних днів перебування в цивільно-правових відносинах (орієнтир — на дати, зазначені в реквізиті 11 таблиці 5).

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку