Статті

«

«На вхід» один, «на вихід» інший: наслідки «перейменування» запасів

Підприємство придбаває той самий товар у різних постачальників, але найменування товару у кожного постачальника різне.
Чи має право підприємство оприбутковувати такі товари під однією назвою?
Які податкові наслідки матиме продаж такого товару покупцям, якщо його назва для продажу не співпадатиме з назвою в документах на придбання?

08 листопада, 2019
Тема: Запаси

 

Така ситуація знайома майже кожному бухгалтеру. Дійсно, кожен постачальник веде облік на свій лад і має повне право на це. Чи слід у такій ситуації множити в обліку товарні позиції на кожну партію придбаного товару або ж можна все оприбутковувати на одну «узагальнену» позицію, яка потім буде зазначена і в документах, виданих покупцю? Розберемося.

Тонкощі обліку І почнемо розбір із оприбуткування таких товарів в обліку. Згідно із ч. 2 ст. 8 Закону про бухоблік питання організації бухобліку належать до компетенції власників або уповноваженого власниками керівника підприємства. У свою чергу, відповідно до ч. 5 ст. 8 Закону про бухоблік підприємство самостійно обирає як певну систему регістрів обліку, так і порядок та спосіб реєстрації й узагальнення інформації в них, а також затверджує правила документообігу і способи обробки первинних документів тощо.

За профільним П(С)БО 9 «Запаси» одиницею обліку запасів є їх найменування або однорідна група (п. 7). Тобто нацстандарти дають нам право вибору: вести облік за конкретним найменуванням чи об’єднувати запаси в однорідні групи.

Крім цього, відповідно до п. 1.4 Методрекомендацій № 21з метою організації бухгалтерського обліку запасів розпорядчим документом, затвердженим (схваленим) власником (уповноваженим органом), зокрема, визначаються:

Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку запасів, затверджені наказом МФУ від 10.01.2007 р. № 2.

  • правила документообігу і технологія обробки облікової інформації, порядок контролю за рухом запасів та відповідальність посадових осіб;
  • порядок аналітичного обліку запасів;
  • одиниця натурального виміру запасів для кожної одиниці бухгалтерського обліку.

Як бачите, недостатньо просто розробити власну стратегію оприбуткування однакових товарів, будь-які подібні внутрішні перевтілення повинні бути ще і належним чином «легалізовані». Вважаємо, це краще зробити в окремому розпорядчому документі, де передбачити:

  • порядок формування одиниці запасів;
  • порівняльну таблицю найменувань. Саме вона і допоможе пояснити різницю на «вході» та «виході».

ВАЖЛИВО! Групування слід проводити в межах одного коду за УКТ ЗЕД. Це допоможе уникнути можливих негативних податкових наслідків.

Зауважимо: податківці також підтримують право підприємства на таке об’єднання. Аналогічна думка, наприклад, викладена в ІПК ГУ ДФС у м. Києві від 07.06.2018 р. № 2506/ІПК/26-15-12-03-11. При цьому контролери зазначали, що таку групу можна створювати, якщо зміна назви товару не призведе до зміни коду УКТ ЗЕД.

У розпорядчому документі ви можете, зокрема, вказати таке: «З метою упорядкування відображення в обліку запасів та товарних позицій для ідентичних або однорідних запасів, які мають однакові характерні ознаки, але відрізняються за найменуванням у первинних документах постачальників, створюються групи однорідних запасів.

Найменування групі присвоюється відповідно до довідника номенклатурних позицій підприємства. Інформація про присвоєння власного найменування групі запасів вноситься до Таблиці відповідності номенклатурних позицій за формою, наведеною у Додатку 2 до цього Наказу».

Зазначена таблиця може мати такий вигляд (рис. 1).

Таблиця відповідності номенклатурних позицій

№ з/п

Найменування
за первинним документом

Код
УКТ ЗЕД

Реквізити документу

Постачальник

Найменування
групи

Номенклатурний
номер групи

найменування

дата

номер

1

Мастило технічне (бочка 200 л)

2710198100

МД

06.08.19

0001099

ТОВ «Квадр»

Мастило моторне

12.15.23

2

Олія моторна

2710198100

ПН

12.08.19

256

ТОВ «Мотор»

Мастило моторне

12.15.23

<…>

Рис. 1.

 Приклад таблиці відповідностей товарів на «вході» та «виході»

Податкові наслідки І оскільки, вище ми згадали про думку податківців, то плавно переходимо до наслідків «перейменування» товарів у податковому обліку. У консультації з категорії 101.16 ЗІР міститься неоднозначна відповідь щодо заповнення графи 2 «Опис (номенклатура) товарів/послуг продавця». На їх думку, на всіх етапах постачання товарів/послуг до кінцевого споживача, у тому числі імпортованих чи підакцизних товарів, у графі 2 ПН продавець повинен зазначати дані, які відповідають документам, що підтверджують їх придбання таким продавцем.

Вважаємо, розуміти це слід не буквально. Податківці наголошують саме на відповідності вхідним документам, а не дублюванні слово в слово. Вам достатньо зберегти зіставність вхідних та вихідних документів.

Дніпропетровські фіскали, як і їх київські колеги, в ІПК від 14.06.2017 р. № 629/ІПК/04-36-12-01-16 наголошують, що можливість об’єднання в однорідні групи товарів із різними найменуваннями, які підпадають під визначення ідентичних або однорідних, знаходиться в компетенції підприємства та повинна бути визначена відповідним наказом про його облікову політику.

НАГАДАЄМО. За п.п. 14.1.80 ПКУ ідентичні товари — це товари, які мають однакові характерні для них основні ознаки, зокрема такі:

  • фізичні характеристики;
  • якість та репутація на ринку;
  • країна виробництва (походження);
  • виробник.

Водночас однорідні товари не є ідентичними, але мають схожі характеристики і складаються із схожих компонентів, виконують однакові функції та вважаються комерційно взаємозамінними (п.п. 14.1.131 ПКУ).

Отже, нічого не заважає підприємству розробити власні універсальні принципи ідентифікації товару за товарними позиціями, які вже присутні в довіднику номенклатури підприємства, або створити нові позиції, які будуть характеризувати придбаний товар. Від того, що придбані у постачальників з однаковим кодом УКТ ЗЕД «олія моторна», «олива моторна» та «мастило технічне» будуть в обліку оприбутковані на одну позицію «мастило моторне», вони не втратять свої характерні ознаки і по суті не зміняться. Підтверджують таку позицію і нормативка, і контролюючі органи.

Довести ж фіскалам у разі виникнення питань, що товар один і той самий, ви зможете, скориставшись нашими порадами.

Євгенія Волох, бухгалтер-експерт

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку