Статті

П

Передсвяткові та святкові дні: а ви все знаєте про них?

24 серпня країна відзначає День Незалежності. Пропонуємо напередодні цієї події поговорити про роботу в передсвяткові та святкові дні. Особливостей вистачає.

13 серпня, 2018

Віра Михайленко, експерт газети «Бухгалтерія: бюджет»

Робота в передсвятковий день 23 серпня

23 серпня (четвер) — передсвятковий день. Основне правило роботи в цей день звучить так: напередодні святкових і неробочих днів, затверджених ст. 73 КЗпП1, тривалість роботи працівників скорочується на 1 годину (ч. 1 ст. 53 КЗпП).

Кодекc законів про працю України від 10.12.1971 р.

Але враховуйте такі нюанси.

Нюанс 1. Робота на 1 годину НЕ скорочується для працівників, яким установлені:

  • скорочена тривалість робочого часу (ч. 1 ст. 53 КЗпП). Категорії таких працівників перелічені в ст. 51 КЗпП;

ДО ВІДОМА. Скорочена тривалість робочого часу встановлюється:

1) для працівників віком від 16 до 18 років — 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють у період канікул) — 24 години на тиждень;

2) для працівників, зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці, — не більш як 36 годин на тиждень.

3) законодавчо — для окремих категорій працівників (учителів, лікарів та інших).

  • неповний робочий день (у тому числі в комбінації з неповним робочим тижнем). Так, якщо працівникові встановлено неповний робочий день — 4 год, то в передсвятковий день ця особа також зобов’язана відпрацювати 4 год, а не 3. Якщо ж працівникові встановлено неповний робочий тиждень (за повної тривалості робочого дня), то для таких працівників робота напередодні святкових і неробочих днів скорочується на 1 годину (див. лист Мінсоцполітики від 22.12.2017 р. № 2960/0/107-17/284).

Приклад 1. В установі встановлено 5-денку з вихідними в суботу й неділю. Працівник працює повний робочий день (8 год на день), але неповний робочий тиждень — вівторок і четвер.

У цьому випадку в передсвятковий день (23 серпня) для такого працівника робота скорочується на 1 годину. Отже, він має відпрацювати 7 год (замість «стандартних» 8 год).

Нюанс 2. Тривалість роботи скорочується на 1 годину для працівників як на 5-денці, так і для на 6-денці (за умови, що це 40-годинний робочий тиждень).

Нюанс 3. На 1 годину скорочувати потрібно кожен передсвятковий день, якщо працівникові не встановлено скорочений робочий тиждень або неповний робочий день. Це стосується й суботи, в яку працівник на 6-денці і так може працювати менше, ніж в інші дні (наприклад, тільки 5 годин2). Правда, для передсвяткового дня 23 серпня 2018 року це не актуально, зате згодиться для передсвяткового дня 13 жовтня 2018 року.

Напередодні вихідних днів тривалість роботи при 6-денному робочому тижні не може перевищувати 5 годин (ч. 2 ст. 53 КЗпП).

Нюанс 4. Скорочення роботи на 1 годину — це обов’язок роботодавця, тобто відбувається «автоматично»: видавати спеціальний наказ для цього не потрібно.

Нюанс 5. Оплата в передсвятковий день здійснюється в розмірі повної тарифної ставки, повного окладу: розраховувати оплату пропорційно відпрацьованому часу не потрібно.

Приклад 2. Графік роботи установи: понеділок — п’ятниця з 9.00 до 18.00. Працівник працює на умовах неповного робочого дня (3 години на день з 15.00 до 18.00).

У передсвятковий день робота для «звичайних» працівників скорочується на 1 годину, тобто установа працює до 17.00. А як бути з працівником, який працює неповний робочий день? У цьому випадку він теж має припинити роботу о 17.00. Залишати його «допрацьовувати» до 18.00 не можна, адже, окрім обов’язку працівника відпрацювати встановлений час, є ще й обов’язок роботодавця забезпечити відповідні умови праці, у тому числі охорону праці. Але! На оплаті праці це позначатися не повинно. Необхідно перерахувати індивідуальну норму робочого часу для такого працівника з урахуванням вимушеного скорочення роботи на 1 годину. Таким чином, працівник відпрацює менше, але отримає заробітну плату як при повністю відпрацьованій нормі робочого часу. Зверніть увагу, що працівникові можна перенестичас роботи в такий день (з 15.00 до 18.00) на час з 14.00 до 17.00, якщо в нього є така можливість. Але зобов’язати працівника вийти працювати раніше не можна. Бажано отримати від нього заяву з проханням дозволити перенести час роботи в такий день.

Нюанс 6. Якщо у виняткових випадках працівник вимушений працювати «зайву» годину, то такий робочий час слід оплачувати як надурочний згідно зі ст. 106 КЗпП.

«Екстрена» робота у святковий день — 24 серпня

У святкові та неробочі дні, визначені ст. 73 КЗпП, допускаються роботи, припинення яких неможливе через виробничо-технічні умови (безперервно діючі підприємства, установи, організації), роботи, викликані необхідністю обслуговування населення. Крім того, у ці дні допускаються роботи у випадках та в порядку, передбачених ст. 71 КЗпП. Зауважте, що перелік випадків є вичерпним.

ДО ВІДОМА. Залучення окремих працівників до роботи у вихідні дні (а також святкові та неробочі дні) допускається у таких виняткових випадках (ч. 2 ст. 71 КЗпП):

1) для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайного усунення їх наслідків;

2) для відвернення нещасних випадків, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, загибелі або псування майна;

3) для виконання невідкладних, наперед не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежить у подальшому нормальна робота установи, організації в цілому або їх окремих підрозділів;

4) для виконання невідкладних вантажно-розвантажувальних робіт з метою запобігання або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення.

Що стосується документального оформлення, то залучити працівника до роботи у святковий день можна тільки з дозволу профспілкової організації та за наявності письмового наказу (розпорядження) керівника (ст. 71 КЗпП). На нашу думку, не зайвим буде отримати від працівника й письмову згоду (підтвердження) на залучення до роботи у святковий день, хоча КЗпП цього й не вимагає.

У Табелі обліку використання робочого часу3 робота у святковий (неробочий) день позначається кодом «РВ» (06). Проставляють фактично відпрацьовану кількість годин.

Затверджений наказом Держкомстату України від 01.12.2008 р. № 489.

Робота у святковий день оплачується в подвійному розмірі згідно зі ст. 107 КЗпП, а саме: працівникам, які одержують місячний оклад:

  • у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота у святковий або неробочий день здійснювалася в межах місячної норми робочого часу;
  • у розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота здійснювалася з перевищенням місячної норми.

При цьому оплаті в подвійному розмірі підлягають лише години, фактично відпрацьовані працівником у святковий або неробочий день (ч. 2 ст. 107 КЗпП). Це важливо, якщо працівник у свято відпрацює не повний робочий день.

Зверніть увагу: за бажанням працівника йому, окрім подвійної плати за роботу у святковий день, може бути надано інший день відпочинку (ч. 3 ст. 107 КЗпП). Причому заміни підвищеної оплати іншим днем відпочинку не передбачено (див. лист Мінпраці від 29.12.2009 р. № 853/13/84-09). Іншими словами, працюючи у святковий день, працівник у будь-якому разі отримує подвійну оплату. І додатково(!), причому тільки за його бажанням, — один неоплачуваний день відпочинку. У Табелі спеціального коду для такого дня відпочинку не передбачено, тому рекомендуємо табелювати його як інший невідпрацьований час, передбачений законодавством, — літерний код «ІН» (цифровий — «22»). Але якщо роботодавцеві необхідна інформація про такі «відгули», то ви маєте право ввести додаткове позначення для таких днів.

І ще. Якщо додатковий вихідний день надається в наступному місяці, то кількість робочих днів (годин) у такому місяці зменшується. В цьому випадку працівникові необхідно переглянути індивідуальну норму робочого часу. У результаті працівник відпочиває на 1 день більше, але отримує заробітну плату як при повністю відпрацьованій нормі робочого часу.

Нагадуємо, що плату за роботу у святкові дні не вказано у вичерпному переліку, наведеному в ч. 2 ст. 31 Закону про оплату праці4, тому таку виплату потрібно враховувати в зарплаті при забезпеченні її мінімального розміру (див. лист Мінсоцполітики від 17.02.2017 р. № 391/0/101-17/282).

Закон України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР.

Як бачите, нічого складного немає, але нюанси знати потрібно.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку