Статті

С

Спеціаліст із земельних питань та уповноважений із соцстрахування: чи можливо це?

Чи може посадова особа сільської ради (спеціаліст із земельних питань) виконувати обов’язки уповноваженого із соцстрахування?

18 жовтня, 2019

Cтаттю взято з газети  " Місцева рада"№10

Вікторія Змієнко, головний редактор газети «Зарплата та кадрова справа»

Комісія (уповноважений) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності діє в установі відповідно до норм Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженого постановою правління ФСС від 19.07.2018 р. № 13 (далі — Положення № 13).

Відповідно до п. 1.4 Положення № 13 комісія із соціального страхування установи створюється при чисельності застрахованих осіб понад 15 осіб, що працюють за трудовими договорами. При чисельності застрахованих осіб в установі 15 осіб і менше на загальних зборах працівників обирається уповноважений із соціального страхування установи. Уповноважений здійснює свої повноваження також відповідно до Положення № 13.

Отже, уповноваженого (членів комісії) обирають із числа працівників установи. Тому спеціаліст із земельних питань сільської ради може виконувати обов’язки уповноваженого із соцстрахування, якщо його буде обрано уповноваженим на загальних зборах працівників.

Комісія (уповноважений) із соцстрахування має бути в кожній без винятку установі. Її головне завдання відповідно до норм ч. 3 ст. 30 Закону про соцстрахування1 — прийняти обґрунтоване рішення щодо призначення та наступної виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності за листками непрацездатності та іншого матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування України (далі — ФСС). Тобто комісія (уповноважений) «дає добро» на виплату допомоги за рахунок коштів ФСС, а бухгалтерія після цього розраховує і виплачує суму допомоги. Уповноважений із соцстрахування здійснює функції, передбачені розд. ІІІ Положення № 13 (п. 3.2 Положення № 13).

Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» в редакції від 28.12.2014 р. № 77-VIII.

Уповноважений розглядає питання надання матеріального забезпечення застрахованим особам у міру надходження відповідних звернень, подання необхідних документів (листків непрацездатності тощо) і приймає відповідні рішення (п. 4.2 Положення № 13). Своє рішення уповноважений із соцстрахування в день його прийняття оформлює протоколом за формою додатка до Положення № 13.

Якщо згодом в сільській раді збільшиться чисельність працівників і перевищить 15 осіб, то необхідно буде створювати комісію (теж із числа працівників). У такому разі уповноважений виконуватиме покладені на нього обов’язки до моменту створення такої комісії.

І уповноважений із соцстрахування, і члени комісії виконують свої обов’язки на громадських засадах. Це не суміщення й не сумісництво. Тобто окремо оплачувати їх роботу установа не мусить. При цьому комісія (уповноважений) підзвітна установі та представнику застрахованих осіб, а її робота в установленому порядку підлягає перевірці робочими органами виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України або його відділеннями (п. 1.6 Положення № 13).

Враховуючи те, що уповноважений (комісія) приймає важливі рішення — призначати чи ні допомогу — потрібно дуже зважено підходити до вибору кандидата (кандидатів). Він має бути компетентним у питаннях призначення або відмови в призначенні матеріального забезпечення за рахунок ФСС, досконало знати насамперед Закон про соцстрахування та документ, яким керується у своїй діяльності, — Положення № 13. Вдалої вам роботи!

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку