Статті

Ф

ФОП-єдинник та управління багатоквартирним будинком: чи можна?

Я — ФОП — платник ЄП групи 3. Планую розширити діяльність, оскільки нещодавно до мене звернулося ОСББ1з пропозицією укласти договір про надання послуги з управління багатоквартирним будинком.
Чи є така діяльність дозволеною на ЄП?

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку.

16 жовтня, 2019

 

На перший погляд це просте питання, проте має воно непросту відповідь. Щоб детально у ньому розібратися, спочатку з’ясуємо ключові моменти.

Стисло про головне Передусім необхідно з’ясувати, хто може здійснювати управління багатоквартирним будинком (далі — ББ).

Відповідно до ст. 4 Закону № 28662для забезпечення і захисту прав співвласників ББ та дотримання їхніх обов’язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами, створюється ОСББ.

Закон України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29.11.2001 р. № 2866-III.

ОСББ є юридичною особою і здійснює управління багатоквартирним будинком через свої органи управління, компетенція яких визначена ст. 10 Закону № 2866.

Але за рішенням загальних зборів співвласників (вищий орган управління ОСББ) функції з управління будинком можуть бути повністю або частково передані управителю (ч. 2 ст. 12 Закону № 2866). Обрання та відкликання управителя, затвердження та зміна умов договору з управителем відноситься до виключної компетенції загальних зборів співвласників (ст. 10 Закону № 2866).

Відповідно до ст. 13 Закону № 2866 відносини з управителем регулюються договором, умови якого повинні відповідати умовам типового договору3.

Типовий договір про надання послуги з управління багатоквартирним будинком, затверджений постановою КМУ від 05.09.2018 р. № 712.

ДО ВІДОМА. Управитель ББ — ФОП або юрособа — суб’єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна ББ і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб (п. 7 ст. 1  Закону № 4174).

Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 р. № 417-VIII.

Класифікуємо діяльність Отже, відповімо на запитання щодо законодавчих заборон для платників ЄП. Дійсно, відповідно до п.п. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платниками ЄП груп 1–3 ФОП та юрособи, які здійснюють визначені в цьому підпункті види діяльності.

Одним із таких заборонених видів є управління підприємствами (п.п. 7 п.п. 291.5 ПКУ). Але чи можна поставити знак рівності між управлінням підприємствами та наданням послуг з управління ББ? Вважаємо, що ні, з огляду на таке.

Спершу проаналізуємо, чим, власне, займається управитель ББ. Відповідно до п. 7 ст. 1 Закону № 417 управитель забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб.

Майже аналогічне визначення міститься у п. 12 ст. 1 Закону № 21895, відповідно до якого послуга з управління ББ — результат господарської діяльності суб’єктів господарювання, спрямованої на забезпечення належних умов проживання і задоволення господарсько-побутових потреб мешканців будинку шляхом утримання і ремонту спільного майна ББ та його прибудинкової території відповідно до умов договору.

Закон України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 р. № 2189-VIII.

Отже, перше, на що слід звернути увагу, — те, що господарські відносини між сторонами стосуються надання послуг з управління саме багатоквартирним будинком, а не підприємством. Так, ОСББ зберігає за собою всі права й обов’язки та за бажанням може змінити управителя.

Тепер подивимося на ситуацію з точки зору кодів видів діяльності за КВЕД-2010. Заборона у п.п. 291.5.1 ПКУ прописувалася під старий КВЕД-2005. Тоді під управління підприємствами потрапляв єдиний код 74.15.0 «Управління підприємствами». Зараз він трансформувався у три нових види діяльності за КВЕД-2010:

  • 64.20 «Діяльність холдингових компаній»;
  • 70.10 «Діяльність головних управлінь (хед-офісів)»;
  • 70.22 «Консультування з питань комерційної діяльності й керування».

І всі ці види діяльності ані трохи не підходять до того, чим займається управитель ББ (див. таблицю нижче).

ДО ВІДОМА. Перевірити відповідність видів діяльності між КВЕД-2005 та КВЕД-2010 можна за посиланням http://kved.ukrstat.gov.ua/ або на сайті Держстату6.

(«Головна» «Методологія та Класифікатори» «Класифікатори» «КВЕД» «Таблиці відповідності» «КВЕД-2005, КВЕД-2010»).

Управління підприємствами та КВЕД-2010

Назва класу

Опис

64.20 «Діяльність холдингових компаній»

Включає діяльність холдингових компаній, тобто одиниць, які володіють активами (контрольним пакетом акцій) групи підприємств та чия основна діяльність полягає в управлінні власністю групи. Холдингові компанії цього класу не надають жодних інших послуг компаніям, акціями яких вони володіють, тобто вони не керують і не управляють одиницями, акціями яких вони управляють

70.10 «Діяльність головних управлінь (хед-офісів)»

Включає спостереження й управління різними підрозділами компанії або підприємства; здійснення стратегічного й організаційного планування та прийняття рішень щодо ролі компанії або підприємства; встановлення оперативного контролю й управління щоденними операціями відповідних підрозділів.

Цей клас включає діяльність:

  • головних управлінь (хед-офісів);
  • централізованих адміністративних офісів;
  • корпоративних офісів;
  • районних і регіональних офісів;
  • допоміжних офісів з управління

70.22 «Консультування з питань комерційної діяльності й керування»

Включає надання консультаційних послуг, управлінської та організаційної підтримки компаніям та іншим організаціям з питань керування, корпоративного стратегічного й оперативного планування, визначення напрямів розвитку бізнесу, управління змінами, зниження собівартості та інших фінансових питань, маркетингових цілей і політики, кадрової політики, стратегії виплат компенсацій і пенсій, планування виробництва та контролю.

Надання комерційних послуг може включати консультування, управлінську й організаційну підтримку компаній і громадських організацій щодо:

  • проектування методики бухгалтерського обліку та правил, програм ведення звітності, процедур контролю виконання кошторису;
  • консультування та підтримки компаній і громадських організацій у сфері планування, організаційних заходів, забезпечення ефективності та контролю, інформації з питань управління тощо;
  • діяльності арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів)

Водночас діяльність управителя ББ підпадає під код за КВЕД-2010 68.32 «Управління нерухомим майном за винагороду або на підставі контракту» та 81.10 «Комплексне обслуговування об’єктів»7. Особисто ми більше схиляємося до другого коду.

До речі, ці два види діяльності були об’єднані у КВЕД-2005 кодом 70.32.0 «Управління нерухомим майном».

 

Зауважимо: наявність стажу роботи саме за цими видами діяльності є однією із кваліфікаційних вимог до осіб, які повинні пройти професійну атестацію, за професією «менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)» згідно з Порядком № 10108.

Порядок здійснення професійної атестації за професією «менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)», затверджений постановою КМУ від 28.11.2018 р. № 1010.

Так, відповідно до п. 2 Порядку № 1010 стажем роботи за фахом вважається, зокрема, утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та/або управління багатоквартирним будинком чи підприємницька діяльність за видами економічної діяльності «комплексне обслуговування об’єктів» та/або «управління нерухомим майном за винагороду або на основі контракту».

Від теорії до практики Звісно, теорія — це добре, проте подивимося, як це виглядає на практиці. На сайті Мінрегіонбуду9можна знайти Реєстр осіб, які пройшли професійну атестацію за професією «менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)» станом на 09.08.2019 р. (відомості є у відкритому доступі).

 («Головна» «Напрямки діяльності» «Житлово-комунальне господарство» «Житлова політика» «Професійна атестація за професією менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)»).

Серед переважної більшості управителів-юросіб є і декілька ФОП. За наявними даними (прізвище, ім’я по батькові, місце проживання) можна зробити безкоштовний запит до ЄДР для перевірки видів економічної діяльності, які вони обрали. Звісно, серед них є коди 81.10 та 68.32.

Далі справа лишається за малим: слід з’ясувати систему оподаткування таких ФОП-управителів. Цю інформацію можна отримати у відкритій частині ЕКП10. Там слід обрати вкладку «Реєстри» та перейти до Реєстру платників ЄП. Шукаємо і … знаходимо! ФОП-управителі є платниками ЄП групи 3 за ставкою 5 %.

 

Це також опосередковано підтверджує нашу позицію. Податківці відмовили б у переході на спрощену систему, якщо побачили б заборонений вид діяльності у заяві.

ВИСНОВОК. ФОП — платники ЄП можуть здійснювати управління ББ, оскільки така діяльність не є управлінням підприємствами, а тому під заборону п.п. 7 п.п. 291.5.1 ПКУ не потрапляє.

Думка фіскалів Тепер подивимося, що говорять із цього приводу податківці. Так, в ІПК ДФСУ від 26.07.2019 р. № 3523/6/99-99-12-02-03-15/ІПК фіскали зазначають, що ПКУ не містить обмежень для застосування спрощеної системи оподаткування для юросіб, які здійснюють управління багатоквартирним будинком. Оскільки у ФОП та юросіб групи 3 правила перебування на ЄП збігаються, то, вважаємо, висновки з ІПК актуальні для всіх. В ІПК ДФСУ від 25.07.2019 р. № 3486/6/99-99-12-02-03-15/ІПК фіскалів також не здивувало, що єдинник групи 3 платник за ставкою 5 % здійснює управління ББ.

Проте маємо згадати і про ложку дьогтю у цій діжці меду. Кілька років тому на сайті видання податківців «Вісник. Офіційно про податки» було розміщено досить одіозне роз’яснення. Автори безапеляційно зазначали, що ФОП-єдинник надавати послуги управителя ОСББ не може.

Вважаємо таку позицію хибною, оскільки, на нашу думку, податківці ототожнили управління ББ з управлінням ОСББ як юридичною особою і дійшли висновку, що в такому випадку має місце «управління підприємством».

Наостанок слід згадати про п.п. 5 п. 180.1 ПКУ, який містить вимогу щодо обов’язкової реєстрації платником ПДВ особи — управителя майна, яка веде окремий податковий облік з ПДВ щодо господарських операцій, пов’язаних з використанням майна, що отримане в управління за договорами управління майном. На нашу думку, ця норма управителя ББ не стосується. Законодавці у цьому випадку невдало використали термін «управління». У ситуації з ББ він означає забезпечення належного утримання та ремонту спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та умов проживання і задоволення господарсько-побутових потреб.

Своєю чергою, за договором управління майном одна сторона (установник управління) передає другій стороні (управителеві) на певний строк майно в управління, а друга сторона зобов’язується за плату здійснювати від свого імені управління цим майном в інтересах установника управління або вказаної ним особи (ч. 1 ст. 1029 ЦКУ). Водночас відповідно до ч. 3 ст. 1030 ЦКУ майно, передане в управління, має бути відокремлене від іншого майна установника управління та від майна управителя. У нашому випадку цього не відбувається, а отже, поставити знак рівності між договором з управління ББ та договором з управління майном не можна. Відповідно, і реєструватися платником ПДВ не потрібно.

Отже, як ми і попереджали, це питання — із заковикою, а думки контролерів час від часу розходяться. Тим, хто сумнівається, чи ставати на шлях нової діяльності, радимо отримати власну ІПК на підставі ст. 52 ПКУ.

Підкреслимо, що, окрім права отримати ІПК, у платника податків є невід’ємне право її оскаржити у суді, якщо вона суперечить нормам податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи. А в разі скасування судом наданої консультації податківці будуть зобов’язані протягом 30 к. дн. із дня набрання рішенням суду законної сили надати нову податкову консультацію з урахуванням висновків суду (п. 53.2 ПКУ).

Анна Хомюк, головний редактор
Катерина Литвиненко, юрист

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку