Статті

Р

Раз і назавжди! Як валютна виручка ФОП-єдинника перетворюється на гривневий дохід

(коментар до ІПК ДФСУ від 09.08.2019 р. № 3733/6/99-99-13-02-03-14/ІПК)

11 жовтня, 2019
Тема: ЗЕД

 

Як ФОП — платнику ЄП визначити суму доходу, якщо на поточний рахунок отримано виручку в іноземній валюті? Щодо цього суб’єкти останнім часом дедалі частіше звертаються за ІПК1. Головна причина, окрім зростання числа щасливчиків, — експортерів товарів та послуг , — зміни у «валютних» правилах.

За даними бази «Єдиний реєстр індивідуальних податкових консультацій» на офіційному сайті ДФСУ (sfs.gov.ua).

Отже, донедавна банки були зобов’язані продавати (практично відразу обмінювати на гривні) частину валютних надходжень суб’єктів госпдіяльності на МВРУ2(наприклад, з 01.03.2019 р. до 20.06.2019 р. — у розмірі 30 %). Але з 20.06.2019 р. завдяки постанові № 783вимога примусового обміну частини виручки канула в Лету.

Міжбанківський валютний ринок України.

Постанова Правління НБУ «Про внесення зміни до Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті» від 18.06.2019 р. № 78.

Таким чином, загальне правило промовляє: датою отримання доходу платника ЄП є дата надходження йому коштів у грошовій (готівковій чи безготівковій) формі (п. 292.6 ПКУ). Водночас до 20.06.2019 р. для цілей «примусового» обміну вся інвалютна виручка спочатку зараховувалося на розподільчий рахунок, а вже з нього ФОП отримував частину на поточний валютний рахунок, а частину у вигляді суми від обов’язкового продажу — на поточний рахунок у гривні. На дату зарахування коштів на який з рахунків визнавався дохід?

Фіскали конкретизували, що орієнтуватися слід на дату надходження грошових коштів на поточні рахунки, чого не заперечували й ФОП. Нині в Положенні № 54залишилися норми, що регламентують надходження виручки в інвалюті на розподільчий рахунок, а з нього — на поточний. Але завдяки скасуванню обов’язкового продажу залишається просто орієнтуватися на дату зарахування всієї суми виручки на поточний інвалютний рахунок.

Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затверджене постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. № 5.

Водночас у декларації ФОП-єдинника всі показники відображаються в національній валюті5. Так, перерахувати в гривнях дохід в інвалюті, орієнтуючись на офіційний курс, установлений Нацбанком на дату отримання такого доходу, вимагає п. 292.5 ПКУ.

Зауважимо: фіскали у своїй ІПК підводять до цього посиланням на ст. 192 ЦКУ, де сказано, що гривня є законним платіжним засобом на території України.

ВИСНОВОК. Доходом ФОП — платника ЄП, отриманим від експортних операцій, є сума коштів в іноземній валюті, що надійшла на його поточний інвалютний рахунок, перерахована в гривні за офіційним курсом НБУ на дату її зарахування на поточний рахунок.

Майте на увазі: ФОП не зобов’язаний обмінювати (продавати) отриману інвалюту в гривні, вона може залишатися на поточному рахунку в межах договору з банком, зокрема для розрахунків з контрагентами.

А от можливості перерахувати валюту без обміну на особовий поточний рахунок (непідприємницький) або зняти її з рахунку у ФОП немає. Це, зокрема, випливає з пп. 17 і 113 Положення № 5, переліку операцій з розд. VI Положення № 26. Отже, щоб скористатися інвалютою для особистих цілей, її спочатку доведеться обміняти на гривні, а потім знімати з картки ФОП або переказувати на особову .

Положення про здійснення операцій із валютними цінностями, затверджене постановою правління НБУ від 02.01.2019 р. № 2.

Крім того, податківці приділили увагу різницям, які виникають під час продажу валюти. Вони говорять, що «…розрахунок курсової різниці, яка виникає при продажу іноземної валюти фізичної особи — підприємця, та включення такої курсової різниці до доходу платника єдиного податку нормами ПКУ не передбачено».

Тут мається на увазі різниця, що виникає під час наступного продажу валюти за більш високим курсом. У такому разі додаткового доходу у ФОП-єдинника не буде.

ДО ВІДОМА. Перейматися щодо курсових різниць від перерахунку залишків коштів в іноземній валюті також не варто. Ця процедура — прерогатива юросіб7. ФОП же вести бухоблік не зобов’язані, тож курсові різниці погоди їм не роблять (категорія 107.04 ЗІР).

Вони проводять її згідно з нормами П(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів».

Додамо, що податківці не вбачають проблем у розпорядженні інвалютою, яка надійшла на поточний рахунок ФОП, звісно, за умови сплати всіх обов’язкових платежів. Але, на жаль, у питаннях поводження з валютою банки керуються приписами Нацбанку.

Ірина Шевчук, консультант

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку