Статті

Н

Несвоєчасне перерахування коштів до бюджету сталося не з вини платника. Хто відповідатиме?

Підприємство (платник ПДВ, звітний період — місяць) 30 серпня надало банківській установі платіжне доручення на переказ коштів на електронний ПДВ-рахунок. Проте фактично перерахування відбулось тільки 2 вересня. Затримка призвела до того, що коштів на електронному ПДВ-рахунку не вистачило для своєчасного списання до бюджету податкових зобов’язань, самостійно визначених в декларації з ПДВ за липень поточного року. Крім того, відбулась затримка збільшення реєстраційного ліміту, внаслідок чого ми зареєстрували ПН, складені у першій половині серпня, лише 2 вересня.
Чи загрожують в такому випадку штрафні санкції?

07 жовтня, 2019

Державна казначейська служба України.

ВИСНОВОК. Для того щоб перерахування задекларованих сум ПЗ із ПДВ до бюджету відбулось вчасно, платнику необхідно забезпечити наявність необхідної суми коштів на своєму електронному ПДВ-рахунку станом на останній день граничного терміну сплати податку.

Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

Єдиний казначейський рахунок — рахунок, відкритий центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, у НБУ для обліку коштів та здійснення розрахунків у системі електронних платежів НБУ, на якому консолідуються кошти державного та місцевих бюджетів, фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування та кошти інших клієнтів, які відповідно до законодавства знаходяться на казначейському обслуговуванні (п. 231 ч. 1 ст. 2 БКУ).

Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 р. № 2456-VI.

Закон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 № 2346-III.

  • для платника — з дати надходження розрахункового документа на виконання до банку платника;
  • для банку платника — з дати списання коштів з рахунка платника та зарахування на рахунок отримувача в разі їх обслуговування в одному банку або з дати списання коштів з рахунка платника та з кореспондентського рахунка банку платника в разі обслуговування отримувача в іншому банку.
  • в день його надходження, якщо розрахунковий документ надійшов протягом операційного часу банку;
  • не пізніше наступного робочого дня, у разі надходження розрахункового документа клієнта до обслуговуючого банку після закінчення операційного часу.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Відповідно до п. 129.6 ПКУ платник податків звільняється від відповідальності за несвоєчасне перерахування або перерахування не в повному обсязі податків, зборів та інших платежів до бюджетів та державних цільових фондів, включаючи нараховану пеню або штрафні санкції, якщо така ситуація склалася з вини банку або органу Казначейства. При цьому відповідні санкції перекладаються на винуватця!

ЦИТАТА. «Тобто за наявності в платника відповідних доказів, що підтверджують виконання усіх передбачених законодавством умов для визнання його добросовісним платником, обов’язок зі сплати відповідної суми податкового (грошового) зобов’язання слід визнати виконаним, незалежно від фактичного зарахування платежу до бюджетної системи України».
(правова позиція Верховного Суду, справа № 803/1054/17)

Світлана Куртенок, бухгалтер-експерт

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку