Статті

В

Вчитися і покращувати!

11–13 вересня у м. Київ відбулася конференція-практикум освітньої платформи «Керівник закладу ПМД: школа розвитку». Про навчальний проєкт та можливості, які він дає, ми поговоримо з Юлією Володіною, консультанткою зі створення потенціалу для залучення громадян до реформи охорони здоров’я спільного проєкту Світового банку та МОЗ «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

04 жовтня, 2019
Тема:

Стаття взята з газети "Медична Бухгалтерія" №19 2019р.

Юліє, розкажіть нашим читачам про освітній захід, що відбувся.

Трансформація системи охорони здоров’я, що розпочалася зі зміни моделі фінансування первинної медичної допомоги, підвищила вимоги до керівників закладів ПМД. У них було дуже мало часу, щоб опанувати юридичні, фінансово-економічні, управлінські навички, а також стати драйверами змін, лідерами, за якими йдуть люди. Це зовсім нова сфера знань для багатьох керівників, тому їхньому навчанню необхідно приділяти значну увагу.

Навчання та тренінги для лікарів і менеджерів медичних закладів первинної ланки медичної допомоги — один із важливих напрямів роботи Спільного проєкту Світового Банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Конференція-практикум, що відбулася 11–13 вересня у Києві, також була організована в рамках Проєкту і присвячена розбудові сервісу в медичних закладах. Учасниками стали 50 керівників ЦПМСД із усіх регіонів України, які отримали грант на навчання.

До програми навчання ми включили як базові поняття сервісної складової медичної послуги, так і алгоритм впровадження сервісу, особливості проведення аудитів, а також організували візити до декількох приватних медичних закладів Києва для дослідження на практиці підходів до організації та удосконалення сервісу. Захід об’єднав не лише тренерів-експертів, але й головних лікарів та директорів успішних закладів первинної допомоги з різних регіонів України. Вони поділилися своїми досягненнями та досвідом з учасниками. Формат заходу об’єднав презентації, панельні дискусії та роботу в групах для розробки планів щодо забезпечення підвищення якості клієнтського сервісу в медичних закладах ПМД.

Чому це важливо?

Розбудова високоякісного клієнтського сервісу в закладах ПМД — надзвичайно важливий внесок у створення нового комфортного досвіду пацієнта під час отримання медичної допомоги. Адже саме через підвищення сервісу в державних медичних закладах, на мою думку, пацієнти «відчують реформу». Відсутність черг, наявність кол-центру, відкриті реєстратури з доброзичливим персоналом, зручні місця для очікування, доступ до чистої питної води, дитячі ігрові зони — саме з таким досвідом перебування пацієнта у закладі мають асоціюватись сучасні центри первинної медико-санітарної допомоги.

Навчання проводимо не заради навчання, а заради результату, тому обрали активних керівників, які, ми впевнені, зможуть впровадити в закладах, якими керують, високі стандарти надання допомоги пацієнтам. Їх успіх має стати прикладом для наслідування як іншими закладами первинної допомоги, так і для колег у закладах, зміни в яких розпочнуться з 2020 року відповідно до Закону України про «Державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення».

Скажіть, чи плануються подальші заходи в рамках школи?

Заходи в рамках Проєкту ініціює Міністерство охорони здоров’я з огляду на запити від медиків. Для керівників первинної ланки ми продовжимо навчання, у тому числі і з розбудови сервісу, адже запит на таке навчання є. Для представників лікарень, де тільки-но стартує процес трансформації, заплановані тренінги з фінансових та юридичних аспектів господарювання, які відбудуться в різних регіонах країни. Анонси навчань та умови участі оприлюднюються на сайті МОЗ та у мережі Facebook на сторінці Спільного Проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», тож стежте за новинами та реєструйтеся на навчання!

Побажайте щось нашим читачам.

Хочу побажати менеджерам закладів ПМД успіхів у власному професійному розвитку та запровадженні клієнтського сервісу в медичному центрі. Адже кожен пацієнт — це передусім клієнт, який очікує на якісні медичні послуги та пацієнт-орієнтований підхід, а кожен лікар — це внутрішній клієнт, завдяки якому гроші надходять до закладу. Отже, сервіс є невід’ємною частиною функціонування медичного закладу, який впливає не тільки на прихильність пацієнта, а й збільшує шанси закладу бути фінансово спроможним.

Спілкувалась Ірина Басова, головний редактор газети

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку