Статті

Р

Ремонт чи поліпшення: орієнтири для бухгалтера

Підприємство здійснює утеплення будівлі. Витрати на роботу та матеріали склали 360000,00 грн (у т. ч. ПДВ — 60000,00 грн). Як відобразити обліку таку операцію?

06 серпня, 2018

Як відділити зерна від полови Для того щоб правильно відобразити таку операцію в бухгалтерському обліку, слід чітко визначитися, що відбувається із будівлею. На допомогу бухгалтеру, «як Чіп та Дейл», поспішають пп. 14 – 15 П(С)БО 7 «Основні засоби». Так, первісну вартість об’єкта ОЗ слід збільшити на суму витрат, пов’язаних з поліпшенням об’єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що призводить до збільшення майбутніх економічних вигід, первісно очікуваних від використання об’єкта. У свою чергу витрати на підтримання об’єкта в робочому стані (проведення технічного огляду, нагляду, обслуговування, ремонту тощо) та одержання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигід від його використання, включаються до складу витрат.

Тут починається найцікавіше. Як відрізнити «звичайний» ремонт для підтримки так званої «боєздатності» будівлі та поліпшення? Перш за все зауважимо, розробники Методрекомендацій № 5611такі «доленосні» для об’єктів ОЗ рішення зобов’язують приймати керівнику підприємства з урахуванням результатів аналізу існуючої ситуації та суттєвості витрат (п. 29). Тобто значну роль тут грає саме професійне судження керівника. Готового ж алгоритму визначення, на жаль, не існує. Та хіба ж ми залишимо наших читачів без підказок?

Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджені наказом МФУ від 30.09.2003 р. № 561.

Так, приклади поліпшень наведено у п. 31 Методрекомендацій № 561. Це, зокрема:

  • модифікація, модернізація об’єкта ОЗ з метою подовження строку його корисної експлуатації або збільшення його виробничої потужності;
  • заміна окремих частин устаткування для підвищення якості продукції (робіт, послуг);
  • впровадження ефективнішого технологічного процесу, що дозволить зменшити первісно оцінені виробничі витрати;
  • добудова (надбудова) будівлі, що збільшить кількість місць (площу) будівлі, обсяги та/або якість виконуваних робіт (послуг) чи умови їх виконання.

Звісно, що залишати бухгалтера сам-на-сам з цим питанням в корені невірно. Керівнику має допомогти «потрібний» працівник, котрий не з чуток знайомий із технічним процесом. Якщо такої «палички-виручалочки» у вас немає, то рішення має прийматися колегіально з урахуванням характеру робіт та мети їх виконання.

ПОРАДА. Характеристику здійснюваних з ОЗ робіт краще вказати у формі № ОЗ-2 «Акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів». У такому випадку бухгалтеру буде легше правильно відобразити операцію в бухобліку.

Окрім Методрекомендацій № 561, визначитися із видом ремонтних робіт у приміщеннях/будівлях може допомогти Перелік № 1502.  Відповідні поради дає Мінрегіонбуд у листі від 15.05.2015 р. № 8/15-232-15. Так, Перелік № 150 встановлює, які види робіт відносяться до поточного, а які — до капітального ремонтів.

Примірний перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затверджений наказом Держжитлокомунгоспу від 10.08.2004 р. № 150.

При цьому технічне обслуговування та поточний ремонт передбачають підтримку експлуатаційних якостей будівлі, отож, про поліпшення тут не йдеться. А ось капітальний ремонт (розділ 2 Переліку № 150) в окремих випадках може мати ознаки поліпшень.

Розглянемо приклади ремонтів та поліпшень.

Приклад 1. На підприємстві вирішили замінити електричну проводку у приміщенні. Відповідне рішення прийнято у зв’язку із:

  • варіант 1: несправністю старої проводки;
  • варіант 2: бажанням знизити витрати за електроенергію та підвищити рівень пожежної безпеки.

Варіант 1: в цьому випадку йдеться про підтримку приміщення в робочому стані, оскільки експлуатувати приміщення з несправною проводкою вкрай небезпечно, але жодних додаткових вигід така операція не приносить. Вона лише «відновлює справедливість». Таким чином, витрати на заміну проводки доречно відображати як звичайний ремонт, на вартість якого буде збільшено витрати поточного періоду.

Варіант 2: тут йдеться вже про те, що заміна проводки привнесе поліпшення. По-перше, підприємство знизить витрати на електроенергію. По-друге, зменшить вірогідність настання пожежі. Отже, в цьому випадку доцільно відобразити таку операцію як поліпшення та збільшити первісну вартість приміщення.

Як бачите, майже одна и та сама операція може відображатися в обліку по-різному. До уваги слід брати ще супутні фактори. Пам’ятайте! Краще, ніж ви, ніхто не може знати, які саме «маніпуляції» відбувалися із об’єктом ОЗ. Нормативні та галузеві документи можуть лише дати певні підказки, а не бути прямим керівництвом до дії.

НЮАНС. Витрати на поліпшення збільшують первісну вартість об’єкта ОЗ, а отже, з місяця, наступного за місяцем збільшення його первісної вартості, слід перерахувати місячну норму амортизації.

Документальне оформлення та бухоблік Перш за все зазначимо, що документообіг на підприємстві може бути організований по-різному. Кожен суб’єкт господарювання може «налагодити» цей процес за власним смаком. Наведемо приблизний алгоритм дій та документальне оформлення ремонтів та поліпшень.

Крок 1. Матеріально відповідальна особа, яка виявила несправність, або постійно діюча комісія з ОЗ, адміністративно-господарський відділ тощо (залежно від організаційної структури підприємства та розподілу обов’язків) мають оформити заявку на ремонт чи поліпшення. Документ має затвердити керівник або інша особа, на котру покладено відповідні обов’язки.

Крок 2. Далі на об’єкт ОЗ, який слід відремонтувати чи поліпшити, необхідно скласти дефектну відомість (дефектний акт).

ДО ВІДОМА. Уніфікована форма цього документа відсутня. Для зручності слід розробити власні документи, у яких зазначати причини поломки, виявлені несправності тощо.

Крок 3. Якщо ремонт/поліпшення виконується сторонньою організацією, укладається договір на виконання робіт.

Крок 4. При передачі об’єкта ОЗ підряднику доцільно також оформити акт приймання-передачі. На практиці використовують типову форму № ОЗ-1.

Зауважимо: у разі виконання робіт власними силами можна оформити наряд-замовлення на виконання робіт із ремонту/поліпшення об’єкта ОЗ.

Крок 5. Після завершення ремонту/поліпшення складається Акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів за формою № ОЗ-2 (у двох екземплярах, якщо роботи виконувалися сторонньою організацією).

Приклад 2. Підприємство здійснює утеплення адміністративної будівлі. Роботи виконуються сторонньою організацією. Їх вартість склала 360000,00 грн у т. ч. ПДВ — 60000,00 грн.

  • варіант 1: понесені витрати направлені на підтримання будівлі в робочому стані;
  • варіант 2: за оцінкою підприємства, витрати сприяють підвищенню енергоефективності будівлі та зменшують витрати на опалення, а отже, відображатимуться як поліпшення.
Бухоблік ремонтів та поліпшень

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

дебет рахунку

кредит рахунку

Варіант 1. Утеплення відображається як «звичайний» ремонт

1. Відображено витрати на ремонт

92

631

300000,00

2. Нараховано ПК з ПДВ до реєстрації ПН в ЄРПН

644/13

ПК не підтверджений належним чином зареєстрованою в ЄРПН ПН відображають за дебетом субрахунку 644 «Податковий кредит», на аналітичному рахунку «Податковий кредит непідтверджений», у кореспонденції з кредитом рахунків обліку зобов’язань.

631

60000,00

3. ПН зареєстровано в ЄРПН

641

644/1

60000,00

4. Оплачено ремонтні роботи

631

311

360000,00

Варіант 2. Утеплення відображається як поліпшення

1. Відображені витрати на поліпшення будівлі

152

631

300000,00

2. Нараховано ПК з ПДВ до реєстрації ПН в ЄРПН

644/14

ПК не підтверджений належним чином зареєстрованою в ЄРПН ПН відображають за дебетом субрахунку 644 «Податковий кредит», на аналітичному рахунку «Податковий кредит непідтверджений», у кореспонденції з кредитом рахунків обліку зобов’язань.

631

60000,00

3. ПН зареєстровано в ЄРПН

641

644/1

60000,00

4. Збільшено первісну вартість будівлі

103

152

300000,00

5. Оплачено ремонтні роботи

631

311

360000,00

Анна Хомюк, головний редактор

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку