Статті

П

Перелік закладів охорони здоров’я змінено

(коментар до наказу МОЗ «Про затвердження Змін до Переліку закладів охорони здоров’я» від 13.05.2019 р. № 1064)

02 серпня, 2019

Людмила Линник, юрист газети

Тетяна Кондратенко, юрист газети

05.07.2019 р. набрав чинності наказщо коментуєтьсяНа підставі цього нормативного акта внесено зміни до Переліку ЗОЗ1 та узгоджено його із чинним законодавством. Детальніше про зміни та їх наслідки розкажемо далі.

Перелік закладів охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 28.10.2002 р. № 385. Див. за посиланням

Заклади з надання психіатричної допомоги На підставі наказу, що коментується, з Переліку ЗОЗ виключено низку закладів, а саме:

1) з однопрофільних лікувально-профілактичних закладів:

  • наркологічну лікарню;
  • наркологічний диспансер;
  • психіатричну лікарню;
  • психіатричний диспансер;
  • психоневрологічну лікарню;

2) зі спеціалізованих лікувально-профілактичних закладів:

  • наркологічний диспансер;
  • психіатричну лікарню (у т. ч. дитячу);
  • психіатричний диспансер;
  • психоневрологічний диспансер;

3) з амбулаторно-поліклінічних закладів:

  • наркологічну амбулаторію.

Чи означає це, що такі заклади взагалі зникнуть або просто не будуть вважатися ЗОЗ? Ні. Перейматися з цього приводу не слід.

Усі перелічені заклади в Переліку ЗОЗ замінено терміном «заклад з надання психіатричної допомоги», який віднесено до багатопрофільних лікувально-профілактичних закладів.

ЦИТАТА. «Заклад з надання психіатричної допомоги — психіатричний, наркологічний чи інший спеціалізований заклад охорони здоров’я, центр, відділення, кабінет тощо, інші заклади та установи будь-якої форми власності, діяльність яких пов’язана з наданням психіатричної допомоги».

(ч. 1 ст. 1 Закону № 14892)

Закон України «Про психіатричну допомогу» від 22.02.2000 р. № 1489-III.

Нагадаємо, що термін «заклад з надання психіатричної допомоги» з’явився не так давно: 10.06.2018 р. відповідно до Закону № 22053 він прийшов на зміну терміну «психіатричний заклад». Тож, зважаючи на вищу юридичну силу цього Закону порівняно з Переліком ЗОЗ та застосування єдиного підходу до назв закладів цієї категорії, Перелік було узгоджено з нормами Закону № 1489. Які наслідки ці зміни мають для ЗОЗ, назва яких відповідала попередній редакції Переліку ЗОЗ? Розглянемо їх.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги» від 14.11.2017 р. № 2205-VIII.

Як ми вже зазначили, термін «заклад з надання психіатричної допомоги» з’явився в законодавстві минулого року, але нагадаємо, що назва будь-якого медзакладу, у тому числі КНП, має відповідати Переліку ЗОЗ (п. 12 Ліцензійних умов № 2854). А в Переліку до 05.07.2019 р. такої назви не було. Тож наразі ЗОЗ необхідно переглянути свої установчі документи та за потреби внести відповідні зміни.

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджені постановою КМУ від 02.03.2016 р. № 285.

Виникає запитання: чи повинна безпосередня офіційна назва закладу містити словосполучення «заклад з надання психіатричної допомоги»? Наприклад, «Заклад з надання психіатричної допомоги "Енський психоневрологічний диспансер"». З цього приводу ми звернулися із запитом до МОЗ, тож найближчим часом розкриємо відповідь на сторінках нашої газети.

На жодні інші аспекти діяльності таких ЗОЗ їх перейменування не вплине.

Бюро судово-медичної експертизи На відміну від наркологічних і психіатричних закладів, бюро судово-медичної експертизи (республіканське, обласне, міське та головне бюро судово-медичної експертизи України) з Переліку ЗОЗ виключено взагалі.

Таким чином, як видно з пояснювальної записки до проєкту наказу № 1064Перелік ЗОЗ також узгодили, зокрема, із Законом № 40385.

Закон України «Про судову експертизу» від 25.02.1994 р. № 4038-XII.

Так, відповідно до ст. 3 Закону про охорону здоров’я6 ЗОЗ — це юрособа будь-якої форми власності та організаційно-правової форми або її відокремлений підрозділ, що забезпечує медичне обслуговування населення на підставі відповідної ліцензії та професійної діяльності медичних (фармацевтичних) працівників. А от судова експертиза за визначенням ст. 1 Закону № 4038 — це дослідження на основі спеціальних знань у відповідній галузі з метою надати висновок з питань, що є або будуть предметом судового розгляду. Судову експертизу здійснюють виключно спеціалізовані державні заклади, і вона ніяк не пов’язана з наданням медичної допомоги.

Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 р. № 2801-XII.

Окремо врегульовано і питання оплати праці працівників таких установ (постанова КМУ «Про умови оплати праці працівників державних спеціалізованих установ судових експертиз» від 30.03.2011 р. № 314).

А отже, сама природа діяльності цих закладів не відповідає завданням охорони здоров’я, а тому такі заклади більше не належать до Переліку ЗОЗ.

Тож, напевне, незабаром будуть і зміни до Положення № 67, яке ще відносить бюро судмедекспертизи до структури ЗОЗ України.

Положення про бюро судово-медичної експертизи управлінь охорони здоров’я обласних виконавчих комітетів та республіканське бюро (Автономної Республіки Крим), затверджене наказом МОЗ від 17.01.1995 р. № 6.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку