Статті

Ф

Форми документів для електронних закупівель: заповнюємо нові реквізити

Наша установа вже після реорганізації в комунальне підприємство проводить закупівлі на електронному майданчику. Зараз бачимо там зміни звичних реквізитів. Як правильно їх заповнити? Як це вплине на проведення закупівель?

(лист Мінекономрозвитку від 28.05.2019 р. № 3304-04/22177-06)

14 червня, 2019

Cтаттю взято з газети  "Медична бухгалтерія"№12

Оксана Верхогляд, експерт газети

Нагадаємо, що ЗОЗ, які діють зараз як комунальні підприємства, мають обов’язок, установлений Законом № 9221, проводити закупівлі, вартість яких дорівнює та більше 200 тис. грн для товарів і послуг та 1,5 млн грн для робіт, через електронну систему закупівель Prozorro за вимогами, визначеними вказаним Законом. На його виконання ухвалено підзаконні нормативні акти, які врегульовують конкретні вимоги до проведення закупівель2.

Докладніше про проведення закупівель КНП див. у газеті «Медична бухгалтерія», № 8/2019, с. 31.
Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII.

Нещодавно в один із документів, що встановлює форми оголошень, які оприлюднюються під час закупівель, — наказ № 4903, — було внесено зміни наказом № 4634 (набрав чинності 03.05.2019 р.). Ним передбачено, що окремі форми документів, за якими оприлюднюють інформацію про електронні закупівлі на вебпорталі Prozorro, доповнюють новими реквізитами. На жаль, ні наказ № 463, ні основний наказ № 490 не містять жодної інформації про порядок заповнення нових реквізитів. Тож спробуємо розібратися самі.

Наказ Мінекономрозвитку «Про внесення змін до наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 22 березня 2016 року № 490» від 21.03.2019 р. № 463 (коментар до цього наказу див. за посиланням ).
Наказ Мінекономрозвитку «Про затвердження форм документів у сфері публічних закупівель» від 22.03.2016 р. № 490.

Предмет закупівлі «Вид предмета закупівлі» — це, мабуть, найпростіший реквізит, який не потребує додаткових пояснень. Тим паче, що на більшості електронних майданчиків такий реквізит уже було запроваджено з початку 2019 року. Однак до цього часу його заповнення не було обов’язковим. Отже, відповідно до Закону № 922 предметом закупівлі є товари, роботи і послуги. Саме з цього переліку і доведеться замовникам вибирати потрібне визначення.

Умови оплати Наказом № 463 передбачено, що замовники заповнюють новий реквізит «Умови оплати договору (порядок здійснення розрахунків)» у таких документах, як Оголошення про проведення відкритих торгів, Оголошення про проведення конкурентного діалогу, Повідомлення про намір укласти договір під час переговорної процедури та Звіт про результати проведення процедури закупівлі. Оскільки остання форма заповнюється автоматично, то й дані до неї потрапляють з інформації, попередньо введеної замовником та учасником під час проведення електронних торгів. Тож, формуючи оголошення, замовник повинен внести на портал опис події постачання, тип оплати (із переліку), строк, одиниці його вимірювання (календарні, робочі чи банківські дні), можливий процент попередньої оплати.

ВАЖЛИВО! Варто нагадати, що всі ці дані мають бути передбачені в проєкті договору, який замовник оприлюднює у складі тендерної документації.

Під час заповнення цих даних потрібно буде вибирати зі значень, поданих електронними майданчиками. Серед значень у полях для заповнення можна обрати такі:

1. Подія:

  • виконання робіт — проведення оплати після того, як постачальник виконає роботи. Підтвердженням того, що роботи виконано, може бути підписання акта виконаних робіт тощо;
  • постачання товару — оплата буде здійснена після постачання товару. Підтвердженням такого постачання може бути підписана з обох боків видаткова накладна тощо;
  • надання послуг — оплата буде здійснена після надання послуг. Підтвердженням надання послуг може бути акт виконання, акт надання послуг тощо;
  • підписання договору — оплату буде проведено після підписання договору;
  • дата подання заявки — оплату здійснять після подання заявки замовником;
  • дата виставлення рахунку — оплата буде здійснена після виставлення рахунку постачальником;
  • дата закінчення звітного періоду — в цьому випадку оплата буде здійснена після закінчення звітного періоду. Що це за звітний період, має бути прописано в договорі — наприклад, місяць, тиждень, декада тощо;
  • інша подія. Якщо жоден із наведених вище пунктів не підходить замовнику, то він може обрати поле «Інша подія» та вписати назву події в опис.

2. Опис

Це поле є необов’язковим для заповнення. Єдиний випадок, коли система вимагатиме неодмінно його заповнити, якщо в полі «Подія» буде обрано варіант «Інша подія». У такому разі в полі «Опис» ви повинні будете описати подію, до/після якої буде здійснено оплату.

3. Тип оплати:

  • аванс;
  • післяплата.

4. Період (днів)

Необхідно вказати, протягом якого періоду (кількості днів) з дня настання подій, що наведені в пункті 1, буде здійснено оплату. Наприклад, протягом 5 днів з дня виставлення рахунку, протягом 10 днів з дня підписання договору тощо.

5. Тип днів:

  • робочі;
  • календарні;
  • банківські.

6. Розмір оплати

Розмір оплати слід зазначати у відсотках. Навіщо вказувати розмір оплати? Ви маєте можливість платити за одним договором кількома способами. Наприклад, можете сплатити 50 % авансом і 50 % післяплатою або 30 % авансом і 70 % післяплатою5.

Інформацію надано в розділі «Інфобокс» вебпорталу Prozorro.

Зміни до договору Форму повідомлення про внесення змін до договору доповнено новими реквізитами: номер додаткової угоди, сума договору після внесення змін, кількість товарів або обсяг виконання робіт чи надання послуг після внесення змін. Звичайно, всю цю інформацію замовник повинен внести власноруч, і неможливо передбачити хоча б якийсь автоматичний перелік чи довідник. Однак до цього часу не на всіх майданчиках реалізовано можливість введення таких реквізитів.

Джерело фінансування Усі форми оголошень про процедури закупівель та звіту про проведені процедури доповнено реквізитом «Джерело фінансування закупівлі». Такий, здавалося би, простий реквізит, як джерело фінансування на сьогодні технічно не реалізований в електронній системі. Мінекономрозвитку вже встигло висловити свою думку щодо запроваджених новацій у листі від 28.05.2019 р. № 3304-04/22177-06, в якому вказало, що джерело фінансування закупівлі слід відображати в текстовому полі «Конкретна назва предмета закупівлі», а новий реквізит «Кількість товарів або обсяг виконання робіт чи надання послуг після внесення змін», який також ще не має свого місця на вебпорталі, замовники зазначають у текстовому полі «Опис змін, внесених до істотних умов договору».

І невідомо, як буде реалізована технічна можливість введення інформації про джерело фінансування закупівлі, адже один предмет закупівлі можуть придбавати за кошти різних джерел фінансування — загального та спеціального фондів кошторису, державного та місцевого бюджету водночас, за власні кошти комунальних підприємств та фінансової підтримки від їх засновників тощо.

На деяких майданчиках на сьогодні можна обрати джерело фінансування лише «Світовий банк» та «Глобальний фонд», що не відповідає новим вимогам законодавства.

ПДВ в договорі Окрім змін, започаткованих наказом № 463, в електронній системі з’явилася можливість під час укладання договору змінювати інформацію про наявність ПДВ у вартості договору, тоді як до цього часу така інформація оприлюднювалася автоматично із попередніх даних оголошення чи пропозиції учасника, що дуже часто створювало проблеми під час реєстрації договорів в органах Казначейства.

З 17.05.2019 р. замовники можуть побачити у своїх кабінетах на етапі укладання договору 2 нові реквізити — «ціна договору» та «ціна договору без ПДВ». Новий функціонал дозволить замовникам зазначати в системі наявність/відсутність ПДВ до підписання та оприлюднення договору. До цього система автоматично переносила ці дані у звіт про результати процедури (пункт «сума договору»). Відповідно, коли в тендері з очікуваною вартістю без ПДВ перемагав платник податку на додану вартість, могли виникати труднощі з реєстрацією договору в Держказначействі. Адже договір мав включати ціну з ПДВ, і сума контракту відрізнялася від зазначеної у звіті.

Інформація з цих нових полів відображатиметься у звіті за результатами проведення процедури. Навпроти пункту «сума, визначена в договорі про закупівлю» вказуватиметься загальна сума договору і в разі наявності ПДВ — його розмір.

Відповідальність Нагадаємо замовникам про відповідальність, передбачену ст. 164 12 КпАП6 за неоприлюднення, несвоєчасне оприлюднення інформації про публічні закупівлі. У нашому випадку відповідальність може настати за неоприлюднення інформації, передбаченої у формах документів, що затверджені наказом № 490. Тоді як за нехтування довільними реквізитами, які розробники електронної системи запровадили для зручності, відповідальність не передбачена.

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 р. № 8073-X.

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку