Статті

З

Заповнення оновлених форм документів у сфері публічних закупівель: роз’яснення Мінекономрозвитку

(коментар до листа Мінекономрозвитку від 28.05.2019 р. № 3304-04/22177-06)

10 червня, 2019

Cтаттю взято з газети  "Бухгалтерія: бюджет"№22

Людмила Линник, юрист газети «Бухгалтерія: бюджет»

Нагадаємо: наказом № 4631, який набрав чинності 03.05.2019 р., Мінекономрозвитку внесло зміни:

  • до форм документів у сфері публічних закупівель, затверджених наказом № 490, додавши до них окремі реквізити;
  • до вимог підписання таких форм в електронному форматі.
Наказ Мінекономрозвитку «Про внесення змін до наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 22 березня 2016 року № 490» від 21.03.2019 р. № 463.

Про це ми повідомили в газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 17–18/2019, с. 3).

Як реалізувати нововведення на практиці, чи готова система електронних закупівель до змін та як тепер заповняти відповідні форми, розповіло Мінекономрозвитку в листі, що коментується. Розглянемо це питання більш детально.

Підписання документів

Як відомо, наказом № 490 затверджено 13 форм документів у сфері публічних закупівель, визначених Законом № 9222.

Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII.

У них передбачено обов’язкові поля, що заповнюються замовником шляхом унесення наявної інформації в електронній системі закупівель. У разі необхідності замовник може зазначити додаткову інформацію про закупівлю, якщо заповнить необов’язкові поля, передбачені системою (п. 2 наказу № 490).

Замовник самостійно та безоплатно через авторизовані електронні майданчики оприлюднює в системі ProZorro відповідну інформацію про закупівлю. Після внесення усієї обов’язкової інформації, передбаченої формою відповідного документа у сфері публічних закупівель (оголошення, звіт, тощо), на неї накладається не просто електронний цифровий підпис, як було раніше, а кваліфікований електронний підпис (КЕП) посадової особиЦе передбачено оновленим п. 3 наказу № 490.

Зазначимо, що такі зміни фактично є приведенням наказу № 490 у відповідність до законодавства. Так, з 07.11.2018 р. запрацював Закон про електронні довірчі послуги3Частиною 2 ст. 17 цього Закону передбачено, що:

Закон України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 р. № 2155-VIII.
  • органи державної влади;
  • органи місцевого самоврядування (ОМС);
  • установи державної форми власності

застосовують виключно засоби кваліфікованого електронного підпису чи печатки, які мають вбудовані апаратно-програмні засоби, що забезпечують захист записаних на них даних від несанкціонованого доступу, від безпосереднього ознайомлення із значенням параметрів особистих ключів та їх копіювання.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Відповідно до п. 5 розд. VII Закону про електронні довірчі послуги електронний підпис та посилений сертифікат відкритого ключа, що його підтверджує, видані згідно з вимогами «старого» Закону України «Про електронний цифровий підпис» від 22.05.2003 р. № 852-IV (втратив чинність 07.11.2018 р.), використовуються і надалі (відповідно, як кваліфікований електронний підпис та кваліфікований сертифікат ЕП) до закінчення строку дії посиленого сертифіката відкритого ключа, але не пізніше 2 років з дня набрання чинності Законом № 2155 (тобто, до 07.11.2020 р.).

Детально про значення, порядок отримання та застосування кваліфікованого електронного підпису ми розповідали в газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 46/2018, с. 26.

Зміни до форм документів у сфері публічних закупівель

Наказом № 463 внесено зміни не до всіх форм, а лише до 8-и з 13-ти (див. таблицю).

Зміни до форм документів у сфері публічних закупівель

Форма

Зміни

  • Оголошення про проведення відкритих торгів;
  • Оголошення про проведення конкурентного діалогу;
  • Повідомлення про намір укласти договір під час застосування переговорної процедури;
  • Повідомлення про намір укласти договір;
  • Звіт про виконання договору про закупівлю

У цих формах додатково введено нові пункти:

  • «Вид предмета закупівлі»;
  • «Умови оплати договору (порядок здійснення розрахунків)»;
  • «Джерело фінансування закупівлі»

Повідомлення про внесення змін до договору

У формі додатково введено нові пункти:

  • «Номер додаткової угоди»;
  • «Сума договору після внесення змін»;
  • «Кількість товарів або обсяг виконання робіт чи надання послуг після внесення змін»

Звіт про результати проведення процедури закупівлі

У формі додатково введено нові пункти:

  • «Вид предмета закупівлі»;
  • «Умови оплати договору (порядок здійснення розрахунків)»

Звіт про укладені договори

У формі додатково введено нові пункти:

  • «Вид предмета закупівлі»;
  • «Джерело фінансування закупівлі»

Зміни набрали чинності 03.05.2019 р., і вже з цієї дати замовники мали б відображати відповідну інформацію при здійсненні закупівель. Але ж форми документів у паперовому вигляді замовниками не утворюються, а формуються системою у вигляді електронного документа після заповнення відповідних полів у системі. А система на момент набуття чинності змінами не була до них готова. Тому замовники відчули певні труднощі при оприлюдненні інформації про закупівлі. Якраз у це питання Мінекономрозвитку в листі, що коментується, спробувало внести ясність.

Зокрема, міністерство повідомляє, що ДП «Прозорро» завершило зміни в електронних формах відповідних документів щодо відображення полів «Вид предмета закупівлі», «Умови оплати договору (порядок здійснення розрахунків)», «Номер додаткової угоди», «Сума договору після внесення змін». Замовники можуть безперешкодно вносити відповідну інформацію.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Зазначені поля є обов’язковими, і система вже має можливість їх відображати.

Розглянемо кожне з них окремо.

Вид предмета закупівлі Відповідно до п. 18 ч. 1 ст. 1 Закону № 922 предмет закупівлі — це товари, роботи чи послуги, що закуповуються замовником у межах єдиної процедури закупівлі. Отже, на електронних майданчиках для заповнення цього поля необхідно його активувати та обрати з переліку відповідний вид предмета закупівлі — товари, роботи чи послуги. З цим проблем немає.

Умови оплати договору Такий розділ вже також доступний до заповнення в системі ProZorro. Обов’язковими для заповнення в ньому є поля:

1) Подія. Фактично в даному полі відображається інформація, що є передумовою оплати. Тобто настання обставин, після яких здійснюється оплата за договором. Система вже пропонує на вибір події:

  • виконання робіт — проведення оплати після того, як виконавець виконає роботи;
  • поставка товару — оплата буде здійснена після поставки товару. Підтвердженням поставки товару може бути підписана з обох боків видаткова накладна тощо;
  • надання послуг — оплата буде здійснена після надання послуг. Підтвердженням надання послуг може бути акт приймання-передачі наданих послуг тощо;
  • підписання договору — оплата буде проведена після підписання договору;
  • дата подання заявки — оплата буде здійснена після подання заявки замовником;
  • дата виставлення рахунку — оплата буде здійснена після виставлення рахунку постачальником;
  • дата закінчення звітного періоду — в даному випадку оплата буде здійснена після закінчення звітного періоду;
  • інша подія. У разі відсутності в системі необхідних замовнику подій він обирає це поле та вписує назву події в опис;

2) Тип оплати (аванс, післяоплата);

3) Тип днів (робочі, календарні, банківські);

4) Період (днів). Тут зазначається інформація про період (кількість днів), через який з дня настання події (див. вище) буде здійснена оплата;

5) Розмір оплати (відсоток). Інформацію зазначають у відсотковому значенні. В загальній кількості розмір оплати має дорівнювати 100 %. Таке поле необхідне для відображення інформації про те, як здійснюватиметься оплата: частинами чи в повному обсязі, тобто чи передбачається застосування авансу і післяоплати та їх розмір.

ВАЖЛИВО! Що ж до відомостей «Джерело фінансування закупівлі» та «Кількість товарів або обсяг робіт чи надання послуг після внесення змін», то електронна система ще не даєможливості відобразити їх самостійно.

Тому Мінекономрозвитку пропонує відображати інформацію про:

  • джерело фінансування закупівлі в полі «Конкретна назва предмета закупівлі»;
  • кількість товарів або обсяг робіт чи надання послуг після внесення змін у полі «Опис змін, що внесені до істотних умов договору».

Коли ці поля будуть введені до електронних форм, міністерство не повідомляє. Наразі відомо, що ДП «Прозорро» вже розпочало технічну реалізацію поля «Джерело фінансування закупівлі». А поки що ви можете скористатися рекомендацією Мінекономрозвитку та вносити у відповідні поля додаткову інформацію. Але в умовах фінансування закупівель (наприклад, з різних бюджетів) відображати її не зручно.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Інформацію слід вносити лише до тих форм документів, в які наказом № 463 внесено зміни. Вносити, наприклад, інформацію про джерело фінансування до річного плану закупівель чи додатку до нього не треба, оскільки наявність в них такої інформації не передбачена.

Закупівлі, розпочаті до змін За приписами ст. 58 Конституції України4 та ст. 5 ЦКУ5 закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Якщо цивільні відносини виникли раніше і регулювалися актом цивільного законодавства, який втратив чинність, новий акт цивільного законодавства застосовується до прав та обов’язків, що виникли з моменту набрання ним чинності (ч. 3 ст. 5 ЦКУ).

Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.
Конституція України від 28.06.1996 р. № 254к/96-ВР.

Виходячи з наведеного, відміняти розпочаті раніше закупівлі потреби немає. За новими формами замовник заповнюватиме лише ті документи, що виникають у процесі закупівлі після набуття чинності змінами.

Відповідальність Лист, що коментується, носить рекомендаційний характер. По суті, до реалізації відповідних змін в системі ProZorro замовники мають самостійно вирішувати, як відображати інформацію: згідно з рекомендаціями Мінекономрозвитку або іншим чином (в іншому полі)Але форми документів у сфері публічних закупівель передбачають обов’язкові поля, що заповнюються замовником в електронній системі закупівель. Тож відображати відповідну інформацію треба так чи інакше. Нагадаємо: неоприлюднення або порушення порядку оприлюднення інформації про закупівлі тягне за собою адміністративну відповідальність(ст. 16414 КпАП6) у вигляді штрафу на службових (посадових), уповноважених осіб замовника в розмірі від 11900, 00 грн до 17000,00 грн.

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 р. № 8073-X.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку