Статті

Г

Головний бухгалтер є, а бухгалтерії немає: чи так можна?

У нашій бюджетній установі працює один бухгалтер. Нещодавно він звернувся з проханням оформити його як головного бухгалтера. Ми маємо деякі сумніви, чи маємо на це право. Допоможіть, будь ласка.
(Типове положення про бухгалтерську службу бюджетної установи, затверджене постановою КМУ від 26 січня 2011 року № 59, зі змінами, останні з яких внесено постановою КМУ від 08.04.2015 р. № 173)

24 травня, 2019

Cтаттю взято з газети  "Новий бюджетний облік"№5

Тетяна Кондратенко, юрист газети

А що в законі? Відповідно до ч. 4 ст. 8 Закону про бухоблік для забезпечення ведення бухгалтерського обліку установа може самостійно обрати форму його організації:

  • введення до штату посади бухгалтера;
  • створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;
  • ведення бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією.

Так, головний бухгалтер може працювати тільки за наявності бухгалтерської служби, іншого Закон про бухоблік не встановлює. Проте ситуація, коли у штаті передбачено посаду «головний бухгалтер» без інших працівників бухгалтерії, не є рідкістю. Тож неодноразово з приводу цієї ситуації свої роз’яснення в листах надавали уповноважені органи (ДКСУ у листі від 21.03.2018 р. № 16-08/292-4660, Мінфін у листах від 07.04.2010 р. № 31-34000-10-10/7408 і від 30.06.2017 р. № 35210/07-10/17419, Мінсоцполітики в листі від 14.03.2018 р. № 411/0/101-18/284).

Бухгалтерська служба КМУ постановою № 59 затвердив Типове положення про бухслужбу, яке визначає завдання та функціональні обов’язки бухгалтерської служби установи та повноваження головного бухгалтера. Відповідно до п. 2 згаданого вище Типового положення служба утворюється як самостійний структурний підрозділ установи, вид якого залежить від обсягу, характеру та складності бухгалтерської роботи: департамент, управління, відділ, сектор. Отже, бухгалтерська служба — це підрозділ, який займається лише питаннями бухобліку і фінансової звітності та не поєднує цю діяльність з іншими функціями.

Спеціаліст із бухобліку Проте бухгалтерську службу не обов’язково слід створювати. Якщо служби немає — то повноваження головного бухгалтера покладають на спеціаліста, на якого посадовою інструкцією покладено виконання завдань та функціональних обов’язків бухгалтерської служби. Зверніть увагу, що така особа не може перебувати у складі інших структурних підрозділів установи. У структурі та штатному розписі установи ця посада має відображатись окремо.

Бухгалтерська служба підпорядковується безпосередньо керівнику бюджетної установи або його заступникові та функціонує відповідно до положення, яке затверджує керівник.

Головний бухгалтер Очолює службу головний бухгалтер, який підпорядковується та є підзвітним керівникові установи або його заступнику. Повноваження головбуха встановлені п. 13 Типового положення про бухслужбу. Отже, він повинен мати у своєму підпорядкуванні підлеглих. Це положення підтверджено:

  • у випуску 1 ДКХП. Зокрема, кваліфікаційні характеристики для посади головного бухгалтера такі: він керує працівниками бухгалтерського обліку і розподіляє між ними посадові завдання та обов’язки, знайомить цих працівників із нормативно-методичними документами та інформаційними матеріалами, які стосуються їх діяльності, а також зі змінами в чинному законодавстві;
  • в КП, який відносить головних бухгалтерів до керівних працівників.

Відповідальність Слід зазначити, що законодавством передбачена адмінвідповідальність, зокрема, за відсутність бухобліку або ведення його з порушенням установленого порядку (ст. 164 2КпАП). А ось прямої відповідальності за те, що форма організації бухобліку не відповідає нормам законодавства, немає. Проте, незважаючи на це, все-таки радимо дотримуватися вимог Закону про бухоблік та Типового положення про бухслужбу.

Отже, законодавством не передбачено такої форми організації бухгалтерського обліку, як введення до штату посади головного бухгалтера без створення бухгалтерської служби. Тож, якщо ви зрозуміли, що припустилися помилки, чимшвидше унормуйте свій штатний розпис.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку