Статті

П

Правильно оплачуємо та табелюємо святковий день, що припадає на період відпустки

(коментар до листа Мінсоцполітики від 07.03.2019 р. № 291/0/206-19)

10 травня, 2019

Яна Ярошенко, експерт газети «Зарплата та кадрова справа»

Лист, що коментується, — це відповідь Мінсоцполітики на наш запит щодо оплати та табелювання святкових (неробочих) днів, які припадають на період щорічної відпустки або відпустки «на дітей». З чого виникло запитання?

Оплата Відповідно до ст. 78 1 КЗпП та ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки «святкові та неробочі дні (ст. 73 КЗпП) при визначенні тривалості щорічних відпусток та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (стаття 19 цього Закону), не враховуються». Тому якщо на період відпустки припадає святковий (неробочий) день, такий день не оплачується, але на нього подовжують відпустку працівника. Здавалося б: додавай до відпустки один день, але не оплачуй його, та й по всьому. Та не все так просто. У випадку з перехідною відпусткою важливе значення має, який саме день не оплачувати. Простий приклад: працівник йде у відпустку з 24.06.2019 р. на 14 к. дн. На період відпустки припадає святковий день — 28.06.2019 р. (День Конституції України). Як же вчинити:

1) оплатити 6 к. дн. відпустки в червні (24–27 та 29–30 червня, 28 червня  святковий  не оплачуємо та у тривалості днів відпустки не враховуємо) і 8 к. дн. у липні (1–8 липня). Разом відпустка надана з 24.06.2019 р. по 08.07.2019 р. включно строком на 14 к. дн., без урахування святкового дня;

2) оплатити підряд 14 к. дн. відпустки (з 24.06.2019 р. по 07.07.2019 р. (в тому числі 28.06.2019 р.), а 08.07.2019 р. надати день відпочинку, але без оплати). Інакше кажучи, в цьому випадку святковий (неробочий) день «скидають» в кінець відпустки?

У листі, що коментується, Мінсоцполітики відповідає: якщо на період щорічної або додаткової соціальної відпустки працівника припадає святковий або неробочий день, то до розрахунку тривалості відпустки такий день не включається та не оплачується, а тільки збільшує її тривалість. Отже, можна зробити висновок, що відомство підтримує варіант 1.

Радує, що в цьому питанні наші позиції з відомством збігаються. Ми також вважаємо, що святковий (неробочий) день не переносять у кінець відпустки, а враховують «день в день». Відповідно, і оплату за такий день не нараховують, а оплачують дні відпустки в наступному місяці.

Зверніть увагу, що вибір підходу впливає на: (1) суму відпускних, якщо відпускні нараховують «місяць в місяць»; (2) порядок відображення відпускних у формах № Д4 та № 1ДФ1 (якщо відпускні нараховують «місяць в місяць»); (3) розмір мінбази ЄСВ.

Благо, тепер є чіткі інструкції, як діяти: при підрахунку днів відпустки ми «пропускаємо» святковий (неробочий) день і за нього не нараховуємо відпускні. Відповідно, в наступному місяці днів відпочинку фактично вийде на 1 день більше. Причому такий день відпочинку оплачуємо. Залишилося розібратися з другою частиною запитання.

Табель Нагадаємо, що форму Табеля обліку використання робочого часу (Типова форма № П-5) затверджено наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489. У коментованому листіМінсоцполітики нагадує, що період щорічної або додаткової соціальної відпустки працівника позначається відповідним буквеним (цифровим) кодом: «В» («08») — щорічна основна відпустка; «Д» («09») — додаткова щорічна відпустка; «ДО» («15») — додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А І групи. Також відомство відповідає, що святкові дні табелюють позначкою, передбаченою для відображення святкових (неробочих) днів.

Тут внесемо ясність. У Табелі не передбачені умовні позначення для відображення відпочинку у святковий (неробочий) день. Є тільки кодування, що відображає години роботи у вихідні та святкові дні (буквений код — «РВ», цифровий — «06»). Відповідно, виходи тут два:

1) пропускати святковий день, що потрапив у період відпустки, залишаючи його без позначки;

2) впровадити своє позначення для таких днів. Нагадаємо, що форму можна доповнити іншими показниками, необхідними для обліку у роботодавця.

Підсумуємо: відображайте святковий (неробочий) день, який припав на період відпустки, так само, як ви його відображаєте в інший, невідпускний час.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку