Статті

Я

Як отримати в електронному вигляді довідку про суми виплачених доходів та утриманих податків

Державна фіскальна служба продовжує активно розвивати свої електронні сервіси. Останнім нововведенням стала можливість отримати в електронному вигляді відомості з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків. Розберімося разом, як працює цей сервіс.

Державна фіскальна служба продовжує активно розвивати свої електронні сервіси. Останнім нововведенням стала можливість отримати в електронному вигляді відомості з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків. Розберімося разом, як працює цей сервіс.

Для роботи з сервісом знадобиться:

1) електронний цифровий підпис (ЕЦП), оформлений відповідно до законодавства (детальніше про отримання ЕЦП від АЦСК інформаційно-довідкового департаменту ДФСУ);

2) програма «Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до "Єдиного вікна подання електронної звітності"». Завантажити її можна з офіційного сайту ДФСУ у розділі «Електронна звітність».

ЕЦП

Перший пункт — наявність ЕЦП. Його можна безкоштовно оформити в одному з сервісних центрів АЦСК інформаційно-довідкового департаменту ДФСУ. Але чи багато фізичних осіб (не підприємців) знають про можливість оформлення ЕЦП саме для фізосіб? Сумніваємося, хоча така можливість є, про що заявлено на офіційному сайті АЦСК інформаційно-довідкового департаменту ДФСУ. Оформлення ЕЦП не забере багато часу, але для цього необхідно з’їздити в один із сервісних центрів АЦСК інформаційно-довідкового департаменту ДФСУ. Тут напрошується ще одне запитання, згаявши час на оформлення ЕЦП, де ще, окрім оформлення довідки про суми виплачених доходів та утриманих податків, фізична особа може використати ЕЦП? Так одразу на це запитання і не відповіси. Хіба що для реєстрації ФОП або юридичної особи (детальніше про цю можливість) і все. Таким чином, коло сервісів, де фізособі сьогодні може згодитися ЕЦП, дуже обмежене. Крім того, ЕЦП видається не безстроково, через два роки його потрібно переоформляти. Чи варта тоді шкурка вичинки? Тут уже кожен вирішує сам.

Багато бухгалтерів у цей момент згадають, що у них теж є ЕЦП (як і в директорів підприємств). Але змушені вас засмутити: ці ЕЦП оформлені на них як на найманих осіб і надають їм право електронного підпису документів підприємства. Для оформлення довідки вони не підійдуть.

Залишилася остання категорія осіб, які мають ЕЦП, — фізичні особи — підприємці. Вони точно зможуть скористатися цим сервісом.

Як бачимо, коло осіб, які мають реальну можливість відправити запит на отримання інформації про суми виплачених доходів та утриманих податків без додаткового клопоту, дуже обмежене.

Програма

Другий пункт — це наявність програми «Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування і подання звітності до "Єдиного вікна подання електронної звітності"». Нагадаємо, що завантажити програму — це тільки половина справи. Друга половина полягає в її налаштуванні. Розглянемо покроково, яку інформацію потрібно внести до програми, щоб мати можливість подати запит.

Крок 1. Заповнюємо інформацію про фізичну особуРобота зі створення запиту в програмі розпочинається із заповнення інформації про фізичну особу (меню «Сервіс» пункт «Персональні параметри»).

 

Крок 2. Налаштування поштової скриньки та зазначення комплекту використовуваних підписівПотрібно зайти в меню «Налаштування захисту» пункт «Профіль підприємства». У вкладці «Загальні» вказати, який комплект підписів використовуватиметься. Як бачимо, зараз у програмі не передбачено окремого варіанта ЕЦП для фізичної особи.

 

У вкладці «Електронна пошта», натиснувши на кнопку «Створити аккаунт», слід зазначити свою електронну адресу і пароль від нього.

Крок 3. Створення запитуЗаходимо в меню «Документ» (кнопка «Новий») та із запропонованого переліку вибираємо документ із кодом «F13018». Відкриваючи електронну форму запиту, ми бачимо повну назву бланка — «Запит щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків* для заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи/декларації про доходи та витрати осіб, які звернулись за призначенням житлових субсидій»

 

 

Частина інформації буде вже внесена до форми документа, вам потрібно буде заповнити поля, що залишилися порожніми. Після чого перевірити документ (меню «Контроль» пункти «Перевірка структури» і «Камеральна перевірка»), підписати і надіслати до органів ДФСУ.

Після опрацювання запиту на вашу електронну адресу надсилається файл-відповідь, що містить відомості з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків.

Згідно з інформацією, розміщеною на сайті ДФСУ, відомості про суми отриманих доходів і суми сплачених податків надаються з:

  • Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ). У графі «Сума доходу» вказуються суми нарахованого доходу з графи 3а ф. № 1ДФ, у графі «Сума податку» вказуються суми утриманого податку з графи 4а ф. № 1ДФ;
  • Податкової декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця. У графі «Сума доходу» вказується значення рядка 21 (старої форми декларації, в новій необхідні дані містить рядок 08), а в графі «Сума податку» вказуються значення рядка 27 (старої форми, в новій необхідні дані містить рядок 12);
  • Податкової декларації про майновий стан і доходи.

Тішить, що електронних сервісів стає все більше, ось тільки реальне коло осіб, які можуть скористатися цими послугами, поки що незначне.

Ганна Сараєва, консультант

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку