Статті

А

Академічні чи астрономічні: в якому вимірі живуть педагоги

Підкажіть, яка тривалість академічної години (тобто одного уроку) для вчителя: 45 хв чи 60 хв? Якими документами потрібно керуватися в цьому питанні?

Алла Головко,експерт газети «Зарплата та кадрова справа»

Відповідь на запитання міститься в п. 64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти від 15.04.1993 р. № 102(далі — Інструкція № 102).При цьому потрібно врахувати деякінюанси регулювання робочого часу вчителя.Тому спершу поговоримо про них.

Основа робочого часу вчителя — це педагогічне навантаження, яке становить18 год на тиждень(ст. 25 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.1999 р. № 651-XIV).Саме за таку кількість годин учителю виплачують ставку зарплати(п. 64 Інструкції № 102).Необхідно правильно розуміти, що 18 годин на ставку — це не норма, а нормована частина робочого часу, що є базовою вихідною величиною для подальших розрахунків навчального навантаження та оплати праці.

При цьому не слід плутати тривалість навчального часу (уроку) з тривалістю робочого часу вчителя.Пояснимо.

Навчальний час,тобтотривалість уроку,вимірюється вакадемічнихгодинах і використовуютьсявиключнодля планування та обліку навчально-виховного процесу.Як передбаченоабз.11 п. 64 Інструкції № 102,тривалість уроківвстановлюється відповідно до Положення про навчальний заклад.У навчальних планах шкіл усіх типів і найменувань час на навчальні дисципліни визначається в академічних годинах (45 хв), крім перших класів шкіл, де навчаються діти шестирічного віку (35 хв).

Робочий часдля будь-яких працівників, включаючи вчителів, вимірюєтьсяв астрономічних годинах.Так, згідно забз.11 п. 64 Інструкції № 102ставки зарплати педагогам встановлюють виходячи з витрат робочого часув астрономічних годинах(60 хв).При цьому перерви між уроками є перервою в навчальному часі для учнів, алене є перервою в робочому часі для вчителя.Тривалість перерв встановлюється відповідно до Положення про навчальний заклад.Скорочення тривалості уроку не є підставою ані для зменшення норми часу, передбаченого на вивчення предмета, ані для зменшення норми часу для оплати.Збільшення кількості уроків через зменшення їх тривалості не означає збільшення навчального навантаження, встановленоговчителю при тарифікації.

Отже, норму робочого часу на тиждень, кількість годин навчального навантаження для цілей обліку робочого часу та оплати праці вимірюютьв астрономічних годинах.

Слід пам’ятати, що робочий час учителя включаєне тільки навчальну роботу,але й іншу педагогічну діяльність, передбачену його посадовими обов’язками.Ось далеко не повний її перелік: підготовка до уроків, класне керівництво, перевірка зошитів, завідування навчальними кабінетами, індивідуальна, позакласна робота з дітьми, робота з батьками тощо.Зайнятість вчителя в цій частині робочого часу нормативноне нормована.І хоча деякі з додаткових видів діяльності оплачують (наприклад, класне керівництво, перевірку зошитів) у відсотковому відношенні до тарифної ставки,але без урахування часу, витраченого на їх виконання.

Підкреслимо: оскількиоплатапраці вчителя здійснюється відповідно до обсягу його педагогічного навантаження, то втабелі обліку використання робочого часу проставляють години педагогічної роботи відповідно до розкладу занять(див.листМінсоцполітикивід 30.06.2011 р. № 212/13/116-11). 

ВИСНОВОК.Ставку зарплати вчителю встановлюють виходячи з витрат робочого часу в астрономічних годинах (60 хв).До робочого часу при цьому включають короткі перер­ви (зміни) між уроками.Тривалість уроку 45 (40 або 35 хв) встановлена тільки для учнів, тому перерахунок робочого часу вчителів в академічні години не виконують ні протягом навчального року, ні в канікулярний період.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку