Статті

Д

Доплати, надбавки і премії: особливості індексації зарплати

Структура зарплати бюджетників різноманітна. До того ж багато виплат мають нерегулярний характер або кожен місяць виплачуються в різних сумах, оскільки залежать від фінансових можливостей. Чи впливають такі коливання на базовий місяць і на суму індексації, яку виплачують? Будемо з’ясовувати.

У загальному випадку місяць, в якому відбувається підвищення розмірів мінзарплати, а також зростання грошових доходів, зазначених у п. 2 Порядку № 1078, без перегляду їх мінімальних розмірів, вважаютьбазовим. Індексацію за цей місяць не нараховують, якщо сума підвищення зарплати перекрила суму індексації, яка виплачувалася до цього працівнику.

Але при цьому дохід повинен підвищуватися за рахунок постійних складових зарплати — окладу, доплат, надбавок і премій, які не мають разового характеру. Інакше місяць підвищення доходу базовим визнати не можна.

Отже, можна взяти за правило: місяць встановлення надбавок (доплат), які мають постійний характер і передбачені чинним законодавством, і місяць, у якому збільшено їх розмір порівняно з попереднім періодом, — базові. Але з цього правила для певних виплат віднедавна зроблено виняток (див. абз. 7 п. 5 Порядку № 1078, який діє з 13.02.2014 р., тобто з дати набрання чинності постановою № 36).

Далі розберемо детальніше з видами виплат.

Виплати постійного характеру

Йдеться про такі виплати, як посадовий оклад, надбавка за вислугу років, доплата за ранг, надбавка за престижність праці педагогам тощо, які виплачують постійно незалежно від фінансових можливостей.

Місяць установлення таких виплат або підвищення їх розміру завжди базовий. При цьому їх обов’язково враховують при проведенні порівняльних розрахунків для визначення права на індексацію.

Доплати за виконання додаткових обов’язків

Із 13.02.2014 р. не є базовим місяць установлення доплат за (абз. 7 п. 5 Порядку № 1078):

  • розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт;
  • суміщення професій (посад);
  • виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників.

 ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Період, на який встановлюють такі доплати (місяць, квартал або рік), значення не має — місяць не буде базовим у будь-якому випадку. Головне, щоб у місяці встановлення доплати не було підвищення посадового окладу (тарифної ставки). Якщо ж таке сталося (тобто в місяці встановлення вищевказаних доплат підвищено посадовий оклад), то такий місяць автоматично стає базовим. У ньому слід визначити право працівника на подальшу індексацію. При цьому вказані вище доплати при проведенні порівняльних розрахунків для визначення права на індексацію в розрахунок не беруть. Пояснимо на прикладі.

 Приклад. Фіксована сума індексації працівника — 360 грн (базовий місяць — січень 2013 року). У березні 2014 року у нього зріс посадовий оклад на 30 грн (підвищена кваліфікаційна категорія) і встановлена доплата за суміщення посад у розмірі 500 грн.

Березень 2014 року стає базовим, оскільки цього місяця підвищено посадовий оклад. з метою визначення права на подальшу індексацію потрібно знайти суму підвищення зарплати в березні виходячи з умов повністю відпрацьованого місяця (це принципово, коли місяць відпрацьовано не повністю)з урахуванням постійних складових зарплати (доплат, надбавок). Але доплату за суміщення посад при цьому не враховують.

У нашому випадку сума підвищення зарплати в березні становила 30 грн, що не перекрило фіксовану суму індексації (360 грн). Отже, працівнику продовжують нараховувати індексацію у попередньому розмірі — 360 грн.

Якщо ж зарплата підвищується вперше після 21.06.2012 р. і працівнику виплачують індексацію, то в місяці підвищення зарплати визначають фіксовану суму індексації (як різницю між можливою сумою індексації та сумою підвищення зарплати). При проведенні порівняльних розрахунків з метою визначення права на подальшу індексацію зазначені вище доплати за виконання додаткових обов’язків не враховують.

Премії

Щомісячна премія, пов’язана з виконанням виробничих завдань і функцій, є складовою частиною зарплати. Отже, місяць початку виплати працівнику такої премії — базовий.

Але в бюджетній установі рідко коли може скластися так, що щомісячну премію будуть платити регулярно, щомісяця, в одному і в тому ж розмірі. Як правило, розмір премії змінюється залежно від фінансових можливостей. Якщо в одному з місяців премія виплачена в більшому розмірі, чи буде такий місяць базовим?

Із 13.02.2014 р. відповідь на це запитання однозначна — ні. Так, згідно з новим абз. 7 п. 5 Порядку № 1078місяць, у якому відбувається підвищення грошових доходів працівників за рахунок збільшення розміру премії, не можна вважати базовим. При цьому таке формулювання дає підставу стверджувати: якщо премія збільшена на постійній основі, то місяць теж не визнають базовим*.

За аналогією з доплатами за виконання додаткових обов’язків місяць збільшення розміру премії не буде базовим за умови, що в ньому не підвищується посадовий оклад (інша постійна складова зарплати, наприклад надбавка за вислугу років). Інакше місяць — базовий.

 ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Якщо зарплата працівника підвищилася за рахунок виплати премії, яка має одноразовий характер (наприклад, премія до ювілею, премія за 9 місяців роботи або за рік), то місяць виплати такої премії не вважають базовим. Отже, при проведенні порівняльних розрахунків таку премію не враховують.

Надбавки за успішну  та інтенсивну працю

Працівникам можуть встановлювати надбавки за:

  • високі досягнення у праці;
  • виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання);
  • складність, напруженість у роботі.

Оскільки надбавку за виконання особливо важливої роботи встановлюють на чітко визначений строк (тобто на строк, необхідний для виконання такої роботи), їй притаманний непостійний характер. Тому в разі її встановлення, наприклад, строком на три місяці, підстав для визнання місяця базовим немає (див. такожлист ГоловКРУ від 29.11.2010 р. № 02-14/1818).

Що стосується надбавок за високі досягнення у праці, а також складність, напруженість у роботі, то вони є складовою частиною зарплати працівників. Отже, місяць початку їх виплати працівнику — базовий.

Якщо надбавка була встановлена, потім якийсь час не виплачувалася, а через деякий час встановлена у:

а) попередньому (або меншому) розмірі, то це не впливає на визначення базового місяця;

б) більшому розмірі, то місяць стає базовим. Якщо сума підвищення зарплати у зв’язку з підвищенням розміру надбавки перекрила фіксовану суму індексації, то з цього місяця зарплату не індексують. Якщо ж сума підвищення зарплати менша за фіксовану індексацію, її виплачують у попередньому розмірі. Коли ж фіксовану суму індексації ще не визначали (її зарплата не підвищувалася після липня 2012 року), тоді її потрібно розрахувати (як різницю між можливою сумою індексації та сумою підвищення зарплати).

 ВАЖЛИВО! Якщо у місяці поновлення виплати надбавки збільшується посадовий оклад (інша постійна складова зарплати), то такий місяць у будь-якому випадку стає базовим. Тоді чинять так само, як описано вище у пункті «б». При цьому, враховуючи непостійний характер надбавки, в порівняльних розрахунках вонане бере участь.

Також актуальною є така ситуація. Працівнику на початку року встановлено надбавку за складність, напруженість у роботі до кінця року. Цей місяць став базовим, і працівник втратив право на індексацію.З наступного року цю надбавку працівнику не встановлюють. Чи можна відновити виплату фіксованої суми індексації, яка виплачувалася до встановлення надбавки? Відповімо: ні, не можна. Від місяця, наступного за базовим, починають розрахунок ІСЦ до настання права на індексацію (ІСЦ наростаючим підсумком перевищить 101 %). Поновлення виплати попередніх сум індексації Порядком № 1078 не передбачено.

Далі поговоримо про вплив на індексацію таких виплат, як доплати за роботу в нічний час, у святкові та неробочі дні, а також надурочні. Ми спеціально відвели їм окремий розділ, оскільки їх розмір залежить не тільки від посадового окладу, але й кількості відпрацьованих годин.

Наталя Березовчук, експерт газети «Бухгалтерія: бюджет»

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку