Статті

«

«Відпустка для матусі»: заповнюємо форму №Д4 без проблем

Народження дитини — радісна подія. Із липня минулого року на суму допомоги по вагітності та пологах, що виплачується за рахунок коштів ФТВП, усі роботодавці нараховують єдиний внесок. А тому з цієї дати декретна відпустка зараховується до пенсійного стажу. Із сьогоднішньої статті ви дізнаєтеся, як показати нарахування допомоги в щомісячній звітній формі № Д4.

01 березня, 2014

Валентина Боршовська, заступник директора Департаменту — керівник відділу персоніфікованого обліку, інформаціонних систем і мереж Пенсійного фонду України

Декретна відпустка: до яких таблиць форми д4 вносити інформацію?

Заповнювати та подавати щомісячний звіт за формою № Д4 мають страхувальники. Серед них багато роботодавців, у яких особи працюють за трудовим договором. Допомогу по вагітності та пологах і період такої відпустки в такому разі вони вказують у таблицях 1, 5 і 6. Водночас про нараховані декретні мають звітувати також і військові частини та органи, які виплачують грошове забезпечення, — для цього вони запов­нюють таблиці 4, 5 і 6. Подамо цю інформацію на рис. 1.

На практиці найбільше запитань виникає із заповненням персоніфікованих даних щодо працівниці-декретниці, які ви відображаєте в таблицях 5 і 6.

Тому далі розповімо про їх заповнення більш докладно.

Заповнюємо таблицю 5

У таблиці 5 форми № Д4 ви показуєте період початку або закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

У місяці виходу в декрет У місяці, в якому працівниця йде у відпустку у зв’язку з вагітністюта пологами, заповнюєте один рядок. У ньому зазначаєте:

  • у графі 7 — «5» («особи, яким надано відпустку по вагітності та пологах»);

  • у графі 10 «дата початку» — перший день відпустки.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!Якщо немає даних для заповнення таблиці 5, то у складі форми № Д4 ви її не подаєте.

У місяці закінчення декретної відпустки 

У місяці, в якому у працівниці закінчується відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами (минув 126, 140, 180 день відпустки з урахуванням листка непрацездатності, виданого на продовження відпустки), заповнюєте на працівницю один рядок. У ньому зазначаєте:

  • у графі 7 — «5»;
  • у графі 10 «дата закінчення» — дату останнього дня відпустки.

Якщо працівниця після цього виходить на роботу або використовує дні щорічної відпустки, то в таблиці 5 більше інших рядків не заповнюємо.

А ось якщо працівниця відразу піде у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (далі — відпустка до 3 років), необхідно заповнити ще один рядок:

  • у графі 7 — «6» («особи, яким надано відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку»);
  • у графі 10 «дата початку» — перший день відпустки до 3 років.

Інформацію про закінчення відпустки до 3 років вам потрібно показати в таблиці 5 форми № Д4 за місяць, на який припадає останній день цієї відпустки. Для цього заповніть окремий рядок, у графі 7 якого вкажіть «6», а у графі 10 «дата закінчення» — дату останнього дня відпустки до 3 років (день триріччя дитини, якщо працівник його повністю використав).

Аналогічно заповнюєте таблицю 5 і у випадку, якщо працівник використовує відпустку для догляду за дитиною до досягнення 6 років за медичним висновком. Але в такому разі у графі 7 вказуєте не «6», а «4» («особі надано відпустку по догляду за дитиною від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку»).

 Приклад 1. Працівниця принесла листок непрацездатності, що підтверджує декретну відпустку на 126 календарних днів з 06.01.2014 р. по 11.05.2014 р. У травні 2014 року вона принесла ще один листок непрацездатності на продовження періоду декретної відпустки на 14 календарних днів (з 12.05.2014 р. по 25.05.2014 р.). Також у травні працівниця написала заяву з проханням надати їй відпустку до 3 років з 26 травня 2014 року.

У цій ситуації вам необхідно відобразити інформацію про працівницю в таблиці 5 за січень (рис. 2) і травень 2014 року (рис. 3).

ЗАПОВНЮЄМО ТАБЛИЦЮ 6

Заповнюєте кілька рядків 

У таблиці 6 форми № Д4 допомогу по вагітності та пологахрозбиваєте за місяцями, на які вона припадає. Для цього необхідно керуватися п.п. 1 п. 4.3 Інструкції № 455. І потім заповнюєте стільки рядків, на скільки місяців припадає відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами.

Крім цього, у звіті окремим рядком ви маєте відобразити зарплату та/або лікарняні за місяць, у якому працівниці надано декретну відпустку (якщо працівниця перед відпусткою працювала та/або хворіла).

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!Рядки з допомогою заповнюєте після рядків із зарплатою, винагородою за договором цивільно-правового характеру та допомогою з тимчасової непрацездатності.

Графа 9 У графу 9 вписуєте код з додатку 2 до Порядку № 454.

 Таблиця 1. Коди для заповнення  графи 9 у рядках з декретними

Код для графи 9

Характеристика декретниці

42

Якщо працівник підприємства, установи — неінвалід

43

Працівник підприємства, установи єінвалідом

44

Працівники всеукраїнських організацій інвалідів (УТОГ, УТОС)

45

Працівники-інвалідив громадських організаціяхінвалідів

Графи 10, 13, 14 у рядках з допомогою по вагітності та пологах не заповнюєте.

Графа 11 Вкажіть місяць, на який припадає період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами після поділу згідно з п.п. 1 п. 4.3 Інструкції № 455.

Графа 15 Показуєте календарні дні трудових відносин з роботодавцем. При заповнен­ні цієї графи пам’ятайте про такі постулати:

  • якщо у звітному місяці на працівника, крім рядків з декретними виплатами, є ще рядок із зарплатою, то графу 15 заповнюєте один раз за рядком із зарплатою (приклад див. на рис. 4);
  • якщо за місяць нараховано лише лікарняні та допомогу по вагітності та пологах, то графу 15 заповнюємо один раз за рядком лікарняних;
  • якщо за місяць нараховано зарплату, лікарняні та допомогу по вагітності та пологах, то графу 15 заповнюємо один раз за рядком зарплати;
  • якщо за місяць нараховано тільки допомогу по вагітності та пологах, то графу 15 заповнюємо за рядком допомоги. У такому разі графа 15 = графа 16. Аналогічно й щодо рядків з допомогою за майбутні місяці відпустки — зазначайте кількість днів відпустки (графа 15 = графа 16).

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!При заповненні графи 15 таблиці 6 потрібно орієнтуватися на дані, які ви навели щодо працівника в таблиці 5. Так, якщо працівник йде у відпустку до 3 років (дані про цей період до персоніфікованого обліку системи подають органи собезу), то календарні дні такої відпустки в графу 15 не мають потрапити. Цю працівницю взагалі не відображаєте в таблиці 6. Виняток — продовження декрету (див. рис. 5).

Графа 16 Вкажіть календарні дні декретної відпустки. У рядках з допомогою за майбутні місяці відпустки графа 15 = графа 16.

Графа 17 Впишіть суму допомоги за кожен місяць після того, як розділите за місяцями згідно з п.п. 1 п. 4.3 Інструкції № 455 без застосування максимальної величини доходу (17 ПМПО).

Графа 18 Вкажіть суму допомоги, наведену у графі 17, але в межах максимальної величини доходу — 17 ПМПО. Розмір 17 ПМПО у 2014 році становить:

у січні — лютому — 20 706 грн;

у липні — вересні — 21250 грн;

у жовтні — грудні — 22117 грн.

При заповненні цього рядка не забудьте:

  • максимальну величину при нарахуванні єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) до допомоги застосовуєте окремо за кожний місяць (після того, як її розподілили між місяцями, на які припадають дні відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами);
  • враховуйте черговість включення виплат у межах максимальної величини. А тому, якщо за місяць, зазначений у графі 11, нараховано не тільки декретні, а й (1) зарплату та/або (2) винагороду за договорами цивільно-правового характеру, та/або (3) допомогу у зв’язку з хворобою, то декретні в цьому ланцюжку включайте в останню чергу. Якщо за місяць нараховано суму допомоги з тимчасової непрацездатності та допомогу по вагітності та пологах, то спочатку ЄСВ нараховується на допомогу з тимчасової непрацездатності і тільки після в межах 17 ПМПО — на декретні.

Графа 19 Вказуйте утриманий з суми допомоги ЄСВ за ставкою 2 %.

Графа 20 Впишіть «1», якщо працівниця працює у вас на основному місці роботи, і  «0» — якщо вона сумісник.

Графа 21 Впишіть «1», якщо працівниця працює у вас на посаді зі спецстажем. У цьому випадку на неї ще потрібно заповнити таблицю 7. В інших випадках тут проставляється «0».

Графа 22 Впишіть «1», якщо працівниця працює у вас на новому робочому місці. В інших випадках тут проставляється «0».

 Приклад 2. Продовжуючи приклад 1 (с. 34), покажемо, як заповнити таблицю 6 за січень (рис. 4) і травень 2014 року (рис. 5).

 Дані для заповнення таблиці 6 наведено в табл. 2. У січні 2014 року, крім допомоги працівниці, нараховано зарплату в сумі 200 грн, з якої утримано ЄСВ в розмірі 7,2 грн.

Головнi тези

  • Із 01.07.2013 р. на суму допомоги по вагітності та пологах нараховуйте ЄСВ.
  • У формі № Д4 інформацію про відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами і суму допомоги необхідно відображати в таблицях 1, 5 і 6. А якщо нарахування здійснює військова частина (інші органи, що виплачують грошове забезпечення), вони заповнюють таблиці 4, 5 і 6.
  • У таблиці 5 відображаєте дату початку або дату закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.
  • У таблиці 6 у місяці виходу у відпустку суму допомоги вказуйте в розрізі місяців, на які припадає відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами. Якщо відпустка буде продовжена на 14 календарних днів, відображаєте таке нарахування в таблиці 6 за місяць, коли працівниця надала другий листок непрацездатності.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку