Статті

1,

1,2,3,4,5 - починаймо рахувать: розрахунок статистичних показників чисельності працівників

Статистичні показники чисельності працівників необхідні для заповнення ряду форм звітності. Сьогодні ви дізнаєтесь, в чому суть цих показників, в яких формах використовується той чи інший показник, наведемо порядок їх розрахунку на числовому прикладі.

Ганна Решетняк,  експерт газети «Зарплата та кадрова справа»

Види  показників

Основним документом, що регулює питання визначення чисельності працівників, є Інструкція № 286.

Існують такі показники чисельності:

  •  облікова кількість штатних працівників (ОКШП);
  •  середньооблікова кількість штатних працівників (СКШП);
  •  середня кількість працівників в еквіваленті повної зайнятості (СКПЕПЗ);
  •  середня кількість працівників (СКР).
У табл. 1 ви можете побачити, коли вам знадобиться той чи інший показник чисельності.
 

ОКШП

Суть показника Вже з назви даного показника зрозуміло, що тут враховуються тільки штатні працівники. Він призначений для того, щоб визначити кількість штатних працівників підприємства на певну дату (наприклад, на перше або останнє число звітного місяця).

Якщо підприємство на дату, вказану у формі звітності, не працювало (вихідний або святковий день, з технічних, економічних або інших причин), ОКШП розраховується станом на останній день роботи, що передував цій даті.

Розрахунок У ОКШП за кожний календарний день враховуйте працівників за основним місцем роботи, які фактично працювали в цей день, а також тих, хто не вийшов на роботу з якихось причин (хвороба, щорічна відпустка, відпустка по вагітності та пологах, прогул тощо) (див. табл. 5).

Працівник обліковується як одна одиниця навіть у тому випадку, якщо він працює в режимі неповного робочого часу, отримує менше/більше однієї ставки, надомні працівники і т. п. Внутрішні сумісники обліковуються один раз за основним місцем роботи як 1 особа.

Зовнішні сумісники та особи, які працюють за договорами ЦПХ, в розрахунок не беруться. Більше того, якщо працівники уклали з підприємством договір ЦПХ, то він враховується в ОКШП і СКШП і не враховується у кількості працюючих за договорами ЦПХ.

Є нюанс стосовно звільнених працівників. У день звільнення (хоча він і є останнім робочим днем) такі працівники не враховуються у розрахунку ОКШП (п. 2.2. Інструкції № 286).

СКШП

Суть показника Цей показник розраховується на основі показника ОКШП. Тут також враховуються штатніпрацівники. Але на відміну від попереднього показника, СКШП показує нам кількість штатних працівників за певний період (місяць, квартал, рік). Без перебільшення можна сказати, що це один з найбільш затребуваних показників чисельності працівників.

Розрахунок Щоб порахувати СКШП за місяць, потрібно розрахувати ОКШП за кожен день звітного місяця (включаючи вихідні та святкові дні) і розділити на число календарних днів у цьому місяці.

ОКШП в неробочий день (вихідний або святковий) береться на рівні останнього робочого дня перед ним.

Щоб порахувати СКШП за звітний квартал, півріччя, рік, потрібно скласти показники СКШП за відповідні місяці періоду і розділити відповідно на 3, 6 або 12 місяців.

 

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! При розрахунку показника СКШП,на відміну від розрахунку ОКШП, не враховуютьсяпрацівники, які перебувають (п.п. 3.2.2 Інструкціі № 286):

  • у відпустці по вагітності та пологах;
  • у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років (6-ти років за медичним висновком).

Є нюанс розрахунку СКШП у разі, якщо підприємство відпрацювало неповний:

  • місяць — ОКШП розраховується за кожен день роботи в такому місяці і ділиться на загальну кількість календарних днів у цьому місяці;
  • рік — тут береться показник СКШП за відпрацьовані місяці і ділиться на 12.

Однак такий порядок застосовується, якщо підприємство створено або ліквідовано в середині року, має сезонний характер виробництва (п.п. 3.2.4 і 3.2.6 Інструкції № 286). Якщо ж підприємство тимчасово протягом року призупинило роботу (наприклад, простій з економічних причин), то СКШП рахується в загальному порядку (ОКШП розраховуйте за кожен день періоду, в тому числі і за дні простою).

СКР

Суть показника Цей показник, крім штатних працівників, враховує зовнішніх суміс­ників та осіб, які виконують роботи (надають послуги) за договорами ЦПХ (крім приватних підприємців).

Розрахунок Показник СКР являє собою суму трьох показників:

  • СКШП;
  • СКЗС (середньої кількості зовнішніх сумісників);
  • СКЦП (середньої кількості працюючих за договорами ЦПХ, тобто осіб, з якими укладені договори підряду і договори про надання послуг).

Про те, як розрахувати СКШП, ви вже знаєте з попереднього розділу цієї статті. Тепер поговоримо про показникиСКЗС і СКЦП. Зверніть увагу: якщо ваш штатний працівник уклав з вами договір ЦПХ, то він в показнику СКЦП не враховується (у розрахунку він бере участь тільки один раз у складі СКШП). Це ж стосується і внутрішніх сумісників (не враховуємо їх у показнику СКЗС).

СКЗС розраховуйте так: кількість зовнішніх сумісників за кожен день роботи згідно з укладеним з ними трудовим договором (включаючи святкові і неробочі дні) ділиться на кількість календарних днів місяця. Такі особи враховуються як цілі одиниці незалежно від того на повній чи неповній ставці вони працюють.

СКЦП вважаємо так: кількість осіб, які працюють за договорами ЦПХ, за кожен день ділиться на кількість календарних днів місяця. Такі особи враховуються як цілі одиниці протягом терміну дії договору з ними (незалежно від того, коли фактично виконувалися роботи або надавалися послуги).

 

ВАЖЛИВО! До працюючих за договорами ЦПХ для розрахунку СКЦП не належать фізособи-підприємці, з якими були укладені такі договори.

СКПЕПЗ

Суть показника Це найбільш складний в плані розрахунку показник кількості працівників. Тут враховуєтьсяоплачений робочий час (як відпрацьований, так і невідпрацьований), виражений в людино-годинах щодо всього персоналу, який залучався до роботи у звітному періоді. Іншими словами, в облік беруться як штатники, так і зовнішні сумісники, а також особи, які працюють за договорами ЦПХ, яким за дні звітного періоду нараховували доходи.

Результатом розрахунку показника  СКПЕПЗ є якась умовна кількість працівників, яких було б достатньо для виконання фактичного обсягу роботи всіх працівників протягом повного робочого дня виходячи з  встановленої його тривалості чинним законодавством.

Розрахунок Щоб розрахувати СКПЕПЗ,  потрібно окремо порахувати кількість  в еквіваленті повної зайнятості за різними категоріями працівників (див. табл. 2).

ПРИКЛАД

Кількість штатних працівників підприємства на 01.02.2014 р. — 30 чоловік. Із них:

  • 2 працівники працюють в режимі неповного робочого часу (4 години на день). Ними відпрацьовано всі дні;
  • 2 працівники, яким законодавством встановлено скорочений робочий час — 36 годин на тиждень. Ними відпрацьовано всі дні;
  • 1 працівник хворів з 05.02.2014 р. по 14.02.2014 р.;
  • 1 працівниця пішла у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з 10.02.2014 р.;
  • 1 працівник був у щорічній відпустці з 17.02.2014 р. по 28.02.2014 р.;
  • 1 працівниця увесь місяць перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років;
  • 4 працівники працюють позмінно (ведеться сумований облік робочого часу). Всі зміни кожним відпрацьовані.Разом відпрацьо­вано за графіком роботи: 2 людини по 168 годин, 1 людина — 156 годин, 1 людина — 160 годин;

10.02.2014 р. (останній робочий день) один штатний працівник звільнився (працював на умовах повного робочого часу), а  17.02.2014 р. прийнято нового працівника на основне місце роботи (повний час).

Із початку місяця на підприємстві працювало 2 зовнішніх сумісники, а 10.02.2014 р. прийнято на роботу ще одного. Всі працюють повний день (40 год. на тиждень)

У лютому здійснювалися виплати фізособам (не підприємцям) за виконання робіт з ремонту приміщення:

  • 2 людини виконували штукатурні роботи з 03.02.2014 р. по 07.02.2014 р.;
  • 2 людини з 10.02.2014 р. по 13.02.2014 р. виконували роботу з поклейки шпалер.

 

Розрахунок СКШП: 786 : 28 = 28,07 ≈ 28 (чол.)

Розрахунок СКР: СКВС = 75 : 28 = 2,67 ≈ 3 (чол.)

СКЦП = 18 : 28 = 0,64 ≈ 1 (чол.)

СКР = СКШП + СКВС + СКЦП = 28 + 3 + 1 = = 32 (чол.)

Розрахунок СКПЕПЗ.

Для того щоб розрахувати цей показник, потрібно визначити оплачений робочий час працівників і ТФ щодо кожної категорії працівників (див. табл. 4).

 

 

Примітка 1 Частина працівників відпрацювала неповний місяць:

  • працівник, який хворів, відпрацював 12 роб. дн. (96 год.);
  • працівниця, яка пішла у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, відпрацювала 5 роб. дн. (40 год.).
  • звільнений і прийнятий працівники відпрацювали 6 роб. дн. (48 год.) і 10 роб. дн. (80 год.) відповідно;

Що стосується працівника, який був у щорічній відпустці, то для розрахунку СКПЕПЗ враховують час, за який виплачено відпускні, тобто вважаємо, що він відпрацював повний місяць (160 год.).

Працівники, які працювали на умовах неповного робочого часу, відпрацювали по 80 год. (у сумі — 160 год.)

Працівниця, яка була у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, при розрахунку СКПЕПЗ не враховується (не було оплаченого часу).

Інші працівники (17 чол.) відпрацювали по 160 год. на місяць. У сумі це становило 2720 год.

Примітка 2 ТФ працівників, для яких запроваджено сумований облік робочого часу, розраховуйте за встановленим для них графіком роботи.

У нашому випадку 4 працівники відпрацювали 652 год (168 год. + 168 год. + 156 год. + +160 год.), а це означає, що їх норма робочого часу становитиме 163 год. (652 год. : 4 чол.).

Примітка 3 Два зовнішніх сумісники відпрацювали місяць повністю (2 чол. × 160 год.). Один зовнішній сумісниквідпрацював 19 календ. дн., на які припадає 15 робочих, тобто 120 год.

А тепер порахуємо СКПЕПЗ: СКПЕПЗ = 21 + 24 + 3 + 1 = 31 (чол.)

Зверніть увагу, що при розрахунку  СКПЕПЗ і СКР спочатку кількість працівників округлююте до цілих одиниць по кожній категорії, а потім ці показники підсумовуєте.

При округленні результатів розрахунку кількості працівників діє правило «парної цифри». Округляються цифри поступово справа наліво: якщо остання значуща цифра менша або дорівнює «4», вона відкидається; якщо — більше або дорівнює «6», найближча зліва від неї цифра збільшується на одиницю. Якщо остання значуща цифра «5», найближча зліва від неї цифра збільшується на одиницю, якщо вона не парна, а парна залишається без змін. Наприклад: 1,67 ≈ 2; 3,32 ≈ 3; 4,5 ≈ 4; 7,5 ≈ 8.

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку